Ce poti sa mananci cand ai hepatita B

Mentionez de la inceput ca:

  • Orice infectie cu virusul B al hepatitei are risc de evolutie, desi in majoritatea cazurilor nu se ajunge la ciroza hepatica
  • Infectia cu virusul B, chiar oculta (asa-zisa stare de purtator sanatos) are riscurile ei – vezi schema)
  • regimul alimentar in hepatita B este identic cu cel pentru hepatita C, el nu vindeca hepatita B, dar protejeaza ficatul de toxice suplimentare
  • regimul alimentar este un adjuvant important in tratamentul hepatitei B.

Daca in aparitia sau evolutia unei boli de ficat, alimentatia inadecvata a avut un rol important, asocierea regimului alimentar la tratamentul hepatitei B poate ameliora mult boala, sau poate contribui la vindecare (de exemplu in bolile de ficat de cauza alcoolica).

Principii generale de regim alimentar in hepatita B:

  • Alimentatia trebuie sa fie bogata in glucide (dulciuri/fainoase) insa fara excese si cu atentia la obezitate si diabet; remarcam ca ficatul gras accelereaza evolutia hepatitei B (dr Ditoiu)
  • Consumul de grasimi in special animale trebuie sa fie moderat din acelasi motiv
  • Proteinele pot fi in cantitate normala
  • Sarea se poate folosi in cantitate normala in hepatita B
  • Lichidele se folosesc dupa sete
  • Renuntarea totala la alcool este o regula demna de urmat.
  • Nu este bine ca prin alimentatie hipercalorica sa se ajunga la obezitate, factor agravant al oricei boli de ficat (dr Ditoiu)

Alimente permise fara restrictie in hepatita B

  • Ciorbe si supe de carne de pui, gaina, curcan, vita, de legume, neprajite, de ovăz, de orez, griş, perisoare, galusti
  • Sote-uri si piureuri de legume – fasole verde, ardei gras, morcovi, dovlecei, gulii, conopidă, spanac, salată verde, sfecla, roşii, sub formă de salate sau pregătite fără ceapă ori rântaşuri şi cu unt sau ulei nefiert (dr Ditoiu)
  • Cartofi natur, piure, copţi în coajă cu puţin unt sau ulei, cu brânză de vacă ;
  • Carne fripta : pui, vită, iepure de casă, curcan, carne slabă, fara piele şi grăsime, peste slab alb rasol simplu sau impanat cu legume, perisoare sau chiftele fierte, peste slab, fiert, rasol cu legume;
  • Mezeluri: sunca de Praga, cremwursti, parizer slab condimentat
  • Peşte slab (şalău, ştiucă, biban);
  • Grăsimi: unt, ulei de floarea soarelui sau de măsline neprajit
  • Ouă fierte moi doua/saptamana albus sub forma de omleta in abur sau sufleuri, omleta dietetica;
  • Sosuri fara grasime prajita, sos alb de rosii sau de zarzavat;
  • Lapte şi lactate: lapte dulce slabcu cafea, lapte bătut, iaurt slab, kefir, brânză dulce de vacă, cas, urdă, telemea desarata
  • Paste făinoase de orice fel
  • Pâine: pâine veche de o zi, biscuiţi simpli (populari), chifle, mamaliguta
  • Dulciuri şi prăjituri: pregătite cu puţine ouă şi foarte puţină grăsime, prăjituri uscate, prăjituri cu miere, aluaturi fragede, tarte cu fructe sau marmeladă, plăcintă cu mere sau brânză dulce; gemuri, dulceţuri, miere;
  • Fructe crude, coapte la cuptor, compoturi, gem, jeleuri: mere, prune, citrice, fragi, căpşuni, zmeură, pepene verde, struguri, smochine;
  • Băuturi: apă plata – preferabil, sucuri si siropuri de fructe sau legume
  • Condimente: patrunjel, marar, leustean, dafin, cimbru, chimen, telina, lamaie, sare normal daca nu este contraindicata – ciroza
  • Se recomanda 5-6 mese pe zi mai reduse cantitativ.

Alimente interzise in hepatita B:

  • Alcool sub orice forma (bere, vin, ţuică, etc.) – pot agrava boala de ficat
  • Bauturi dulci indiferent de tip (pot da steatoza = incarcare grasa a ficatului ce agraveaza o boala deja existenta)
  • Ceaiuri neindicate de medic (exista hepatita produsa de ceaiuri)

Alimente de evitat in hepatita cu virus B

  • Supe grase de porc, rata, gasca, afumaturi;
  • Ciorba de burta, fasole, afumaturi, porc – daca nu sunt suportate
  • Legume: fasole si mazare uscata, varză, vinete, roşii în cantităţi mari şi necojite, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapă, usturoi, ţelină, praz, murăturile (dr Ditoiu);
  • Carne: de porc, raţă, gâscă, vânat, carnea prăjită, carnea conservată prin afumare, mezeluri, şuncă grasă, organe (creier, rinichi, ficat, plămâni);
  • Peşte gras (nisetru, cegă, somn, morun, sardele, heringi), icre de peşte, raci, fructe de mare, peste afumat, conserve de peste;
  • Grăsimi: untură, slănină, kaiser si similare
  • Lapte gras,brânzeturi fermentate, smântână
  • Condimente: piper, hrean, boia, dafin, muştar, oţet;

Aceste indicatii de regim sunt generale, care pot sa nu se potriveasca unui caz particular. Indicatii personalizate pentru o anumita persoana poate da doar medicul curant.

Daca nu aveti un medic hepatolog sau gastroenterolog care sa va evalueze situatia, va puteti programa pentru consult la noi sa vedem cum stau lucrurile si ce este de facut in continuare.

Programarea se poate face telefonic la 031.630.4945 orar de programari luni – vineri 08:00 – 20:00, sau puteti solicita o programare non-stop la programaredrditoiu@yahoo.com – rog precizati si numarul dvs de telefon – sau pe formularul de mai jos

Calendar is loading...

Inapoi la prima pagina

Leave a Reply