Regimul alimentar in caz de litiaza biliara

Regimul alimentar in caz de litiaza biliara este cea mai importanta masura medicala in cazul litiazei biliare, deoarece frecvent pietrele raman in colecist (nu se scot, nu se opereaza nu se dizolva), uneori toata viata, iar regimul alimentar poate ajuta mult la ameliroarea simptomelor si prevenirea aparitiei complicatiilor litiazei..

Pietre la fiere

De ce trebuie sa tii regim alimentar in litiaza biliara?

Cele mai importante motive pentru care trebuie sa tii regim alimentar in litiaza biliara sunt:

  1. Impiedicarea cresterii calculilor (pietrelor)
  2. Impiedicarea contractiilor violente – in cazul veziculei biliare prea “nervoase”
  3. Impiedicarea aparitiei durerilor si celorlalte simptome datorate proastei functionari a fierii cu pietre
  4. Prevenirea aparitiei altor complicatii sau simptome datorate litiazei (greata, gust amar, dureri, diaree, denutritie, etc)

Alimente contraindicate  sau de evitat in caz de litiaza biliara

Sunt pacienti care au pietre la fiere, nu tin nici un fel de regim si nu au nici un simptom.

Pe de alta parte am vazut numerosi pacienti, mai ales femei, chinuite de simptome, chiar cu un regim alimentar strict.

De aceea, eu recomand un regim alimentar personalizat, pe care pacientul il poate adapta in functie de toleranta sa, dar deseori acest regim alimentar personalizat trebui modificat in fucntie de situatia de moment a bolnavului si bolii sale.

Alaturat aveti un exemplu de regim alimentar- este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Ce poti sa mananci pentru fiere

Cat timp se tine regimul alimentar in litiaza biliara?

In principiu regimul alimentar se tine in perioadele cu simptome, dar recomand ca grasimile de orice fel sa fie evitate permanent. Grasimile pot provoca contractia colecistului cu eliminarea pietrei care poate bloca canalul coledoc.

Regimul alimentar este acelasi pentru orice persoana suferinda de pietre fiere?

Regimul alimentar trebuie sa fie personalizat in orice boala.

In cazul pietrelor la fiere, regimul de mai sus este teoretic, dar pacientul poate observa daca:

  1. Suporta unele dintre alimentele contraindicate
  2. Nu suporta unele dintre alimentele care nu figureaza in lista de mai sus.
  3. In anumite perioade suporta unele alimente, iar altadata nu le suporta.

In functie de acestea, fiecare dintre dvs poate sa isi faca propriul regim alimentar personalizat.

Dar, asa cum deja am mentionat, recomandam ca fiecare pacient isi poate testa propriul regim alimentar pe propria piele, desigur fara excese, uneori periculoase, care sa il duca la camera da garda cu o criza de fiere.

Ce trebuie sa faci cand ai litiaza biliara?

Daca aveti modificari de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai intelept este sa mergeti la un medic specialist gastroenterolog bun din zona dvs, pentru o evaluare corecta a situatiei, orica amanare putand avea cconsecinte neplacute, uneori ireversibile. NU mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca ave bani, nu avem piese de schimb. Cu bani, nu poti cumpara doar doua lucruri – sanatate si timp.

Daca doriti va puteti programa la consult sa vedem cum stau lucrurile si ce este de facut in continuare.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru litiaza biliara?

Pentru orice boala exista mai multe scheme corecte de tratament si regim alimentar.

Problema medicului este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Si in cazul litiazei biliare medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Eu le recomand bolnavilor pe care ii consult, in afara de tratament, si un regim alimentar personalizat, alaturat aveti un exemplu de regim alimentar- este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Ce poti sa mananci pentru fiere

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate in 1982 cu media generala zece, primul pe tara, sef de promotie.

Acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, doctor in medicina

Am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina, medici rezidenti sau specialisti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Din iunie 2019 imi folosesc experienta medicala indelungata castigata la cel mai inalt nivel, ajutand bolnavii prin cabinetul de gastroenterologie si hepatologie pe care il am in clinica Sante.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni  fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu), dar si alti pacienti care sunt deranjati de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale (orice om vrea sa fie lamurit referitor la probleme sale de sanatate, iar in spital darotia aglomerarii extreme, acest lucru este practic imposibil, stiu bine acest lcuru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni).

Este evident ca in privat am scapat de cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, lucrez in conditii …. normale.

Lucrand numai in privat, consultul se poate face rapid, in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca  insa aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, si sunteti din zona de sud a tarii sau in trecere prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie pentru  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841.  O puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.


Lasă un răspuns