Regimul alimentar in ciroza hepatica

Consider ca regimul alimentar este foarte important pentru pacient, iar lipsa indicatiilor medicale corecte de regim in cazul cirozei poate face evolutia bolii nefavorabila si poate inrautati viata pacientului.

Dieta in ciroza trebuie sa fie personalizata in functie de stadiul de evolutie al bolii si de bolnav:

  • regimul alimentar in ciroza cu lichid este mai restrictiv, in timp ce regimul alimentar in ciroza “uscata” este mai lax
  • alte boli asociate (bolnavii de ficat fac frecvent si gastrite/ulcer), necesita regim alimentar suplimentar deosebit, in functie de boala
  • starea de moment a bolnavului, poate impune ca in unele momente regimul poate fi mai larg, iar in altele mai restrictiv.
  • dieta excesiv de restrictiva ca si cea excesiv de permisivabb a pot genera neplaceri pacientului

Principii generale de regim in ciroza hepatica:

  • Alimentatia trebuie sa fie bogata in glucide (dulciuri/fainoase) dar nu in exces (bolnavul cu ciroza face relativ frecvent diabet sau glicemie crescuta)
  • Consumul de grasimi trebuie sa fie moderat, in special animale, dar normal pentru cele vegetale
  • Proteinele pot fi consumate in cantitate normala – mai reduse in ciroza cu encefalopatie (tulburari de memorie si constienta); proteinele provin in special din carne, dar si din branzeturi sau lapte; ficatul sintetizeaza proteinele organismului iar ficatul bolnav face acest lucru mai putin bine; de aceea aportul de proteine este util organismului si nu este contraindicat decat in fazele in care exista risc de encefalopatie hepatica.bb
  • Sarea trebuie redusa in ciroza fara lichid dar zero in ciroze cu lichid
  • Lichidele – pot fi consumate dupa sete (nu trebuie reduse lichidele nici in ciroza cu lichid, daca are sete, bolnavul poate bea cat doreste)
  • Renuntarea trebuie sa fie totala la alcool.

Alimente permise in ciroza hepatica

  • Ciorbe si supe de carne de pui, vita, de legume, neprajite, de ovăz, de orez, griş, perisoare, galusti
  • Sote-uri si piureuri de legume – fasole verde, ardei gras, morcovi, dovlecei, gulii, conopidă, spanac, salată verde, sfecla, roşii, sub formă de salate sau pregătite fără ceapă ori rântaşuri şi cu unt sau ulei nefiert
  • Cartofi natur, piure, copţi în coajă cu puţin unt sau ulei, cu brânză de vacă ;
  • Carne fripta : pui, vită, iepure de casă, curcan, carne slabă, fara piele şi grăsime, peste slab alb rasol simplu sau impanat cu legume, perisoare sau chiftele fierte, peste slab, fiert, rasol cu legume;
  • Mezeluri – permise doar in ciroza fara lichid: sunca de Praga, cremwursti, parizer slab condimentat
  • Peşte slab (şalău, ştiucă, biban);
  • Grăsimi: unt, ulei de floarea soarelui sau de măsline neprajit
  • Ouă fierte moi doua/saptamana albus sub forma de omleta in abur sau sufleuri, omleta dietetica;
  • Sosuri fara grasime prajita, sos alb de rosii sau de zarzavat;
  • Lapte şi lactate: lapte dulce slabcu cafea, lapte bătut, iaurt slab, kefir, brânză dulce de vacă, cas, urdă, telemea desarata
  • Paste făinoase de orice fel
  • Pâine: pâine veche de o zi, biscuiţi simpli (populari), chifle, mamaliguta
  • Dulciuri şi prăjituri – in cantitate moderata: pregătite cu puţine ouă şi foarte puţină grăsime, prăjituri uscate, prăjituri cu miere, aluaturi fragede, tarte cu fructe sau marmeladă, plăcintă cu mere sau brânză dulce; gemuri, dulceţuri, miere;
  • Fructe crude, coapte la cuptor, compoturi, gem, jeleuri: mere, prune, citrice, fragi, căpşuni, zmeură, pepene verde, struguri, smochine; pot da balonare, unii cirotici nu tolereaza fructele si legumele crude-
  • Băuturi: apă plata – preferabil, sucuri si siropuri de fructe sau legume
  • Condimente: patrunjel, marar, leustean, dafin, cimbru, chimen, telina, lamaie,
  • Se recomanda 5-6 mese pe zi mai reduse cantitativ.

Alimente interzise sau prost tolerate in ciroza hepatica

  • Supe: supe grase de porc, rata, gasca, afumaturi;
  • Ciorba de burta, fasole, afumaturi, porc
  • Legume: fasole si mazare uscata, varză, vinete, roşii în cantităţi mari şi necojite, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapă, usturoi, ţelină, praz, murăturile;
  • Carne: de porc, raţă, gâscă, vânat, carnea prăjită, carnea conservată prin afumare, mezeluri, şuncă grasă, organe (creier, rinichi, ficat, plămâni);
  • Peşte gras (nisetru, cegă, somn, morun, sardele, heringi), icre de peşte, raci, fructe de mare, peste afumat, conserve de peste;
  • Grăsimi: untură, slănină, kaiser si similare
  • Afumaturi de orice fel
  • Ouă – omletă, ochiuri prăjite, maioneză;
  • Lapte şi lactate: lapte gras,brânzeturi fermentate, smântână;
  • Pâine: caldă, pâine neagră, biscuiţi preparaţi cu grăsime sau cacao;
  • Dulciuri şi prăjituri: cu creme grase, pregătite cu ouă, cacao, frişcă ori grăsime, tort, îngheţată, ciocolată
  • Fructe cu coaja si samburi – nuci, alune, migdale, măsline sarate;
  • Condimente: piper, hrean, boia, dafin, muştar, oţet;
  • Băuturi: cafea, băuturi pe bază de cola, alcool (bere, vin, ţuică, etc.), bauturi gazoase (daca exista meteorism)

De ce este necesar regimul in ciroza hepatica

Cred ca este necesar sa explic acest regim, deoarece exista persoane, care nu sunt nici medici nici nu au ciroza, care considera regimul prea permisiv.

Cine a fost obligat sa tina regim alimentar o perioada, stie cat de greu este, dar sa tii regim toata viata…

  1. Pacientul cu ciroza trebuie sa mai si traiasca cu aceasta boala NEVINDECABILA, ori daca ii prescrii un regim excesiv de restrictiv, exista riscul ca pacientul sa fie demoralizant, iar regimul imposibil de respectat.
  2. Glucidele sunt necesare, deoarece ele se stocheaza in ficat – daca acesta este sanatos – iar in ficatul cu ciroza stocarea glucidelor fiind redusa, glucidele trebuiesc aduse din alimentatie.
  3. Colesterolul este o substanta extrem de necesara organismului, in special pentru sinteza membranelor celulelor; el este fabricat de ficat, iar ficatul cu ciroza nu sintetizeaza suficient colesterol, acesta trebuind sa existe in alimentatie.
  4. Proteinele sunt si ele indispensabile organismului, iar sinteza lor se face tot in ficat, desigur mai greu la cirotic, de aceea regimul alimentar trebuie sa aiba proteine pe care ficatul nu le fabrica.
  5. Sarea trebuie redusa, deoarece in ciroza, ficatul nu inactiveaza un hormon care retine apa in prezenta sarii alimentare.
  6. Unele condimente – mentionate- trebuiesc acceptate, deoarece alimentele fara sare si fara condimente, sunt practic greu de consumat, iar alimentatia este esentiala pentru un organism care nu poate sintetiza multe elemente esentiale supravietuirii

Atentie!!

  • In ciroza cu lichid NU SE CONSUMA SARE sau alimente sarate.
  • In ciroza cu tulburari de memorie trebuie REDUS CONSUMUL DE CARNE la maximum 3 ori / saptamana cate 100 grame
  • Daca pacientul nu tolereaza anumite alimente, nu le va consuma, chiar daca ele sunt permise
  • Ceaiurile in exces, NU VINDECA SI NU AMELIOREAZA CIROZA, iar frecvent pot fi DAUNATOARE (mai ales ceaiurile vandure pentru VINDECAREA CIROZEI)
  • Nu se recomanda berea fara alcool (de obicei, de aici se trece la bere cu alcool)..

Aceste indicatii de regim sunt generale, care pot sa nu se potriveasca tuturor bolnavilor cu ciroza, un regim al unui bolnav este deseori diferit in diferite etape de evolutie a bolii, uneori diferit chiar de la o zi la alta. Indicatii personalizate pentru o anumita persoana poate da doar medicul curant.

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Dr Ditoiu- cv

Leave a Reply