Colangiocarcinomul, cancerul cailor biliare
Colangiocarcinomul, cancerul cailor biliare

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Spitalul Fundeni Bucuresti

Ce este colangiocarcinomul?

Colangiocarcinomul este un cancer al cailor biliare – canalele prin care bila secretata de ficat se varsa in duoden.

Colangiocarcinomul apare rar, 1 caz la 100.000 de persoane. Tumora se poate localiza pe canalul hepatic comun mai jos sau mai sus (tumora Klatskin), canalul hepatic drept ,stang sau amandoua deodata.

Localizarea colangiocarcinomului este importanta, deoarece cu cat o tumora este localizata mai jos de ficat, cu atat sansa ei de a fi operabila este mai mare, iar daca este localizata mai inspre ficat, sansa de a fi operabila este mai mica(cum se vede in ordine in poza vecina).

Colangiocarcinomul are simptome?

Cele mai frecvente simptome pe care le intalnim in tumorile cailor biliare sunt urmatoarele:http://www.hepcentro.com.br/images/Image26.gif

 1. Durere abdominala sub coaste in dreapta
 2. Icter mecanic (adica cu scaune decolorate, albicioase)
 3. Mancarime de piele
 4. Urini portocalii
 5. Scadere in greutate
 6. Febra

Colangiocarcinomul diagnostic

Pentru diagnosticul colangiocarcinomului recomandam urmatoarele analize si explorari:

 1. ALT, AST, Fosfataza alcalina
 2. Bilirubina totala si directa
 3. VSH)
 4. Ecografia = dilatarea cailor biliare
 5. Colangiografia endoscopica retrograda– evidentiaza dilatarea cailor biliare si poate permite amplasara de proteze de cei biliare.
 6. Examenul CT si RMN– evidentiaza acelasi aspect
 7. Antigenul CA 19-9

Exista persoane care au risc sa faca colangiocarcinom?

Se considera ca au risc sa faca colangiocarcinom urmatoarele persoane:

 • Malformatii de cai biliare
 • Colangita scleroasa primitiva
 • Parazitoze ale cailor biliare
 • Expunere la toxice (Thorotrast)
 • Rectocolita ulcero-hemoragica
 • Alcoolismul

Colangiocarcinomul tratament

Colangiocarcinomul este o boala considerata incurabila, exista sanse de supravietuire, dar acestea tin de momentul diagnosticului. Diagnosticul tardiv scade sansele de curabilitate, cu atat mai mult cu cat boala poate sa apara la persoane in varsta. Exista mai multe variante de tratament:

 • Chirugical (operatie) de rezectia tumorii cu diferite anastomoze bilio-digestive
 • Endoscopic (montarea de proteze in caile biliare, carte perforeaza tumora printr-un tub de plastic sau metalic), se poate vedea in poza
 • Terapie paliativa: o alta metoda de “rezolvare” a icterului este drenajul biliar
  extern – (drenajul biliar percutan); practic se introduce un tub de pl astic in caile biliare deasupra obstacolului, iar bila in loc se treaca in jos pe caile biliare, este eliminata la exterior pe acest tub, fiind ulterior inghitita de paci ent pentru a ajuta la digestie -vezi poze in dreapta;este o metoda temporara, care nu rezolva problema de fond, cancerul de cai biliare merge mai departe, dar poate scadea icterul, mancarimea de piele, se pot imbunatati analizele, iar supravietuirea se poate prelungi cu cateva saptamani sau luni, depinde de caz si de asparitia sau nu a complicatiilor (infectii la piele sau pe caile biliare, blocajul scurgerii bilei in exterior, miscarea cateterului cu scurgerea bilei in cavitatea abdominala, etc)-
 • Terapie fotodinamica distrugerea celulelor canceroase dupa un tratament prealabil care le face fotosensibile
 • Citostatice 5-fluorouracil , leucovorin, gemcitabina cisplatinium, irinotecan, ERLOTINIB
 • Transplantul de ficat

Colangiocarcinomul – forum

ATENTIONARE
Evaluarea reala si personalizata  a suferintei sau analizelor unei persoane se pot face doar direct de catre medic.Recomandarile de pe site sunt generale, ele trebuind sa fie personalizate de un medic consultant pentru fiecare pacient, si modificate in functie de evolutia situatiei; o recomandare perfect valabila in acest moment poate fi eronata in situatia bolnavului de peste cateva ore sau chiar daunatoare, de aceea datele postate pe site sunt doar informative pentru pacienti, si nu inlocuiesc recomandarile date de medicul  dvs curant gastroenterolog.

Daca doriti o evaluare virtuala a problemei dvs de sanatate reale, a simptomelor, analizelor etc, apelati la site-uri care dau consultatii pe net. Acest site nu este abilitat pentru evaluari medicale virtuale,datorita riscului mare de eroare medicala.

Ce sanse de supravietuire sunt in acest tip de cancer?

Sansele de supravietuire ale fiecarui caz se evelueaza individual; global ele sunt de la 100% la zero.

Tatal meu in varsta de 54 ani diagnosticat in urma biopsiei cu colangiocarcinom cu determinari hepatice secundare gr 4 si carcinom ductal pancreatic adenocarcinom pulmonar adenocarcinom intestin subtire momentan a inceput tratament chimioterapie vas ruga sa-mi spuneti ce sanse de supravetuire mai are si daca se mai poate face ceva.

Sansele de supravietuire se estimeaza pentru fiecare caz in parte, la fel si conduita terapeutica de urmat

Chimioterapia pentru colangiocarcinom, poate avea efecte neplacute (poate accelera evolutia)?

Chimioterapia, ca orice tratament (cu medicamente, ceaiuri, naturist sau operatie), poate avea si efecte secundare de orice fel, unele putand fi grave. Tocmai de aceea, un medic nu poate prescrie medicamente decat pacientului pe care il stie si il urmareste, iar un pacient nu trebuie sa ia medicamente decat la recomandarea medicului.

Daca la o saptamana dupa operatia de pietre la fiara, in timpul operatiei niste pietre s-au deplasat si i-au blocat un canal care conduce acidul pentru digestie.Se poate trata cu o endoscopie?

Teoretic se poate trata si endoscopic

Am fost diagnosticat cu tumoara klatsicin la biopsie mia iesit tesut conjuctiv fibros cu inflamatie cronica nespecifica ,vezica biliara prezentand leziuni histopatologice de colecistita cronica exulcerativa. ce diagnostic am daca mi sa facut foraj la operatie.

Medicul dvs are raspunsul cert, intrebati-l, eu nu stiu acest raspuns.

Mama are tumora de cai biliare, la intersectie acolo unde se unesc intr-un singur tub. doctorul spune ca a incercat sa introduca un tub care sa realizeze drenajul dar de circa 4 zile nici o imbunatatire .pe cine sa mai intreb , ce se mai poate face ? cine ma lamureste daca intr-adevar trebuie sa asteptam sfarsitul .

Numai medicul care stie cazul poate aprecia corect sansele de vindecare sau ameliorare sau riscul de agravare. Celelalte- sfaturi de la prieteni, forumuri pe net, sfaturi pe net, compararea cu situatii “similare”… nu au nici o legatura cu realitatea unui anumit caz, dar pot reprezenta surse de imbarbatare sau deznadejde.

Daca ai tumora de cai biliare, se poate rezolva macar icterul?

Icterul intr-o tumora de cai biliare este dat de obstacolul in calea scurgerii bilei; inlaturarea obstacolului (printr-una din metodele mentioante), rezolva icterul, dar nu amelioreaza in nici un fel evolutia tumorii care merge mai departe.

Am icter si transaminaze mari  mie frica de cancer la ficat..pot veni la dvs, unde ma pot programa? Mutumesc

Va puteti programa la consult sa vedem cum stau lucrurile si ce este de facut in continuare.

Programarea se poate face telefonic la 031.630.4945 orar de programari luni – vineri 08:00 – 20:00, sau puteti solicita o programare non-stop la programaredrditoiu@yahoo.com sau programareurgenta@yahoo.ro – rog precizati si numarul dvs de telefon – sau pe formularul de mai jos

Calendar is loading...
- Zi de consultatii

Ce trebuie sa faci atunci cand ai colangiocarcinom?

Daca aveti colangiocarcinom, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Din experienta mea va pot spune ca situatia nu este atat de neagra pe cat si se poate parea, si poate fi lamurita si mentinuta sub control, trebuie doar sa  luati legatura cu un gastroenterolog sau hepatolog cu experienta, obisnuit cu astfel de situatii, pentru o evaluare a problemei.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Inapoi la prima pagina- cv Dr Ditoiu

Leave a Reply

Programari consultatie
Adresa cabinet