Cum se trateaza ciroza hepatica

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Bucuresti

Cum evolueaza o boala de ficat de ajunge la ciroza hepatica?

Orice om este oarecum .. indiferent fata de boli atunci cand este sanatos.

Din pacate evolutia unei boli de ficat este perfida.Se incepe cu un pahar de vin, sau cu neglijarea existentei unui virus al hepatitei, sau cu neglijarea existentei unei incarcari cu grasime a ficatului – steatoza hepatica-, si lent, de multe ori fara nici un simptom, se ajunge in situatia in care la un control de laborator sau la o ecografie abdominala, se pune diagnosticul de ciroza hepatica.

Desi ciroza hepatica este considerata o boala de ficat nevindecabila, tratamentul ei poate prelungi viata pacientului, care in multe cazuri poate fi normala- desigur cu unele restrictii de dieta, mai ales referitoare la consumul de alcool.

Am pacienti cu ciroza pe care ii vad de zeci de ani, supravietuirea lor fiind mult peste datele publicate in literatura de specialitate.

Cu ce  se trateaza ciroza hepatica?

In orice boala de ficat exista mai multe tipuri de tratament, lucru valabil si in ciroza hepatica, dar nu toate aceste metode se aplica la toti pacientii, si chiar la acelasi bolnav, tratamentul este diferit in diferite etape ale evolutiei bolii.

In principiu tratamentul cirozei hepatice se face in felul urmator

  1. Tratament pentru inaturarea cauzei bolii – tratament impotriva virusului, imunitatii crescute, intreruperea consumului de alcool sau alte toxice. Mentionez ca disparitia virusului B sau C la un pacient cu ciroza,  inseamna doar vindecarea infectiei dar nu inseamna si vindecarea cirozei, bolnavul trebuie  urmarit si tratat in continuare de medicul gastroenterolog sau hepatolog, ciroza fiind o boala de ficat .Mentionez acest lucru deoarece am vazut pacienti care crezand ca au scapat de infectii si sunt sanatosi, nu au mai mers la hepatolog, cu riscurile inerente
  2. Tratament de prevenire a cresterii varicelor esofagiene si sangerarii din varicele esofagiene
  3. Tratament de incetinire sau stopare a evolutiei fibrozei hepatice = tratament antifibrozant
  4. Tratament de eliminare a ascitei- daca pacientul are ascita
  5. Tratament de prevenire sau rezolvare a encefalopatiei hepatice
  6. Tratament de eradicare a peritonitei bacteriene spontane
  7. Regim alimentar corespunzator stadiului bolii de ficat, importante fiind consumul de sare, alcool si proteine

Deci, tratamentul antiinfectios – antiviral NU este suficient pentru a nu opri evolutia la ciroza hepatica. Am vazut sute de pacienti cu infectie cu virus B sau C, virusul fusese eliminat prin tratment antiinfectios, iar ei aveau ciroza care nu era absolut deloc luata in seama, evolutia fiind considerata buna doar pe baza viremiei nedetectabila.

In marea majoritate a cazurilor, cu o monitorizare si un tratament hepatologic corespunzator, un pacient cu ciroza poate trai convenabil, am sute de pacienti cu ciroza care lucreaza cu norma intreaga – desigur nu la sapat santuri sau in mina.

In unele situatii, poate fi luat in calcul transplantul de ficat.

Ciroza hepatica FORUM

Spuneti-mi si mie va rog cat de grave sunt valorile urmatoare : arn-vhc 1530000 UI/mL si arn-vhc (exprimare logaritmica) 6,19 logUI/mL ??? Mama mea se simte rau de aproximativ 3 saptamani perioada in care a slabit 3 kg, nu prea are pofta de mancare si se simte in fiecare dimineata slabita iar dupa-amiaza isi mai revine.ajuta-ti-ma si pe mine ,va rog,cu un sfat sau o parere!!!

Doar pe baza unei viremii si a unor simptome, nimeni nu poate da sfaturi utile si legate de realitate

Am ciroza compensata , este grav,pot veni la un consult, dar nu stiu unde ma pot programa?

Imi este greu sa va spun ca nu aveti nimic sau ca este ceva grav, dar mai bine este sa va  programati la consult sa vedem cum stau lucrurile si ce este de facut in continuare.

Ce trebuie sa faca un pacient care are ciroza hepatica, unde trebuie sa mearga?

Daca aveti probleme  de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un medic specialist gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Daca nu iti repari singur masina sau aragazul dupa sfaturi date pe net ci apelezi la un specialist,este normal sa faci la fel si cu organismul propriu, mai ales ca ….  nu avem piese de schimb. Dupa aproape 35 de ani de experienta medicala va pot spune ca pentru orice problema medicala exista o rezolvare corespunzatoare, trebuie doar sa va gasiti timp si sa cautati un specialist competent pentru consult.Este adevarat ca in caz de urgenta orice mecanic poate sa se uite la masina defecta, dar uneori este nevoie ca mecanicul chiar sa fie specializat in marca masinii respective.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru ciroza hepatica?

Pentru orice boala exista mai multe scheme corecte de tratament si regim alimentar.

Problema medicului este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Si in cazul cirozei medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Eu le recomand bolnavilor pe care ii consult, in afara de tratament, si un regim alimentar personalizat, alaturat aveti un exemplu de regim alimentar- este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Ce poti sa mananci pentru fiere

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate ca sef de promotie pe tara cu media generala zece la toate examenele.

In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale. Am si cca 30 de ani de experienta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti in medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro.

Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent si acum)

De ceva timp imi folosesc experienta medicala acumulata la cel mai inalt nivel oferind  consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti unde am un cabinet.

Va urez sanatate maxima

Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si doriti o evaluare medicala cu o a doua opinie pentru diagnostic, tratament si regim alimentar personalizat de la un medic cu o mare experienta, puteti face o programare  pentru consultatie aici sau prin tasta de jos stanga a telefonului dvs mobil


Lasă un răspuns