Cand trebuie sa te ingrijorezi daca ai diaree

Orice om are mai multe episoade de diaree de-a lungul vieții , majoritatea dintre noi avand diaree cel putin o data pe an

De cele mai multe ori aceste episoade sunt trecataore, se vindeca singure, fiind cauzate de alimentatia care nu in convine organismului, si acesta incearca elimine ce nu ii convine

Daca diareea este abundenta si dureaza 3 sau 4 zile poate deranja serios viața personală și/sau profesională, dar chiar si cazurile ușoare de diaree pot duce la deshidratare dacă nu sunt tratate corespunzător sau numarul de scaune este mare, mai ales daca diaree apare la o persoana in varsta, sau copil sau care are si alte boli.

Este important sa cunoastem semnele care indică necesitatea unei evaluări medicale și a unui tratament medicamentos.

Deși majoritatea diareei este benignă și de scurtă durată, există cazuri mai grave care nu ar trebui tratate exclusiv cu măsuri la domiciliu.

Clasificarea diareei

Diareea poate fi clasificată în funcție de durata sa:

  • Diaree acuta: durata diareei este de 14 zile sau mai puțin.
  • Diaree persistenta: durata diareei este de intre 15 si 30 de zile.
  • Diaree cronica: durata diareei este de mai mult de 30 de zile.

Diareea poate fi clasificată si în funcție de caracteristicile lor clinice

  • Diareea de tip inflamator -scaune cu sânge și mucus (sau puroi) , febră și dureri abdominale severe sunt adesea prezente.
  • Diaree de tip neinflamator -scaune apoase sau pastoase fără sânge, mucus sau febră.

Evaluarea severității diareei poate fi definita astfel

  • Episod diareic sever: daca sunt peste 10 scaune pe zi.
  • Episod diareic moderat: daca aveti între 3 și 10 scaune pe zi.
  • Episod diareic usor: daca aveti mai puțin de 3 scaune pe zi

Tratamentul la domiciliu poate fi incercat doar in caz de diaree ușoară sau moderată, acută și neinflamatoare.

Orice diaree prelungită, severă, cu sânge, însoțită de febră mare sau alte simptome, trebuie evaluată de un medic. 

Tratamentul la domiciliu în aceste situații întârzie stabilirea unui diagnostic și prescrierea unui tratament eficient, putand sa duca la apariția complicațiilor.

Semne și simptome care indică severitatea in caz de diaree

Chiar și în diareea acută și neinflamatoare, tratamentul la domiciliu poate să nu fie cea mai bună opțiune, dacă pacientul prezintă semne de severitate.

Evaluarea medicală este ferm recomandata in urmatoarele situatii:

  • Daca diarea este severă si durează mai mult de 4-5 zile, fără semne de ameliorare.
  • Daca daireea este moderată sau severă dar exista semne de deshidratare (sete intensă, prostrație, reducere marcată a producției de urină, cefalee, slăbiciune, amețeli și gură foarte uscată).
  • Daca diarea este moderată sau severă cu hipotensiune arterială.
  • Daca diarea este moderată sau severă dar bolnavul are cu vărsături și nu poate sa bea lichide.
  • Daca diarea este moderata sau severa si are evolutie mai mare de 3 zile la pacientii varstnici sau cei debilitati de alte afectiuni.
  • In orice diaree la copiii care refuză mâncarea sau sunt subactivi.
  • In orice diaree la copiii sub 8 kg sau 3 luni.
  • In caz de diaree cu scaune negre.
  • Atunci cand diarea este asociată cu dureri abdominale sau rectale severe, persistente și insolubile.

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Daca aveti astfel de probleme, cel mai util lucru este sa faceti mai intai un consult la un medic gastroenterolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va prescrie explorarile necesare, sa precizeze diagnosticul, stadiul bolii, sa va faca recomandarile necesare si sa monitorizeze evolutia situatiei dvs medicale.

Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna in urmatoarele situatii

  • daca diagnosticul este precoce, nu este deja evoluata cand boala
  • daca tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
  • daca monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii si a le contracara

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate ca sef de promotie pe tara cu media generala zece la toate examenele.

In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina am peste 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale. Am si cca 30 de ani de experienta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti in medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro.

Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent si acum)

De ceva timp imi folosesc experienta medicala acumulata la cel mai inalt nivel oferind  consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti unde am un cabinet.

Va urez sanatate maxima

Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si doriti o evaluare medicala cu o a doua opinie pentru diagnostic, tratament si regim alimentar personalizat de la un medic cu o mare experienta, puteti face o programare  pentru consultatie aici sau prin – programare -tasta de jos a telefonului dvs mobil

AICI NE GASITI

Clinica Sante este localizata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului.

Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 se afla Clinica Sante, unde la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu