Despre nervii de la stomac

Dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specialist gastroenterolog – hepatolog spitalul Fundeni Bucuresti

Sunt persoane care folosesc expresia “nervi la stomac”.

Notiunea populara “nervi la stomac” defineste de fapt o tulburare functionala gastrica, numita – la fel de popular- “gastrita pe sistem nervos” sau „gastrita pe fond nervos”. Mentionez ca medicii nu folosesc acest termen dacat pentru a explica mai .. pe inteles bolnavului starea problemei sale de sanatate.

Partea ciudata este ca am auzit pacienti care cred ca “le-au crescut nervi in stomac” si de aceea au unele simptome.

Ce sunt nervii?

Sistemul nervos este format din celule nervoase (neuroni) localizati in creier si maduva spinarii si prelungirile acestora (nervi)

Aceste prelungiri nervoase ajung peste tot in corp – piele, muschi de sub piele, vase de sange, os, organele interne, etc ,etc). Fiecare organ sau sistem este inervat ( deservit) de o structura nervoasa, de un nerv. O schita sugestiva este alaturata.

Rolurile nervilor sunt in principal doua:

  • de a transmite la structurile pe care le inerveaza comanda de la creier sau maduva spinarii (comanda de miscare, secretie de substante, etc) – nervii motori
  • de a transmite de la organul inervat catre creier sau maduva spinarii informatii culese de receptori despre starea organului sau sistemului respectiv = nervii senzitivi (culeg senzatii)

A nu se face confuzia intre termenul medical “inervare” = deservirea unui organ sau sistem de catre o structura nervoasa, si termenul popular “inervare”, care de fapt inseamna enervare, iritare, suparare.

Ce inseamna „nervi la stomac”?

Nu toate persoanele reactioneaza la fel in aceesi situatie. De exemplu intr-o situatie stresanta o persoana transpira, alta tremura, alta devine palida, sau i se racesc extremitatile, sau se inroseste, etc (Dr Ditoiu).

In afara de aceste reactii vizibile, exista si unele reactii ale organelor interne la stres.

In conditii de stres, unele persoane fac hiperaciditate gastrica, care poate da dureri in capul pieptului, eventual greata.

Aceasta este oarecum similara cu expresia a avea” nervi la stomac” , poate insemna a avea stomacul suparat, iritat.

Desi simptomele sugereaza existenta unui ulcer sau gastrita, daca se face o endoscopie digestiva superioara, aceasta este normala.

Situatia este similara cu cea numita „colon iritabil”, unde exista simptomele unei boli de colon, dar colonoscopia este normala.

Cum se pune diagnosticul de „nervi la stomac”?

Diagnosticul acestei probleme se pune de catre medic pe baza simptomelor aparute in conditii de stres, dar poate fi necesara si endoscopia digestiva superioara care ar trebui sa fie normala (Dr Ditoiu).

Cu ce se confunda nervii de la stomac?

Nu prea se recomanda sa titi pui singur diagnosticul (nici macar de nervi la stomac), deoarece dupa simptomele bolile se pot confunda chiar si de catre medici. Vad destul de des pacienti care vin la mine si imi spun „domnule doctor am venit la dvs pentru ca am .. nu stiu ce boala, am exact simptomele pe care le-ati postat dvs pe net”, si nu rareori diagnosticul este cu totul altul, uneori mai grav, alteori mult mai putin grav.

Simptomele nervilor la stomac sunt asemanatoare cu cele alte altor boli cu care se pot confunda:

  • Cancerul gastric
  • Gastrita
  • Ulcerul gastric
  • Boala de reflux gastro-esofagian
  • Alte cauze de durere abdominala in zona superioara

Cum se trateaza nervii la stomac?

Tratamentul acestei probleme se face cu sedative, care linistind sistemul nervos, scade hiperaciditatea gastrica si deci si simptomele si. Se pot administra si medicamente care scad secretia gastrica acida (Dr Ditoiu).

Ce regim se tine cand ai nervi la stomac?

Regimul alimentar poate fi util in cazul aparitiei simptomelor, el fiind similar regimului de gastrita sau ulcer.

Forum – nervi la stomac

Ce pot sa fac ca de ceva timp imi suna urechile de numa nu mai suport ma ia cu nervi asi vrea sa va rog sa imi spuneti din ce cauza ca am si o nara inchisa care nu mai circula aieru pe o nara asa cum trebe este dela sinuzita sau sunetu asta din urechi este un fel de stres

Trebuie sa faceti un lucru normal: sa mergeti sa va vada in primul rand medicul dvs de familie, care va va orienta unde sa va indreptati

Daca ai nervi la stomac,cat timp trebuie sa ei medicamente antiacide?

Daca aveti simptome de hiperaciditate ocazional, in perioadele de stres, doar in aceste perioade trebuie luate medicamente care scad aciditatea gastrica. Corect ar fi sa mergeti la un medic gastroenterolog sa vada despre ce este vorba, evaluarea pe net a problemelor medicale are un mare grad de eroare, datorita lipsei examinarii pacientului

Ce trebuie sa faci cand ai simptome cu stomacul inclusiv nervi la stomac? Am simptomele acelea dar nu am fost la medic, unde va pot gasi pentru un consult?

Daca aveti probleme cu stomacul de genul celor mentionate in articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Din experienta mea va pot spune ca in majoritatea cazurilor boala poate fi stabilizata si mentinuta sub control, trebuie doar sa fiti monitorizat si ingrijit de un gastroenterolog cu experienta, obisnuit cu astfel de situatii, pentru o evaluare a problemei.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.

Daca aveti nevoie de un consult puteti suna pentru o programare la numerele de telefon de pe site –031.630.4945, o puteti solicita prin mail la programaredrditoiu@yahoo.com sau programareurgenta@yahoo.ro – rog mentionati si un numar de telefon de contact- sau puteti completa formularul de mai jos

Calendar is loading...
- Zi de consultatii

Leave a Reply