Indicatiile colonoscopiei

Colonoscopia  este in prezent o explorare uzuala invaziva, dar sunt frecvente cazurile in care aceasta manevra medicala este indicata.

Anemia si colonoscopia

Anemia poate avea numeroase cauze, iar cea mai frecventa dintre ele este pierderea de sange in tubul digestiv. Aceasta pierdere poate fi din oricare segment al tubului digestiv, frecvent colonul. Colonoscopia este indicata pentru descoperirea cauzei unei anemii prin pierderi, chiar inaparente, unele leziunile din colon (hemoroizi, polipi, tumori canceroase sau boli inflamatorii intestinale) insotindu-se de sangerari

Sange in scaun

Eliminarea de sange prin materiile fecale insotite sau nu de anemie reprezinta o alta indicatie de colonoscopie, atat pentru descoperirea cauzei sangerarii, cat si pentru oprirea hemoragiei.

Desi frecvent pierderea de sange prin scaun este cauzata de hemoroizi (pentru diagnosticul carora este suficienta doar rectoscopia – explorarea partii terminale a colonului), colonoscopia este indicata pentru a exclude o alta leziune din colon; nu sunt rare cazurile in care la un pacient cu hemoroizi gasim la colonoscopie si o alta afectiune a colonului.

Durerile abdominale

Durerea abdominala prelungita si de lunga durata sau repetata insotita sau nu de modificarea tranzitului intestinal poate fi data de o probleme a colonului, chiar daca persoana respectiva nu are anemie, pierderi de sange prin fecale sau boala inflamatorie intestinala, reprezinta alta indicatie pentru colonoscopie

Desi frecvent durerile abdominale sunt cauzate de colonul iritabil, este important sa excludem prin colonoscopie o boala de colon cu evolutie grava.

Cancerul de colon

In cazul cancerului de colon, explorarea este indicata atat pentru urmarirea celor care au avut boala, cat si pentru depistarea precoce a recidivei acesteia. In plus, colonoscopia ajuta si la depistarea cancerului de colon sau rect, in cazul pacientilor cu risc.

Acest risc il au persoanele in varsta de peste 50 de ani (la care recomandam colonoscopie la 5 ani sau rectosigmoidoscopie la 3 – 5 ani), cele care au avut polipi colonici sau cancer de colon sau au rude apropiate cu aceasta boala.

Colonoscopia se face o data la doi ani, la cei cu polipi colonici (unii pot evolua catre cancer). Cu ocazia colonoscopiei se face si biopsia lor, cu examinare la microscop.
Cancerele descoperite prin colonoscopie de monitorizare la persoanele cu risc sunt mici si fara simptome in 70% dintre cazuri, iar depistarea in acest stadiu face vindecarea posibila in peste 90% dintre cazuri.

Febra din cauze necunoscuta

Deoarece cancerul de colon poate sa dea unele manifestari si in afara celor digestive (numite manifestari paraneoplazice), colonoscopia poate fi utila si la persoana cu febra de cauza necunoscuta, uneori cancerul fiind descoperit dupa mai mutle luni de cautare a cauzei febrei.

Sindroame paraneoplazice

Cancerul poate sa secrete unele substante care dau manifestari fara cauza evidenta. Cele mei frecvent simptome date de un cancer, fara legatura aparenta cu acesta sunt durerile musculare sau in articulatiile mici ale mainilor, articulatii inflamate, rosii, cresterea calcemiei, pierderi de proteine prin urina, unele manifestari neurologice, aparitia uneor pete negre pe piele, cresterea in exces a parului acolo unde nu trebuie, scaderea glicemiei, tromboflebite repetate de cauza necunoscuta si in zone unde nu sunt varice.

Scadere inexplicabila in greutate

Scaderea in greutate paote avea cauze evidente (lipsa poftei de mancare, febra indelungata, varsaturi, diaree, diabet, hipertiroidie, et,c etc) dar uneori poate fi data de o tumora, iar cancerul de colon poate fi una dintre localizari.

Cancer cu alte localizare

S-a constatat ca persoanele care au avut cancer de ovar, san sau uter fac mai frecvent cancer de colon, de aceea si la acestea se recomanda colonoscopia de control, ca si la cele cu boala inflamatorie intestinala, scadere inexplicabila in greutate nelamurita prin alte mijloace, pentru biopsierea unor leziuni posibil canceroase gasite pe colon la examenul ecografic, CT, RMN sau irigografie.

Metastaze de origine necunoscuta

In cazul metastazelor in diferite zone (ficat, plaman sau os) cu punct de plecare neidentificat, colonoscopia poate fi necesara pentru depistarea unei eventuale tumori.
Explorarea colonoscopica mai poate fi utila in urmarirea evolutiei bolilor inflamatorii intestinale (vindecare sau agravare), extragere de corpi straini din colon sau rect, ca si la persoanele cu tranzitul intestinal modificat (constipatie sau diaree) care dureaza neintrerupt de mai mult de luni.

O colonoscopie poate fi utila pentru depistarea cauzei unor modificari ale unor analize de laborator:

  • VSH sau fibrinogen crescute fara cauza evidenta
  • Test pozitiv pentru depistarea hemoragiilor in materiile fecale (hemoragii oculte),
  • Markerii tumorali CEA sau CA 19-9 cu valori peste normal

Dr. Alecse Valerian Ditoiu
Spitalul Fundeni


Lasă un răspuns