Cum se trateaza ciroza hepatica

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Spitalul Fundeni Bucuresti

Cum evolueaza o boala de ficat de ajunge la ciroza hepatica?

Orice om este oarecum .. indiferent fata de boli atunci cand este sanatos.

Din pacate evolutia unei boli de ficat este perfida.Se incepe cu un pahar de vin, sau cu neglijarea existentei unui virus al hepatitei, sau cu neglijarea existentei unei incarcari cu grasime a ficatului – steatoza hepatica-, si lent, de multe ori fara nici un simptom, se ajunge in situatia in care la un control de laborator sau la o ecografie abdominala, se pune diagnosticul de ciroza hepatica.

Desi ciroza hepatica este considerata o boala de ficat nevindecabila, tratamentul ei poate prelungi viata pacientului, care in multe cazuri poate fi normala- desigur cu unele restrictii de dieta, mai ales referitoare la consumul de alcool.

Am pacienti cu ciroza pe care ii vad de zeci de ani, supravietuirea lor fiind mult peste datele publicate in literatura de specialitate.

Cu ce se trateaza ciroza hepatica?

In orice boala de ficat exista mai multe tipuri de tratament, lucru valabil si in ciroza hepatica, dar nu toate aceste metode se aplica la toti pacientii, si chiar la acelasi bolnav, tratamentul este diferit in diferite etape ale evolutiei bolii.

In principiu tratamentul cirozei hepatice se face in felul urmator

  1. Tratament pentru inaturarea cauzei bolii – tratament impotriva virusului, imunitatii crescute, intreruperea consumului de alcool sau alte toxice. Mentionez ca disparitia virusului B sau C la un pacient cu ciroza, inseamna doar vindecarea infectiei dar nu inseamna si vindecarea cirozei, bolnavul trebuie urmarit si tratat in continuare de medicul gastroenterolog sau hepatolog, ciroza fiind o boala de ficat .Mentionez acest lucru deoarece am vazut pacienti care crezand ca au scapat de infectii si sunt sanatosi, nu au mai mers la hepatolog, cu riscurile inerente
  2. Tratament de prevenire a cresterii varicelor esofagiene si sangerarii din varicele esofagiene
  3. Tratament de incetinire sau stopare a evolutiei fibrozei hepatice = tratament antifibrozant
  4. Tratament de eliminare a ascitei- daca pacientul are ascita
  5. Tratament de prevenire sau rezolvare a encefalopatiei hepatice
  6. Tratament de eradicare a peritonitei bacteriene spontane
  7. Regim alimentar corespunzator stadiului bolii de ficat, importante fiind consumul de sare, alcool si proteine

Deci, tratamentul antiinfectios – antiviral NU este suficient pentru a nu opri evolutia la ciroza hepatica. Am vazut sute de pacienti cu infectie cu virus B sau C, virusul fusese eliminat prin tratment antiinfectios, iar ei aveau ciroza care nu era absolut deloc luata in seama, evolutia fiind considerata buna doar pe baza viremiei nedetectabila.

In marea majoritate a cazurilor, cu o monitorizare si un tratament hepatologic corespunzator, un pacient cu ciroza poate trai convenabil, am sute de pacienti cu ciroza care lucreaza cu norma intreaga – desigur nu la sapat santuri sau in mina.

In unele situatii, poate fi luat in calcul transplantul de ficat.

Ciroza hepatica FORUM

Spuneti-mi si mie va rog cat de grave sunt valorile urmatoare : arn-vhc 1530000 UI/mL si arn-vhc (exprimare logaritmica) 6,19 logUI/mL ??? Mama mea se simte rau de aproximativ 3 saptamani perioada in care a slabit 3 kg, nu prea are pofta de mancare si se simte in fiecare dimineata slabita iar dupa-amiaza isi mai revine.ajuta-ti-ma si pe mine ,va rog,cu un sfat sau o parere!!!

Doar pe baza unei viremii si a unor simptome, nimeni nu poate da sfaturi utile si legate de realitate

Am ciroza compensata , este grav,pot veni la un consult, dar nu stiu unde ma pot programa?

Imi este greu sa va spun ca nu aveti nimic sau ca este ceva grav, dar mai bine este sa va programati la consult sa vedem cum stau lucrurile si ce este de facut in continuare.

Programarea se poate face telefonic la 031.630.4945 orar de programari luni – vineri 08:00 – 20:00, sau puteti solicita o programare non-stop la programaredrditoiu@yahoo.com sau programareurgenta@yahoo.ro – rog precizati si numarul dvs de telefon – sau pe formularul de mai jos

Calendar is loading...
- Zi de consultatii

 

Ce trebuie sa faca un pacient care are ciroza hepatica, unde trebuie sa mearga?

Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un medic specialist gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Daca nu iti repari singur masina sau aragazul dupa sfaturi date pe net ci apelezi la un specialist,este normal sa faci la fel si cu organismul propriu, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Dupa aproape 35 de ani de experienta medicala va pot spune ca pentru orice problema medicala exista o rezolvare corespunzatoare, trebuie doar sa va gasiti timp si sa cautati un specialist competent pentru consult.Este adevarat ca in caz de urgenta orice mecanic poate sa se uite la masina defecta, dar uneori este nevoie ca mecanicul chiar sa fie specializat in marca masinii respective.

Inapoi la prima pagina-cv Dr Ditoiu

 

Leave a Reply