Cum se transmite virusul hepatitei B?

Dr Ditoiu Alecse Valerian  specialist gastroenterolog Bucuresti

In functie de virus (A,B,C,D,E, etc) hepatita se poate lua prin alimentatie, prin transfuzii de  sange,transplant de organe, injectii, piercing, sau pe cale sexuala – detalii in articol cauzele-hepatitei

Datorita largii raspandiri a hepatitelor virale, si a evolutiei lor frecvent catre ciroza, este important sa stim care sunt caile prin care se transmit ele, pentru a sti de ce sa ne ferim.

Acest lucru este foarte important pentru a nu lua masuri inutile de izolare a celui infectat cu un virus hepatitic, dar si pentru a nu risca sa ne imbolnavim de la el.

Cum se ia hepatita infectioasa?

In continuare voi prezenta cele mai importante cai prin care se pot lua virusurile hepatitice

Calea de transmitere

Hepatita A

Hepatita B

Hepatita C

Hepatita D

Hepatita E

Alimente contaminate cu virus

DA

Nu

Nu

Nu

DA

Fecal-orala (prin maini murdare)

DA

Nu

Nu

Nu

DA

Apa

DA

Nu

Nu

Nu

DA

Scoici

DA

Nu

Nu

Nu

Posibil

Spital/camine/inchisori

DA

Da

Da

Da

Da

Droguri intravenoase

Rar

Da

Da

Da

Nu

Transfuzii, sange

Rar

Da

Da

Da

Rar

Hemodializa

Nu

Da

Da

Da

Nu

Sex neprotejat

Rar

Da

Rar

NU

Rar

Contact anal-oral

Da

Nu

Nu

NU

Rar

Sarut

Da

Rar

Nu

Rar

Da

In familie, prin igiena deficitara

Da

Rar

Nu

Da

Da

De la mama la fat

Rar

Da

Rar

Rar

Rar

Cum se ia hepatita B?

Principalele cai prin care se poate lua hepatita B sunt urmatoarele:

 • Prin transfuzie de sange
 • Prin instrumentar medical – chirurgie, stomatologie
 • Prin piercing
 • Prin tatuaje
 • Prin acupunctura
 • Prin manichiura si pedichiura
 • Prin folosirea in comun a aparatului de ras
 • Prin contact cu sange menstrual
 • Prin rani care vin in contact cu sange sau secretii infectate
 • Prin contact sexual neprotejat ;este de mentionat ca riscul transmiterii este mult mai scazut intre partenerii sexuali stabili unici (sot/sotie) decat intre partenerii sexuali ocazionali!! Frecvent, daca unul dintre membrii cuplului are virusul, celalalt nu-l are.
 • Prin transplant de organe sau tesuturi infectate
 • De la mama infectata la fat (de obicei fatul NU are virusul, chiar daca mama sa il are)
 • Prin taieturi (sub limba, pe spate etc) pentru inchipuite efecte benefice medicale

Cum nu se ia hepatita B

Nu se accepta ca hepatita b s-ar lua pe urmatoarele cai:

 • Prin viata obisnuita in casa cu o persoana care are virusul B
 • Prin folosirea tacamurilor
 • Prin folosirea aceleiasi bai sau wc
 • Prin folosirea prosoapelor in comun
 • Prin sarut
 • Prin  piele direct, fara o rana
 • Prin tuse sau stranut
 • Prin intepaturi de tantari sau muste

Purtator de virus B este sanatos sau bolnav – forum

Poate lucrul noaptea declansa virusul B daca l-ai luat?
Nici de aceasta posibilitate nu am auzit
Daca ai AgHBs pozitiv, inseamna ca esti purtator sanatos?
Daca ai AgHBs poti fi in multe ipostaze, cred ca cel mai corect  este sa nu neglijati situatia si sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog bun , iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea situatiei dupa care poate prescrie tratamentul corespunzator  – daca este cazul.Daca doriti si o a doua opinie medicala, este dreptul dvs, cititi aici
Daca esti purtator inactiv de virusul b, cum reusesc sa scap de el? si ce precauti tr.e sa iau… cu mancatu fumatu bautu
Purtatorul inactiv de virus B nu se trateaza, regi alimentar si de viata aveti deja psotat pe site
Sunt purtator de virusul b inactiv. ma mai pot vaccina?Cand trebuie sa ma ingrijorez? este hepatita cronica?
Purtatorul are deja AgHBs in corp (aceasta substanta fiind de fapt componentul vaccinului), deci vaccinarea este inutila
Purtatorul nu are hepatita cronica, trebuie sa fie precaut nu ingrijorat.Totusi, o evaluare si monitorizare hepatologica este necesara, si o a doua opinie medicala, este dreptul dvs.
Daca un purtator de hvb a fost declarat cu hvb inactiva si a facut tratament cu antivirale are sanse sa se vindece ?
Purtatorul nu face tratament, sansele de vindecare le aveti scrise mai sus.
La o viremie de 2000 de copii ADN HVB/ml, exact unde ma situez cu boala adica in ce stadiu sunt cronic acut sau purtator sanatos , si ce trebuie sa fac ca sa scap de ia daca pot sa scap de virus?
Dupa cum ati scris nu dau consultatii pe net. Daca cititi atent ce scrie mai sus aveti raspunsul cazului dvs, totusi, o evaluare si monitorizare hepatologica este necesara, si o a doua opinie medicala, este dreptul dvs.
Daca ai fost depistat cu virusul B, purtator sanatos, cu viremia de 1790, transaminaze normale, fibroza grad 3 ai sau nu nevoie de tratament?????
Se pare ca in acest moment nu este nevoie de tratament, totusi, o evaluare si monitorizare hepatologica este necesara, si o a doua opinie medicala, este dreptul dvs. Fibroza 3 este problema
Am inteles ca  hepatita ca purtator nu evolueaza cu viremii mari, in aceasta situatie nu se tine cont de gradul de afectare al ficatului?????
Purtatorul NU ARE HEPATITA CRONICA, are doar infectie cronica.
Voi beneficia de tratament daca sunt purtator de virus B?
In functie de evolutie infectiei poate fi nevoie de tratament sau nu (asta-i varianta cea mai buna si optimista).Cred ca cel mai corect  este sa nu neglijati situatia si sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog bun , iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea situatiei dupa care poate face recomandarile de regim, urmarire, tratament corespunzator.Daca doriti si o a doua opinie medicala, este dreptul dvs, cititi aici
Inteleg ca in Ag Hbe negativ tratamentul se impune pe o perioada foarte lunga de timp, si ca nu este vorba de disparitia virusului, ci doar de oprirea bolii din evolutie si deci si de stoparea fibrozei. Au sau nu acesti oameni cu Ag HBe negativ dreptul la tratament? Primeaza sau nu gradul de fibroza in aprobarea tratamentului?
„Dreptul” la tratament se stabileste pe doua criterii:
1. Daca virusul se inmulteste sau nu (viremia)
2. Daca virusul a afectat ficatul sau nu (ALT si biopsie/Fibrotest)
Daca vreti sa va informati singur , v-am furnizat  tot materialul pe site, daca  doriti si o a doua opinie medicala, este dreptul dvs, cititi aici
Se poate spune ca esti purtator inactiv de virus b, atunci cand exista
AgHBs prezent de > 6 luni  , viremie mai mica de 2.000ui/ml ALT normale tot timpul, fara modificari la biopsia hepatica sau Fibrotest

Pare sa fie purtator de virus B
La purtator virus hepatita B , cu viremie f mica 7.5, dar ALT usor marit,si bilirubina totala marita , restul analizelor sunt bune este necesara biopsia hepatica? Pot avea o a doua opinie medicala?
Nu exista o relatie directa intre viremie si transaminaze, deoarece sunt sute de alte cauze de crestere a transaminazelor in afara de virusuri. Cu alte cuvinte dvs puteti avea un virus care sta cuminte, dar si transaminaze mari din cauza .. alcoolului, steatozei hepatice, toxicelor, ceaiurilor, etc, etc. Totusi, o evaluare si monitorizare hepatologica este necesara, si o a doua opinie medicala, este dreptul dvs.
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: sotul meu a fost internat pentru operatie de hernie; a mers la control dupa 1 luna, rezultatul fiind ok. dupa 2 luni a mers iar la control, i s-au facut analize cu urmatoarele rezultate: colesterol: 221; AGHBS: 0,29; AC Anti HCV: 0,16; mentionez ca inainte si dupa operatie nu au fost probleme cu analizele. Se incadreaza la “purtator virus hepatic”? purtator sanatos de virus B.
Cititi mai sus daca are criteriile sau nu, eu zic ca nu are suficiente criterii pentru a judeca situatia sa.Cred ca cel mai corect  este sa nu neglijati situatia si sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog bun , iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea situatiei dupa care poate face recomandarile de regim, urmarire, tratament corespunzator.Daca doriti si o a doua opinie medicala, este dreptul dvs, cititi aici
Daca-s purtator sanatos de virus B raman cu risc de transmitere la partenera, familie la viitorul copil?
La partenera puteti transmite, la copil nu, daca chiar sunteti purtator sanatos.
 Sunt sanse ca eu purtator sa elimin virusul cu un anumit regim alimentar si de viata?
Scris pe site, sunt sanse. Totusi, o evaluare si monitorizare hepatologica este necesara, si o a doua opinie medicala, este dreptul dvs.
Mi-am facut analizele si anul trecut in septembrie si anul acesta si mie mi-a iesit ag hbs negativ, dar sotului meu i-a iesit pozitiv.este un “purtator sanatos” de ag hbs? altfel nu trebuia sa il iau si eu?
Cititi ce scrie mai sus,  poate fi sau nu purtator anatos, iar virusul il puteati lua si dvs, dar nu este obligatoriu.Totusi, o evaluare si monitorizare hepatologica este necesara, si o a doua opinie medicala, este dreptul dvs.
Am Ag- HBs Pozitiv (1771.05) viremie VHB 655 ui/ml  de 4-5 ani), virusul este activ si se replica sau e invins de sis. imunitar?
Daca doriti doar sa va informati,cititi materialul de pe site si interpretati-l. Daca doriti si o a doua opinie medicala, este dreptul dvs, cititi aici
Cu Ag HBs – Reactive 3300,50 si TGP 24  sunt purtator sanatos ?
Daca vreti sa va informati singur (acesta este unul din scopurile acestui site), v-am furnizat  tot materialul pe site si va puteti lamuri. Daca nu va lamuriti  si  doriti si o a doua opinie medicala, este dreptul dvs, cititi aici
Este grava cresterea cu ~ 10000 copii adn hbv/ml in ~ 2 ani? 1b) Daca a crescut mai mult de 2000 cipii adn hbv/ml inseamna ca este hepatita cronica si ca visrusul ii activ? 2) Necesita tratament?! 3) Pt a verifica daca ficatul este afectat ce analiza (de sange) se poate efectua? trebuie neaparat punctie?
Viremia poate creste sau scadea in anumite limite fara tratament, restul intrebarilor dvs au deja raspunsul pe site.Cred ca cel mai corect  este sa nu neglijati situatia si sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog bun , iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea situatiei dupa care poate face recomandarile de regim, urmarire, tratament corespunzator.Daca doriti si o a doua opinie medicala, este dreptul dvs, cititi aici
Sotul meu a fost descoperit ca purtator de hepatita b, transaminaze cu 2 peste valoarea normala, viremia mai mica de 20, colesterolul la limita mare, iar celelalte analize normale, asta in conditiile in care el are facut vaccinul, fiind vaccinati la serviciu, poate fi o reactie la vaccin sau din ce cauza sa fi facut hepatita b, mentionez ca nu a avut niciun contact cu alt sange (transfuzii, stomatolog, etc) poate fi pe fond de stres, sau de la mancare?
Vaccinarea nu se face cu virus intreg ci doar cu o parte din el, moarta, deci nu te poti infecta de la vaccin, stresul nu iti baga un virus in organism, iar prin mancare se poate lua doar virusul V nu si B sau C.

Daca ai HBV-DNA 54 Ul/ml si fibroscan 11,8 kPa, transaminazele sunt de valori normale,este periculoasa situatia mea?

Teoretic nu pare o situatie grava.Daca doriti sa stiti exact gravitatea situatiei dvs si o a doua opinie medicala, este dreptul dvs, cititi aici

Pentru virusul B m-i sa propus un tratament pe toata viata,o pastila in fiecare zi. Este bine sa iau aceasta pastila?

Nu pot ghici despre ce pastila este vorba, deci nu va pot sfatui.Cred ca cel mai corect este sa nu neglijati situatia si sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog bun , iar acesta, dupa anamneza si consult medical, iar acesta va va recomanda analizele necesare pentru lamurirea situatiei dupa care poate face recomandarile de regim, urmarire, tratament corespunzator.Daca doriti si o a doua opinie medicala, este dreptul dvs, cititi aici

Silimarina si Liv 52 au vre-un efect in hepatita B?

Nu

Purtatorul sanatos poate face efort fizic?

Teoretic purtatorul de virus poate face efort fizic, dar nu stiu daca dvs puteti face efort fizic.Daca doriti si o a doua opinie medicala, este dreptul dvs, cititi aici

Daca sotul meu are virusul B iar eu sunt gravida, copilul va avea vre-o problema?

Copilul nu poate lua teoretic virusul de la tata.

Daca am fost depistata cu hepatita cronica virus B+D insa la efecuarea viremiei pentru virus B a iesit nedetebtabil si doar virusul D pozitiv, am completat dosarul pentru tratamentul cu interferon in urma cu doua luni., cine ma sfatuieste in aceasta problema, ce trebuie sa fac mai departe?

Este evident ca in aceasta problema va sfatuieste cel mai bine medicul gastroenterolog care va urmareste si deci va stie situatia medicala.Daca doriti si o a doua opinie medicala, este dreptul dvs, cititi aici

Am virusul B, se poate sa va trimit analizele recente ? Nu inteleg prea mult din acele analize decat ca sunt purtator sanatos de virus hepatic B.
Va multumesc !O zi placuta !

Evaluarea medicala pe net este interzisa prin lege in Romania, deci nu-mi trimiteti analizele. Cel mai .. logic este sa va sfatuiti cu medicul gastroenterolog sau hepatolog care va urmareste. Daca doriti si o a doua opinie medicala, este dreptul dvs, cititi aici

Daca am întretinut raporturi sexuale neprotejate cu prietenul meu desi sunt purtătoare de b care este sansa sa fi preluat virusul ?

Riscul de a lua virul depinde de multi factori, aveti subiectul pe site

SUnt purtator de virus B, am fost sa donez sange si nu m-au acceptat dupa ce le-am spus ca am anticorpi de Hepatita B.As putea sa donez sange?Se poate reactiva virusul de Hepatita B.

Nu puteti dona sange deoarece primitorul poate lua virusul. Donarea nu va influenteaza situatia virusului.

Cum se poate confirma disparitia completa a Hepatitei B din organism?

Viremie negativa , absenta AgHBs si prezenta Ac HBs, confirma lipsa virusului

Poti sa te angajezi cu virusul B, purtatoare sanatoasa de virus B ca si asistenta medicala, medic, inginer, sofer, pilot, bucatar, ospatar, ecudatoare, profesor?

Virusul B se transmite in societate pe cale sexuala, deci te poti angaja in oricare din acele meserii, daca fisa de selectia a personalului unitatii respective nu prevede o exceptie .

Daca o persoana ia virusul inactiv de la partener, devine purtatoare sanatoasa sau virusul devine activ in organismul ei? multumesc!

Virusul este inctiv la partener, dar el poate sa ramana sau nu inactiv la noua gazda, situatia trebuie urmarita de un gastroenterolog sau hepatolog

Am facut analizele si mi-au iesit ca am virusul hepatitei b inactiv…sotul meu si-a facut analizele si i-a iesit negativ…este posibil ca sa il fi luat de la el si lui sa nu ii iasa la analize? adica sa fie purtator sau sa aiba anticorpi..intreb pentru ca mi-am facut analizele si prima data mi-a iesit pozitiv si am mers in alta parte mi-a iesit din nou pozitiv si dupa 2 luni cand am mers la infectioase mi-a iesit negativ…si dupa inca 2 luni tot la infectioase mi-a iesit pozitiv..poate sa se ascunda si sa apara cand are el chef????

Situatia nu este clara, nu stiu analizele sotului ca sa pot spune cum stau lucrurile.

Cred ca pe dvs nu v-a urmarit un hepatolog, nu stiu ce ati cautat la boli infectioase transmisibile, ei se ocupa de hepatita acuta transmisibila cu icter. Daca doriti si o a doua opinie medicala, este dreptul dvs, cititi aici

Daca in urma cu 18 ani ai avut hepatita b, anul trecut analize la singe au fost bune, acum insa ai durereri de ficat si somnoleta greata etc. se poate face ceva si daca dupa atitea ani poti face cancer si daca da ce tratament poti face. Mentionez ca dupa ce am iesit din spital nu am facut nici un fel de tratament.

Oricand se poate face ceva, dar .. sunt prea multi daca in relatarea dvs.

Mergeti la un hepatolog pentru  o a doua opinie medicala.

Daca sotului meu i-a iesit AgHBs pozitiv, este un „purtator sanatos” de ag hbs? Altfel nu trebuia sa il iau si eu? Ce trebuie sa fac?

Aveti pe site articol despre riscul de a lua virusul de la sot.

Ca sa va lamuriti cum stau lucrurile, maergeti la un hepatolog pentru  o a doua opinie medicala.

Am transaminaze mari si virusul B si D, credeti ca pot veni la dvs, unde ma pot programa? Mutumesc

Va puteti programa la consult sa vedem cum stau lucrurile si ce este de facut in continuare.

Ce trebuie sa faci atunci cand ai descoperit ca ai virusul hepatitei B?

Hepatita cronica este o boala de ficat, deci trebuie urmarita de un doctor specializat in boli… de ficat (gastroenterolog sau hepatolog).

Daca aveti virusul B, nu fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Din experienta mea va pot spune ca situatia de obicei nu este atat de grava pe cat vi se pare si poate fi  mentinuta sub control, trebuie doar sa  luati legatura cu un gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs, pentru o evaluare si urmarire corespunzatoare a problemei.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista

Care este cel mai bun tratament si regim pentru virusul B?

Pentru orice boala exista mai multe scheme corecte de tratament si regim alimentar.

Problema medicului este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Si in cazul virusului hepatitei B medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Eu le recomand bolnavilor pe care ii consult, in afara de tratament, si un regim alimentar personalizat, alaturat aveti un exemplu de regim alimentar- este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Ce poti sa mananci pentru fiere

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate ca sef de promotie pe tara cu media generala zece la toate examenele.

In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale. Am si cca 30 de ani de experienta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti in medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro.

Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent si acum)

De ceva timp imi folosesc experienta medicala acumulata la cel mai inalt nivel oferind  consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti unde am un cabinet.

Va urez sanatate maxima

Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si doriti o evaluare medicala cu o a doua opinie pentru diagnostic, tratament si regim alimentar personalizat de la un medic cu o mare experienta, puteti face o programare  pentru consultatie aici sau prin tasta de jos stanga a telefonului dvs mobil


Lasă un răspuns