Analizele sunt indispensabile pentru diagnosticul bolilor de ficat

Analizele sunt indispensabile pentru diagnosticul bolilor de ficat, iar intrebarea frecventa care mi se pune este:” ce analize sa faca cand ma doare….?”.

De aceea, in aceasta pagina voi posta intrebarile de la utilizatori despre explorarile si analizele initiale care ar trebui teoretic facute in diferite situatii de boli de ficat sau cai biliare. In functie de rezultatele acestor analize initiale pot urma si alte explorari, decise de medic..

Mentionez ca este recomandabil ca aceste analize sa fie prescrise de catre medicul dvs, care dupa examinarea dvs poate evalua mult mai strict necesarul de analize, pe cand analizele pe care le voi posta sunt indicate TEORETIC, nu adaptat la cazul bolii dvs.

Am ascita de mai mult timp, ce analize  trebuie sa fac pentru ascita = lichid in burta?

Cele mai frecvent utilizate analize in diagnosticul ascitei sunt urmatoarele

  • Ecografie abdominala
  • Endoscopie digestiva superioara, eventual colonoscopie, examen ginecologic
  • Hemograma, VHS,
  • Proteine totale, Albumina, Colesterol, Protrombina, Fibrinogen, Electroforeza,
  • AST, ALT, GGT, proteine in urina, examen sumar de urina, examenul ascitei obtinuta prin punctie.

Am de mai multi ani virusul hepatitei B si m-ar interesa care sunt analizele caracteristice  pentru  hepatita cu virus B, imi este frica de evolutie catre ciroza.

In cazul in care vi s-a descoperit AgHBS, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, poate considera ca sunt necesare unele dintre urmatoarele analize: ALT, iar daca sunt crescute, trebuie determinat DNA – VHB si eventual biopsie hepatica sau Fibromax Fibrotest

Aveti alaturat o schema cu un scenariu posibil in evolutia hepatitei B forma oculta (sau cu alte cuvinte fara simptome, ascunsa)

Cum se face diagnosticul hepatitei C prin analize – am aceasta hepatita cu virus C

In cazul in care vi s-a descoperit AcVHC cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, poate considera ca sunt necesare unele dintre urmatoarele analize::ALT, iar daca sunt crescute, trebuie determinat RNA-VHC (viremia) si eventual biopsie hepatica sau Fibroscan

Am 45 de ani ai am virusul B si analizele de ficat marite, in special transaminazele, ce analize trebuie sa mai fac in plus?

In cazul in care vi s-a descoperit AgHBs, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, poate considera ca sunt necesare unele dintre urmatoarele explorari:

  • ecografie abdominala
  • eventual endoscopie digestiva superioara
  • biopsie hepatica sau fibromax
  • hemograma
  • Fibrinogen
  • Colesterol
  • Glicemie
  • Protrombina
  • Bilirubina
  • GGT, Fosfataza alcalina,
  • AgHBs, Ac HCV, Ac VHD.

Daca ai bilirubina marita fara alte simptome, sunt necesare si alte analize pentru a gasi cauza de  bilirubina crescuta?

In cazul in care vi s-a descoperit bilirubina crescuta, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, poate considera ca sunt necesare unele dintre urmatoarele analize::

  • Ecografie abdominala
  • Hemograma
  • VSH
  • bilirubina totala, bilirubina directa,
  • Colesterol,
  • AST, ALT, GGT, Fosfataza alcalina,
  • AgHBs, Ac HCV, Ac VHD,
  • examen sumar de urina

Am dureri moderate in zona ficatului si nu stiu care este cauza lor, exista si analize pentru a descoperi cauza acestor dureri din zona ficatului?

In cazul in care aveti dureri in zona ficatului, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, poate considera ca sunt necesare unele dintre urmatoarele analize:::

  • Ecografie abdominala,
  • electrocardiograma,
  • endoscopie digestiva superioara,
  • ecografie cardiaca
  • Hemograma, VSH,
  • Bilirubina, Colesterol,
  • AST, ALT, GGT,
  • alfafetoproteina,
  • examen sumar de urina

La o ecografie obisnuita, fara nici un simptom, mi s-a descoperit un hemangiom la ficat, ce analize trebuie sa mai fac pentru hemangiomul hepatic?

In cazul in care vi s-a descoperit  la ecografia abdominala o formatiune care pare sa fie un hemangiom hepatic, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, poate considera ca sunt necesare unele dintre urmatoarele analize: hemporama, protrombina, AST ALT GGT AFP, VSH, eventual endoscopie digestiva superioara, colonoscopie examen CT sau RMN

Am o ruda cu suspiciunea de tumora de ficat, si m-ar interesa ce analize sunt bune pentru suspiciunea de cancer la ficat, nodul in ficat, sau pata pe ficat?

In cazul in care exista o suspiciune de nodul, cancer, tumora hepatica, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, poate considera ca sunt necesare unele dintre urmatoarele analize:  ecografie abdominala, eventual CT, RMN, biopsie hepatica, alfafetoproteina, endoscopie digestiva superioara, colonoscopie..

Aveti alaturat o lista cu posibilele cauze ale nodulilor din ficat

Daca nu aveti un medic hepatolog sau gastroenterolog care sa va evalueze situatia, va puteti programa pentru consult a vedem cum stau lucrurile si ce este de facut in continuare.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru ficatul bolnav?

Pentru orice boala exista mai multe scheme corecte de tratament si regim alimentar.

Problema medicului este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Si in cazul bolilor hepatice medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Eu le recomand bolnavilor pe care ii consult, in afara de tratament, si un regim alimentar personalizat, alaturat aveti un exemplu de regim alimentar- este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Ce poti sa mananci pentru fiere

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate ca sef de promotie pe tara cu media generala zece la toate examenele.

In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale. Am si cca 30 de ani de experienta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti in medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro.

Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent si acum)

De ceva timp imi folosesc experienta medicala acumulata la cel mai inalt nivel oferind  consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti unde am un cabinet.

Va urez sanatate maxima

Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si doriti o evaluare medicala cu o a doua opinie pentru diagnostic, tratament si regim alimentar personalizat de la un medic cu o mare experienta, puteti face o programare  pentru consultatie aici sau prin tasta de jos stanga a telefonului dvs mobil


Lasă un răspuns