Regimul alimentar in bolile de pancreas

Regimul alimentar in bolile de pancreas este foarte important deoarece pancreasul este un organ implicat in digestia si absorbtia alimentelor.
Pacientii cu bpoil de pancreas au nevoie de multe calorii, care nu sunt absorbite in bolile acestui organ , iar pe de alta parte ei suporta destul de greu alimentele obisnuite datorita lipsei de enzime digestive produse de pancreas. Un regim nepotrivit poate da simptome suparatoare (in special durere), si poate scadea semnificativ rezistenta si greutatea pacientului..

Ce alimente trebuiesc evitate in bolile pancreasului?

Noi recomandam pacientilor cu cancer de pancreas sa evite urmatoarele alimente:

  • Prajelile, rantasurile
  • Dulciurile concentrate- dulceata, gem, marmelada, rahat, prajituri, etc
  • Bauturile alcolice de orice fel
  • Bauturile gazoase, auturile dulci
  • Cafeaua
  • Grasimile animale- carne de porc, rata, gasca, piele de pasare, unt, smantana, lapre gras, frisca
  • Mesele abundente. mesele cu aliemente care fermenteaza (cruditati, fasole, varza, tocaturi prajite, afunaturi)
  • Supele si ciorbele de carne grasa – porc, oaie, ciorba de burta
  • Condimentele – piper, sare in exces, usturoi sau ceapa crude, otet
  • Alimente care cresc aciditatea gastrica- citrice, lapte acru, legumele si fructele crude – nefierte

Cine stabileste regimul alimentar in bolile de pancreas?

Regimul alimentar in bolile de pancreas este acelasi in linii mari pentru toti pacientii, dar deseori el trebuie individualizat pentru fiecare pacient in parte in functie de situatia sa medicala.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru bolile de pancreas?

Pentru orice boala exista mai multe scheme corecte de tratament si regim alimentar.

Problema medicului este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Si in cazul bolilor de pancreas medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Eu le recomand bolnavilor pe care ii consult, in afara de tratament, si u nregim alimentar personalizat, alaturat aveti un exemplu de regim alimentar- este u nexemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Ce poti sa mananci pentru fiere

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate ca sef de promotie pe tara cu media generala zece la toate examenele.

In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale. Am si cca 30 de ani de experienta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti in medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro.

Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent si acum)

De ceva timp imi folosesc experienta medicala acumulata la cel mai inalt nivel oferind consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti unde am un cabinet.

Va urez sanatate maxima

Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si doriti o evaluare medicala cu o a doua opinie pentru diagnostic, tratament si regim alimentar personalizat de la un medic cu o mare experienta, puteti face o programare pentru consultatie aici sau prin tasta de jos stanga a telefonului dvs mobil

Leave a Reply