Simptomele cirozei hepatice

Dr Ditoiu Alecse Valerian, gastroenterolog spitalul Fundeni Bucuresti

Despre ciroza hepatica este important sa stiti ca:

 • In primele stadii de ciroza, simptomele pot sa lipseasca
 • Simptomele cirozei hepatice nu sunt specifice, nu se poate pune diagnosticul acestei boli doar pe baza simptomelor
 • Frecvent, cu tratament, regim si urmarire medicala corefcta, ciroza poate evolua favorabil, pacientul traind zeci de ani
 • Uneori, ciroza neglijata se poate complica evoluand sever, chiar catre deces

Liver cirrhosis, signs and symptoms (engl)

Ce simptome are un bolnav cu ciroza hepatica

Simptomele cirozei hepatice nu sunt specifice, si apar in stadii destul de avansate. De aceea, am pacienti surprinsi de acest diagnostic pus aparent in plina stare de sanatate.

Ciroza hepatica compensata

In stadiile de inceput ale cirozei, ciroza numita popular “uscata” adica fara ascita, pacientul poate sa nu aiba nici un simptom (sa nu-l supere nimic) si nici un semn (medicul sa nu gaseasca nimic anormal la consult), diagnosticul fiind pus pe baza analizelor, ecografiei si endoscopie digestive superioara sau biopsiei hepatice.

In acest stadiu, pacientul se mira ca i s-a pus diagnosticul de ciroza, cand nu are nimic, nici un simptom, si crede ca este o greseala a medicilor.

Uneiru poate exista astenie, toleranta scazuta la eforturi mai mari, balobare postprandiala.

Ciroza hepatica decompensata parenchimatosanemia-din-ciroza-cauze

In stadiile mai avansate (forma medie de ciroza, de obicei fara lichid, adica tot “uscata”), functiile ficatului sunt afectate, iar la consultatie descoperim urmatoarele simptome si semne:

 • Astenie (oboseala) nejustificata de efort
 • Gingivoragii (sangerare din gingii la periajul dentar)
 • Sangerari prelungite in caz de ranire
 • Scadere in greutate
 • Diminuarea apetitului sexual sau potentei
 • Greata
 • Balonare dupa anumite alimente
 • Tulburari de ciclu menstrual
 • Somnolenta ziua si insomnie noaptea
 • Ficatul dur la palpare
 • Splina marita
 • Unele pete rosietice pe piele (stelute vasculare)
 • Cresterea sanilor la barbat
 • Icter, cu mancarime de piele, scaune mai deschise la culoare si urina mai inchisa la culoare
 • Caderea pieptului de pe piept la barbati
 • Uneori coma sau tulburari de gandire

Ciroza hepatica decompensata portal (ciroza cu lichid, cu ascita)

In stadiile cele mai avansate de ciroza (ciroza “umeda”), datorita lipsei de sinteza a proteinelor, cresterii presiunii in vena porta si lipsei de incativare a unor hormoni, apare ascita si pot sa apara in plus alte simptome si semne:

 • Umflarea picioarelor (edeme)ascita
 • Umflarea abdomenului prin lichid de ascita (ciroza devine “umeda”)
 • Scaderea cantitatii de urina eliminata (oligurie)
 • Febra cu dureri abdominale in cazul infectarii lichidului de ascita
 • Tulburari de comportament in cazul abuzului de medicamente sau carne
 • Uneori coma
 • In caz de rupere a varicelor esofagiene pot sa apara
 • greata
 • varsaturi cu sange curat sau negru
 • scaune negre si moi ca pacura
 • tulburari de constienta mergand pana la coma
 • scaderea tensiunii arteriale
 • transpiratiiciroza-regim

In oricare din stadii, exista posibilitatea evolutie bune a bolii, cu regim si tratament corespunzator.

Cum te astepti ea evolueze un bolnav cu ciroza hepatica?

Sansele unui bolnav cu ciroza hepatica de a evolua bine sunt reale si majoritatea evolutia-bolilor-de-ficatbolnavulor cu ciroza au o evolutie buna sau foarte buna multi ani, in functie de caracteristicile organismului si bolii lor, de regimul alimentar si tratamentul prescris, si de modul in care este urmarit si sfatuit de medicul curant gastroenterolog sau hepatolog.

Chiar si in fazele avansate de boala, pacientii pot evolua bine daca sunt corect tratati si respecta regimul alimentar.

Exista si bolnavi ale caror rezerve de functie hepatica nu le mai permit sa raspunda la tratament si pot evolua nesatisfacator

FORUM – simptomele cirozei hepatice

ATENTIONARE
Evaluarea reala si personalizata a suferintei sau analizelor unei persoane se pot face doar direct de catre medic.Recomandarile de pe site sunt generale, ele trebuind sa fie personalizate de un medic consultant pentru fiecare pacient, si modificate in functie de evolutia situatiei; o recomandare perfect valabila in acest moment poate fi eronata in situatia bolnavului de peste cateva ore sau chiar daunatoare, de aceea datele postate pe site sunt doar informative pentru pacienti, si nu inlocuiesc recomandarile date de medicul dvs curant gastroenterolog.

1. As dori sa stiu ce remedii naturiste se pot folosi in cazul cirozei uscate..?

Nu cunosc medicina naturista. In mod normal medicina naturista este adjuvanta, adica un fel de supliment optional la tratamentul standard, cu eficienta demonstrata.

2. Boala a fost depistata recent ,splina este marita si deci este ciroza hepatica, domnul doctor la care s-a apelat ne-a dat un pronostic clar: ciroza uscata care a avansat timp de 7-8 ani , . respecta bineinteles si un regim alimentar prescris de curand. As dori sa imi dati va rog cateva detalii in privinta cirozei uscate ca sa stim la ce sa ne asteptam si la ceea ce o sa facem in continuare.

Detaliile despre “ciroza uscata” le aveti mai sus, scrise special pentru a fi citite de dvs.

La ce sa va asteptati si ce o sa faceti in continuare decide DOAR medicul curant, este obligatia si dreptul lui. Daca nu aveti medic curant, va puteti programa pentru consult la noi (aveti datele mai sus)

3. O persoana diagnosticata cu ciroza hepatica faza terminala este constienta sau intra in coma hepatica inainte de deces?

Uneori (rar) pacinetul cu ciroza poate intra in coma, alteori nu.

4. Ce medicatie sa iau pentru ameliorarea durerilor in ciroza in faza terminala (oare de ce sunt dureri)?

In ciroza nu sunt de obicei dureri nici chiar in faza terminala. Cred ca cel mai bine este sa va sfatuiti cu un medic hepatolog sau gastroenterolog bun (daca nu ati facut-o pana acum) iar acesta , dupa anamneze si consult coroborate cu analizele corespunzatoare, poate sa va sfatuiasca ce sa faceti.

5. Cam ce medicamente pot sa iau pentru ciroza?

In cirosa multe se pot prescrie, medicul curant stie sa aleaga ce trebuie pentru cazul respectiv. Intrebarea este similara cu “cam ce reparatii se pot face la o masina?” Cred ca cel mai bine este sa va sfatuiti cu un medic hepatolog sau gastroenterolog bun (daca nu ati facut-o pana acum) iar acesta , dupa anamneze si consult coroborate cu analizele corespunzatoare, poate sa va sfatuiasca ce sa faceti.

6. Ciroza hepatica se transmite?

Ciroza hepatica nu se transmite.

7. Ciroza hepatica este contagioasa?

Ciroza hepatica nu este o boala contagioasa.

8. Ciroza hepatica se vindeca?Ce da fac sa mearga bine boala

Ciroza teoretic nu se vindeca, dar ameliorarea cu tratament si regim poate dura zeci de ani.Cred ca cel mai bine este sa va sfatuiti cu un medic hepatolog sau gastroenterolog bun (daca nu ati facut-o pana acum) iar acesta , dupa anamneze si consult coroborate cu analizele corespunzatoare, poate sa va sfatuiasca ce sa faceti.

9. Am ciroza avansata, ce inseamna ciroza avansata, ce trebuie sa fac?

Ciroza avansata este ciroza cu lichid care nu se rezolva cu tratament obisnuit.Cred ca cel mai bine este sa va sfatuiti cu un medic hepatolog sau gastroenterolog bun (daca nu ati facut-o pana acum) iar acesta , dupa anamneze si consult coroborate cu analizele corespunzatoare, poate sa va sfatuiasca ce sa faceti.

10. Care este ultima faza (ultimul stadiu)al cirozei?

Ultima faza a cirozei este cu lichid ce nu se poate limina cu medicamente, eventual este suprainfectat, iar pacientul are varice mari.

11. Care este durata de viata a cirozei decompensate?

Durata de viata a cirozei decompensate depinde de foarte multi factori, poate ajunge pana la 10 ani.

12.Exista ciroza hepatica fara virus? Eu pot avea astfel de ciroza ca am dureri in dreapta la ficat?

Sigur, ciroza ehpatica poate avea zeci de cauze, printre care virusurile, dar si alte cauze.Cred ca cel mai bine este sa va sfatuiti cu un medic hepatolog sau gastroenterolog bun (daca nu ati facut-o pana acum) iar acesta , dupa anamneze si consult coroborate cu analizele corespunzatoare, poate sa va sfatuiasca ce sa faceti.

13.Exista ciroza cu transaminaze normale?

Frecvent in ciroza transaminazele sunt normale.

14. Am tatal cu ciroza cu lichid, este internat si mi se pare ca nu prea se trage lichidul. Pot sa il aduc la dvs? Puteti rezolva problema lichidului?

Puteti sa il aduceti la mine – aveti datele de contact sus pe site. Nu pot sa spun daca pot rezolva problema lichidului, deoarece nu stiu cat de avansata este boala (nici dvs in meseria dvs nu puteti spune daca puteti rezolva o problema pana cand nu stiti complet care este problema respectiva).

15. Puteti sa tratati o ciroza cu lichid care are si cancer de ficat?

Pot sa vad pacientul si sa vedem ce se poate face. Am avut cazuri care au mers bine, dar si altele care au fost intratabile, oricum evalauarea se face supa consult

16.Puteti trata pe tatal de 69 de ani cu ciroza lichida(ascita) ..A inceput sa i se umfle picioarele si burta foarte foarte mare. Se poate extrage lichidul ?

Teoretic se poate trata si extrage lichidul – daca este cazul. Am tratat mii de pacienti cu ciroza cu lichid aflati in diferite faze de evolutie a bolii

Am ptatal cu ciroza doresc un consult la un gastroenterolog bun, cum pot sa va contactez pentru un consult?

Pentru o programare puteti suna la numerele de pe site –031.630.4945, o puteti solicita prin mail la programaredrditoiu@yahoo.com sau programareurgenta@yahoo.ro – rog mentionati si un numar de telefon de contact- sau puteti completa formularul de mai jos

Calendar is loading...
- Zi de consultatii

Ce trebuie sa faci daca ai ciroza hepatica?

Daca aveti ciroza hepatica, nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Din experienta mea va pot spune ca in majoritatea cazurilor boala poate fi stabilizata si mentinuta sub control, trebuie doar sa fiti monitorizat si ingrijit de un gastroenterolog cu experienta, obisnuit cu astfel de sitiatii, pentru o evaluare a problemei.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.

Inapoi la prima pagina

 

2 comments

Leave a Reply