Regimul alimentar in bolile colecistului (fierii)

Regimul alimentar este important in bolile de fiere, respectarea lui putand sa previna aparitia simptomelor sau complicatiilor desi in general el este la fel pentru toti pacientii, o personalizare a sa de catre medic pentru fiecare pacient, creste sansele de evolutie favorabila a bolilor colecistului.

Cuprinsul paginii

  1. De ce este necesar sa tii regim cand ai probleme cu fierea
  2. Alimente de evitat in bolile de fiere
  3. Personalizarea regimului alimentar in bolile de fiere
  4. Forum in bolile de fiere

Scopul regimului alimentar in bolile de fiere

  1. Impiedicarea aparitiei sau cresterii calculilor (pietrelor)
  2. Favorizarea evacuarii bilei – in cazul veziculei biliare lenese – (bila care stagneaza in vezicula biliara favorizeaza aparitia pietrelor)
  3. Impiedicarea contractiilor violente – in cazul veziculei biliare prea “nervoase”
  4. Impiedicarea aparitiei durerilor si celorlalte simptome datorate proastei functionari a fierii
  5. Prevenirea aparitiei altor complicatii sau simptome datorate proastei functionari a fierii (greata, gust amar, dureri, diaree, denutritie, etc)

Alimente contraindicate in bolile de fiere

In principiu in majoritatea bolilor de fiere trebuie sa fie evitate unele alimente mai greu suportate de organism(dr Ditoiu):

  1. Supe si ciorbe grase- porc, miel, oaie, gasca, rata, de burta – sau intens condimentate
  2. Tocanite prajite
  3. Prajeli (oua, carne, ceapa, cartofi)
  4. Tocaturi (chiftelute, mici, carnati)
  5. Mezeluri grase
  6. Afumaturi
  7. Condimente
  8. Fasole, varza, sarmale, muraturi
  9. Maioneze
  10. Salata de vinete, boeuf
  11. Ciocolata, cacao
  12. Smantana, unt, lapte gras, branzeturi grase
  13. Grasimi de orice fel (porc, rata, gasca, oaie)
  14. Bauturi alcoolice tari sau gazoase
  15. Prajituri cu frisca sau oua

Cat se tine regimul alimentar?

Recomandam ca in principiu regimul alimentar sa se tina in perioadele cu simptome, dar grasimile de orice fel ar trebui evitate permanent.

Personalizarea regimului alimentar in bolile de fiere

Aceste indicatii de regim sunt generale, care pot sa nu se potriveasca unui caz particular. Indicatii personalizate pentru o anumita persoana poate da doar medicul curant.

Regimul alimentar nu este acelasi pentru orice persoana suferinda de fiere

Fiecare persoana care este “consultata”, primeste un sfat medical pe internet, are pretentia ca acest sfat sa fie “personalizat” sa i se adreseze exclusiv lui, sa nu fie un raspuns standard, “automat”. Acest lucru este practic imposibil, deoarece medicul care ii da sfatul nu are datele necesare pentru a da o indicatie “personalizata”, deci da tot un sfat teoretic (dr Ditoiu).

Si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat – in orice boala- , iar aceasta personalizare nu se poate face decat stiind direct pacientul, cu.. bunele si relele lui (medicale).

In cazul bolilor de fiere, regimul de mai sus este teoretic, dar pacientul poate observa daca:

  1. Suporta unele dintre alimentele contraindicate
  2. Nu suporta unele dintre alimentele care nu figureaza in lista de mai sus.
  3. In anumite perioade suporta unele alimente, iar altadata nu le suporta.

In functie de acestea, fiecare dintre dvs poate sa isi faca propriul regim alimentar personalizat.

Ce poate sa manance o persoana cu o boala de fiere?

Practic, am observat ca in bolile de coelcist sunt suportate relativ bine urmatoarele alimente;

  1. Supe si ciorbe de legume sau carne slaba
  2. Tocanite de leguma sau crne de pui, gaina,curcan, vita dar fara ceapa sau cu ceapa fiarta (nu prajita)
  3. Ardei umpluti sau sarmale dar cu carne de pui, curcan, vita si fara sa se prajeasca ceapa
  4. Piureuri de cartofi, legume, cartofi copti sau fierti
  5. Legume fierte sau fripte
  6. Carne fiarta (rasol) sau fripta
  7. Carne slaba (pui, vita)
  8. Lapte slab si branzeturi slabe
  9. Fructe si legume crude (salate)
  10. Prajituri cu fructe (tarte)

Asa cum am mai mentionat, este evident ca fiecare bolnav avand caracteristici proprii, poate suporta si alte alimente, sau poate sa nu suporte unele dintre alimentele indicate mai sus.

FORUM: boli de ficat si fiere

NOTA: Raspunsurile sunt sumare si nu sunt personalizate (nu se refera la cazul dvs) deoarece acest site nu este destinat diagnosticului si evalauarii medicale a cazurilor pe net, ci doar furnizarii de informatii medicale

Inainte de a pune o intrebare cautati singur informatiile dorite pe site cu search de sus si veti gasi foarte probabil informatiile postate deja pe site.

Daca doriti o evaluare virtuala a starii dvs de sanatate, simptomelor, analizelor etc, apelati la site-uri care dau consultatii pe net.

Evaluarea reala si personalizata a suferintei sau analizelor unei persoane se pot face doar direct de catre medic; pentru aceasta serviciul nostru de programari pentru consult la clinica va sta la dispozitie pe site

Sunt operata de fiere de aproximativ 4 luni dar nu pot sa mananc mai nimic pentru ca fac criza si ma ia numai dimineata pe le 4-5,nu stiu ce sa mai fac m-am operat ca sa scap de dureri si din contra am dureri mai mari.

Daca operatia de fiere a fost facuita FARA SA AVETI PIETRE, este probabil ca simptomele vor persista mult timp, cu sau fara tratament. Regimul poate fi util.Cel mai bine va poate sfatui medicul care v-a operat, si stie cel mai bine problema dvs.

Am probleme cu fiere,as vrea sa va intreb daca fumez in jur de 4 pana la maxim 10 tigari pe zi pot sa fumez sau nu?

De fumat puteti fuma oricat , este algerea dvs si riscurile dvs – si al celor din jur.

 

Daca ma tratati dvs de colecist sigur scap de boala?

Nici un medic din lume nu va poate garanta ca scapati sigur de o boala, indiferent de medic, tara sau boala. SUnt multe caracteristici ale organismului dvs care va favorizeaza sau va pot impiedica vindecarea

Ce trebuie sa faci cand ai probleme cu colecistul?


Daca aveti probleme cu fierea, nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Din experienta mea va pot spune ca in majoritatea cazurilor boala poate fi stabilizata si mentinuta sub control, trebuie doar sa fiti monitorizat si ingrijit de un gastroenterolog cu experienta, obisnuit cu astfel de sitiatii, pentru o evaluare a problemei.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.

Daca nu aveti un medic hepatolog sau gastroenterolog care sa va evalueze situatia, va puteti programa pentru consult la noi sa vedem cum stau lucrurile si ce este de facut in continuare.

Programarea se poate face telefonic la 031.630.4945 orar de programari luni – vineri 08:00 – 20:00, sau puteti solicita o programare non-stop la programaredrditoiu@yahoo.com – rog precizati si numarul dvs de telefon – sau pe formularul de mai jos

Calendar is loading...

Inapoi la prima pagina

 

Leave a Reply