Fertilitatea, sarcina si virusul hepatitei B

Virusul hepatitei B se gaseste in sange in cea mai mare concentratie, si in concentratii scazute in secretiile vaginale, saliva, sperma.

Transmiterea virusului B si sarcina

Existenta posibilitatii de a lua virusul B pe cale sexuala este importanta, existand riscul ca cca 25% dintre cei care au contact sexual cu o persoana cu virusul B sa ia virusul de la aceasta. Mentionez ca exista riscul de transmitere a virusului B si in caz de fertilizare in vitro

Desi placenta este un bun filtru pentru virusul B al hepatitei, transmiterea de la mama insarcinata la copil poate sa apara in 10-20% din cazuri, daca nu se ia nici o masura de profilaxie; acest risc de transmitere este mult mai mare, 90%, daca mama are si AgHBe.

Daca o gravida face hepatita acuta virala in timpul sarcinii in primul trimestru, riscul de a transmite virusul copilului este de 10%, in timp ce o mama care face hepatita acuta virala B in trimestrul trei de sarcina are un risc de 80-90% de a transmite acest virus copilului; de aceea, in zonele geografice ru multi infectati cu virus B cum este tara noastra, este bine ca o femeie sa se vaccineze inainte de a ramane insarcinata, pentru propria protectie si protectia copilului.

Influenta virusului B asupra fertilitatii femeii

Infectia cu virusul hepatitei  B la femei se asociaza cu cresterea riscului de infertilitate de cauza uterina si tubara (din cauza trompelor). Se pare ca chiar infectia cu virusul hepatitei B a partenerului creste acest risc de inferilitate, dar scaderea imunitatii poate duce la cresterea riscului de infectii genitale la femeie, uneori asociata cu scaderea fertilitatii.

Influenta virusului B asupra fertilitatii la barbat

Influenta virusului B asupra fertilitatii la barbat nu este inca lamurita, desi inca din anul 1985 s-a constatat o scadere a fertilitatii la pacientii care aveau infectie cu acest virus. Exista studii care au evidentiat scaderea motilitatii spermatozoizilor la persoanele infectate cu virusul B al hepatitei,  posibil datorita AgHBs. Proteina S a acestui virus ataca membrana spermatozoizilor si ii poate omora sau este posibil ca virusul sa se integreze in genomul spermatozoizilor afectandu-le si mitocondriile si astfel le afecteaza functionalitatea  sau ii distrug. Astel numarul spermatozoizilor scade, dar s-a constatat si o reducere a nivelului testosteronului liber.

Din aceste cauze, barbatii cu virusul hepatitei B au o fertilitate de aproape doua ori mai mica decat cei fara virus in special datorita acestor tulburari de motilitate a spermatozoizilor, dar daca se foploseste inseminarea in vitro calitatea embrionului nu este modificata, implantul si sarcina fiind normala cu acesti embrioni.

Studiile pe copii care au avut ambii parinti cu virusul B al hepatitei au aratat ca daca au luat virusul, acesata a fost totdeauna luat de la mama, deci tatal nu a transmis niciodata virusul

Copilul nascut din mama cu virusul hepatitei B nu are defecte congenitale cauzate de acest virus, dar pot avea greutate mai mica la nastere, daca mama a luat virusul in timpul sarcinii, desi copii nu se nasc prematur.

Dr Ditoiu Alecse Valerian


2 Comments

  • Stanciu

    octombrie 9, 2017

    Buna ziua am virusul b și sunt însărcinată în luna a șasea este posibil ca să nu transmite virusul copilului

    • admin

      octombrie 9, 2017

      Sansa de a nu transmite virusul copilului este de peste 90%
      Cu stima

Lasă un răspuns