Regimul alimentar in ciroza hepatica

Consider ca regimul alimentar este foarte important pentru pacient, iar lipsa indicatiilor medicale corecte de regim in cazul cirozei poate face evolutia bolii nefavorabila si poate inrautati viata pacientului.

Dieta in ciroza trebuie sa fie personalizata in functie de stadiul de evolutie al bolii si de bolnav:

  • regimul alimentar in  ciroza cu lichid este mai restrictiv, in timp ce regimul alimentar in ciroza “uscata” este mai lax
  • alte boli asociate (bolnavii de ficat fac frecvent si gastrite/ulcer), necesita regim alimentar suplimentar deosebit, in functie de boala
  • starea de moment a bolnavului, poate impune ca in unele momente regimul poate fi mai larg, iar in altele mai restrictiv.
  • dieta excesiv de restrictiva ca si cea excesiv de permisivabb a pot genera neplaceri pacientului

Principii generale de regim in ciroza hepatica:

  • Alimentatia trebuie sa fie bogata in glucide (dulciuri/fainoase) dar nu in exces (bolnavul cu ciroza face relativ frecvent diabet sau glicemie crescuta)
  • Consumul de grasimi trebuie sa fie moderat, in special animale, dar normal pentru cele vegetale
  • Proteinele pot fi consumate in cantitate normala – mai reduse in ciroza cu encefalopatie (tulburari de memorie si constienta); proteinele provin in special din carne, dar si din branzeturi sau lapte; ficatul sintetizeaza proteinele organismului iar ficatul bolnav face acest lucru mai putin bine; de aceea aportul de proteine este util organismului si nu este contraindicat decat in fazele in care exista risc de encefalopatie hepatica.bb
  • Sarea trebuie redusa in ciroza fara lichid dar zero in ciroze cu lichid
  • Lichidele – pot fi consumate dupa sete (nu trebuie reduse lichidele nici in ciroza cu lichid, daca are sete, bolnavul poate bea cat doreste)
  • Renuntarea trebuie sa fie totala la alcool.

De fapt. regimul alimentar este diferit la diferiti bolnavi cu ciroza, si deseori eu schimb la consultatie  regimul alimentar al aceluiasi bolnav in functie de situatia bolii sale din acel moment

De ce este necesar  regimul in ciroza hepatica

Cred ca este necesar sa explic acest regim, deoarece exista persoane, care nu sunt nici medici nici nu au ciroza, care considera regimul prea permisiv.

Cine a fost obligat sa tina regim alimentar o perioada, stie cat de greu este, dar sa tii regim toata viata…

  1. Pacientul cu ciroza trebuie sa mai si traiasca cu aceasta boala NEVINDECABILA, ori daca ii prescrii un regim excesiv de restrictiv, exista riscul ca pacientul sa fie demoralizant, iar regimul imposibil de respectat.
  2. Glucidele sunt necesare, deoarece ele se stocheaza in ficat – daca acesta este sanatos –  iar in ficatul cu ciroza stocarea glucidelor fiind redusa, glucidele trebuiesc aduse din alimentatie.
  3. Colesterolul este o substanta extrem de necesara organismului, in special pentru sinteza membranelor celulelor; el este fabricat de ficat, iar ficatul cu ciroza nu sintetizeaza suficient colesterol, acesta trebuind sa existe in alimentatie.
  4. Proteinele sunt si ele indispensabile organismului, iar sinteza lor se face tot in ficat, desigur mai greu la cirotic, de aceea regimul alimentar trebuie sa aiba proteine pe care ficatul nu le fabrica.
  5. Sarea trebuie redusa, deoarece in ciroza, ficatul nu inactiveaza un hormon care retine apa in prezenta sarii alimentare.
  6. Unele condimente – mentionate- trebuiesc acceptate, deoarece alimentele fara sare si fara condimente, sunt practic greu de consumat, iar alimentatia este  esentiala pentru un organism care nu poate sintetiza multe elemente esentiale supravietuirii

Atentie!!

  • In ciroza cu lichid NU SE CONSUMA SARE sau alimente sarate.
  • In ciroza cu tulburari de memorie trebuie REDUS CONSUMUL DE CARNE la maximum 3 ori / saptamana cate 100 grame
  • Daca pacientul nu tolereaza anumite alimente, nu le va consuma, chiar daca ele sunt permise
  • Ceaiurile in exces, NU VINDECA SI NU AMELIOREAZA CIROZA, iar frecvent pot fi DAUNATOARE (mai ales ceaiurile vandure pentru VINDECAREA CIROZEI)
  • Nu se recomanda berea fara alcool (de obicei, de aici se trece la bere cu alcool)..

Aceste indicatii de regim sunt generale, care pot sa nu se potriveasca tuturor bolnavilor cu ciroza, un regim al unui bolnav este deseori diferit in diferite etape de evolutie a bolii, uneori diferit chiar  de la o zi la alta. Indicatii personalizate pentru o anumita persoana poate da doar medicul curant.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru ciroza?

In privinta tratamentelor medicale, daca diagnosticul este corect, nu exista tratament bun si tratament rau, in fiecare boala exista scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

regim colon

Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat de catre medicul  curant – bolnavi diferit cu aceeasi boala suporta diferit aceleasi alimente. Aveti alaturat un exemplu de regim alimentar personalizat prescris la consultatie.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate in 1982 cu media generala zece, primul pe tara, sef de promotie.

Acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, doctor in medicina

Am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina, medici rezidenti sau specialisti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Din iunie 2019 imi folosesc experienta medicala indelungata castigata la cel mai inalt nivel, ajutand bolnavii prin cabinetul de gastroenterologie si hepatologie pe care il am in clinica Sante.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni  fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu), dar si alti pacienti care sunt deranjati de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale (orice om vrea sa fie lamurit referitor la probleme sale de sanatate, iar in spital darotia aglomerarii extreme, acest lucru este practic imposibil, stiu bine acest lcuru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni).

Este evident ca in privat am scapat de cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, lucrez in conditii …. normale.

Lucrand numai in privat, consultul se poate face rapid, in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca  insa aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, si sunteti din zona de sud a tarii sau in trecere prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie pentru  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841.  O puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.


Lasă un răspuns