Regimul pentru pancreas

Care sunt bolile pancreasului?

Cela mai importante boli ale pancreasului sunt

  • Pancreatita acuta
  • Pancreatita cronica
  • Cancerul de pancreas
  • Tumorile benigne ale pancreasului
  • Malformatiile pancreasului
  • Boli genetice pancreatite

De ce este necesar regimul alimentar in bolile de pancreas?

Regimul alimentar in bolile de pancreas este foarte important  deoarece pancreasul este un organ implicat in digestia si absorbtia alimentelor. Astfel este normal ca anumite alimente care au nevoie pentru digestie de multe enzime sa suprasolicite, sa forteze pancreasul, iar astfel de situatii trebuie sa fie evitate in bolile de pancreas.
Pacientii cu boli de pancreas au nevoie de multe calorii, care nu sunt absorbite in bolile acestui organ , iar pe de alta parte ei suporta destul de greu alimentele obisnuite  datorita lipsei de enzime digestive produse de pancreas. Un regim nepotrivit poate da simptome suparatoare (in special durere), si poate scadea semnificativ rezistenta si greutatea pacientului..

Ce alimente trebuiesc evitate in bolile pancreasului?

Noi recomandam pacientilor cu cancer de pancreas sa evite in principiu alimentelor greu digerabile si care suprasolicita functia pancreatica – Prajelile, rantasurile,dulciurile concentrate,bauturile alcolice de orice fel, etc

In practica, fiecare bolnav avand anumite caracteristici ale organismului si bolii, regimul alimentar trebuie sa fie personalizat. Mai mult, in diferite etape de evolutie a bolii, la acelasi bolnav, regimul alimentar se schimba, uneori chiar foarte mult – de exemplu sunt pewrioade in care bolnavul nu trebuie sa manance nimic, si altele in care poate manca …. aproape normal

Cine stabileste regimul alimentar in bolile de pancreas?

Regimul alimentar in bolile de pancreas este acelasi in linii mari pentru toti pacientii, dar deseori el trebuie individualizat pentru fiecare pacient in parte in functie de situatia sa medicala. In plus, deseori, regimul alimentar pentru acelasi bolnav trebuie modificat in functie de situatia de moment a pacientului respectiv.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru bolile de pancreas?

Pentru orice boala exista mai multe scheme corecte de tratament si regim alimentar.

Problema medicului este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Si in cazul bolilor de pancreas medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Eu le recomand bolnavilor pe care ii consult, in afara de tratament, si un regim alimentar personalizat, alaturat aveti un exemplu de regim alimentar- este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Ce poti sa mananci pentru fiere

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate ca sef de promotie, primul pe tara cu media generala zece la toate examenele.

In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina am peste 38 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Am si cca 30 de ani de experienta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti in medicina, medici rezidenti si specialisti

De un an am renuntat la munca din spitalul Fundeni  datorita aglomerari iextraordinare cu pungi perioade de asteptare pentru pacienti, care erau astfel nemultumiti (unii chiara m-au criticat pentru asta pe net, pe drept cuvant) si imi folosesc cunostintele medicale si experienta acumulata in cel mai mare spital din Romania lucrand in sistemul privat de sanatate.

Acum am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti. Aici vad zilnic o parte din vechii mei bolnavi pe care ii am in supraveghere de multi ani, dar si unii noi proveniti de la alte spitale sau care vor o a doua opinie medicala. Lucrand numai in privat, programul nu este perturbat de activitatea de spital iar programarea poate fi rapida, imi extind programul in functie de solicitari

Va urez sanatate maxima

Daca se intampla sa aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru diagnostic si tratament de la un medic cu experienta mea, si sunteti din zona de sud a tarii, puteti solicita o programare la consultatie  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, o puteti solicita si direct apasand butonul

Cabinet medical in Clinica Sante Bucuresti

din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Va stau la dispozitie la cabinet

Cu respect

Dr Ditoiu Alecse Valerian


Lasă un răspuns