Pete pe ficat, noduli in ficat, cancer hepatic

Ce sunt nodulii din ficat?

Odata cu extinderea examinarilor ecografice,  CT si RMN, sunt descoperite frecvent formatiuni in ficat, care sunt descrise ca noduli, tumori, zone sau pete in ficat.

Desi toate aceste denumiri sperie, si duc la ideea ca de fapt este vorba de cancer, in majoritatea situatiilor o formtiune din ficat descoperita la ecografie, CTsau RMN nu este canceroasa.

Cele mai frecvente situatii in care apar noduli in ficat sunt urmatoarele

  • Hiperplazia nodulara focala (noduli necancerosi hepatici, alcatuiti din structura identica cu cea a ficatului normal)
  • Carcinomul hepatocelular (cancerul hepatic) – in acest caz alfafetoproteina este de obicei crescuta.
  • Metastazele hepatice
  • Traumatismele hepatice cu aparitia de colectii sanguine
  • Pseudotumori hepatice inflamatorii
  • Boli de infiltrative hepatice
  • Chistul hidatic hepatic, sau chiste hepatice simple, seroase
  • Incarcarea grasoasa hepatica
  • Hemangioame hepatice
  • Leiomiosarcomul hepatic
  • Limfomul hepatic

Orice nodul in ficat este de fapt cancer de ficat?

Evident ca majoritatea nodulilor din ficat nu sunt cancerosi

Diagnosticul de cancer hepatic se pune pe baza urmatoarelor elemente:

  • Simptomele bolnavului – nu pot sustine singure diagnosticul, aceleasi simptome fiind identice in foarte multe boli
  • Semnele gasite la examinare de catre medic (de familie, internist sau gastroenterolog)= marirea ficatului (hepatomegalia) cu suprafata neregulata
  • Ecografia abdominala – poate depista zone nodulare in ficat, cu unele caracteristici care sugereaza natura lor canceroasa
  • Examenul CT sau / si RMN – pot depista zone nodulare in ficat sugestive pentru cancer
  • Hemograma – poate arata anemie
  • VSH – de obicei este crescuta
  • Markeri tumorali – alfafetoproteina – nu este totdeuna crescuta (exista celule canceroase care nu secreta aceasta substanta)
  • AST, ALT , fosfataza alcalina, bilirubina, GGT, etc- de obicei sunt crescute

Examinarea tesutului ficatului la microscop dupa biopsie hepatica sau laparoscopic – singura analiza care pune diagnosticul sigur de cancer.

Hemangiomul hepatic – un nodul hepatic benign

Hemangioamele din ficat de obicei nu dau nici un simptom. Se considera ca hemangioamele pana la 4cm nu dau simptome, cele de 5-10cm dau simptome in jumatate din cazuri, iar in hemangioamele de peste 10cm 90% dintre pacienti au simptome. Majoritatea hemangioamelor pe care le vad sunt mici si fara simptome.

Hemangioamele foarte mari pot da o jena in dreapta sub coaste in unele cazuri, uneori senzatie de satietate dupa mese frugale, dar si fenomene de insuficienta cardiaca, icter (daca hemangiomul face compresie pe caile biliare), sangerare in caile biliare sau febra de cauza necunoscuta.

De obicei diagnosticul de hemangiom hepatic se pune pe baza ecografiei, dar se pot folosi si alte metode (ecografia cu contrast, examentul CT  PET scan sau RMN, angiografia).

De regula un hemangiom hepatic asimptomatic de marime mica sau medie, se urmareste ecografic la 6-12 luni, iar daca se banuieste aparitia unei complicatii, se evalueaza CT.

Adenomul hepatic

Adenomul hepatic este o alta tumora necanceroasa a ficatului. In majoritatea cazurilor, pacientul cu adenom hepatic nu are  nici un simptom.

Uneori, in cazul adenoamelor mai mari, pot sa existe dureri in dreapta sub coaste, si exista si situatii in care adenomul este descoperit odata cu ruperea sa cu hemoragie intraabdominala, mai mult sau mai putin severa, mergand pana la soc hemoragic.

Deseori diagnosticul de adenom hepatic se pune atunci cand pacientul, fara nici un simptom, face o ecografie abdominala intamplatoare. La ecografie, testul adenomului poate fi la fel ca cel hepatic obisnuit (40% din cazuri), mai ecogen (30%) sau mai putin ecogen decat acesta (30% din cazuri).

Pentru un diagnostic mai precis, deseori este necesara completarea investigatiilor cu examen CT sau RMN cu substanta de contrast.T1-weighted in-phase magnetic resonance image in ...

Cu aceste explorari se poate constata ca in majoritatea cazurilor adenomul este localizat la periferia tesutului hepatic, imediat sub capsula hepatica (membrana care acopera ficatul), mai frecvent in lobul drept decat in cel stang.

Scintigrafia hepatica cu Techentiu 99m poate fi utila diagnosticului la un sfert dintre bolnavi.

Analizele de laborator in adenomul hepatic de obicei sunt normale, dar exista si situatii in care transaminazele, GGT (creste in jumatate din cazuri) sau fosfataza alcalina sunt crescute

Chistul hepatic – chistele la ficat

Chistele din ficat sunt tumori hepatice destul de des descoperite, mai ales de cand ecografia este foarte ieftina si accesibila.

Se considera ca 5% din populatia globului poseda cel putin un chist hepatic seros, iar 95% dintre cei cu chiste nu au nici un simptom pe tot parcursul vietii.

Marea majoritate a chistelor hepatice seroase (simple) sunt asimptomatice – fara simptome.

Uneori, pot sa apara unele simptome ca:

  • Dureri in partea superioara a abdomenului
  • Senzatia de marire a abdoemnului
  • Balonare abdominala
  • Disconfort abdominal
  • In cazul ruperii unui chist, durerile abdominale pot fi intense, si merg catre umarul drept

Existenta unui chist hepatic, nu are nici o influenta asupra functiilor ficatului, persoana traieste.. cate zile are, fara nici o legatura cu chistul.

Daca sunt mai multe chiste hepatice, in functie de procentul din ficat ocupat, se poate ajunge la o proasta functionare a ficatului

Pentru diagnosticul de chist hepatic este suficienta o ecografie abdominala.O mai buna caracterizare a acestora si o diferentiere fata de alte formatiuni chistice hepatice (vezi mai jos confuzii posibile) o face examenul CT.

Noduli la ficat, forum

Am dureri de ficat, am scazut in greutate ma simt rau, mi-a gasit un nodul pe ficat cica ar fi metastaza,si caut un doctor gastroenterolog bun, si cineva pe care l-ati vazut m-a trimis la dvs, pot sa ma programez? Multumesc

Aveti datele de contact pe site, veniti la consult sa vedem despre ce este vorba

Mama are metastaze hepatice, ce se poate face?

Dupa cum am mentionat putin mai sus, exista mai multe metode de tratament pentru metastazele hepatice . Tratamentul metastazelor hepatice poate fi facut in multiple moduri, in functie de starea ficatului, varsta pacientului, tipul tumorii, numarul si marimea metastazelor si impactul tumorii primare asupra starii generale a organismului.

Cele mai utilizate metode de tratament al metastazelor sunt

  • Tratament general
  • Citostatice
  • Tratament biologic (ce impiedica dezvoltarea vaselor tesutului tumoral = angiogeneza, factori de crestere, vaccinuri)
  • Tratament tintit  – anticorpi monoclonali
  • Tratament hormonal
  • Tratament local
  • Operarea tumorii hepatice (posibila rareori, de exemplu in metastazele din cancerul colonic)
  • Iradierea tumorii
  • Embolizarea vaselor ce duc sange la tumora
  • Arderea tumorii prin diferite procedee (caldura, rece, curent electric, etc)

Nu stiu unde sa mai intreb si in ce directie sa o mai apuc.Mama mea are 56 de ani, acum un an jumatate a fost descoperita cu cancer la colon si metastaze la ficat, a fost operata la colon si pana in prezent a facut 19 sedinte de chimioterapie. In prezent face chimioterapie cu AVASTIN (de aproximativ 6 luni), dar de o luna, de la ultimul CT, nu isi mai revine in sensul ca are dureri f mari in zona ficatului, a ajuns sa isi provoace singura voma pt a se mai calma. Nu stiu ce putem face pt a mai calma durerile, am tot citit despre vitamina C, credeti ca o poate ajuta? sau pe ce drum sa mergem? multumesc

Pe net sunt zeci de metode aplicate – din disperare- in cazurile de cancer, in aproape 40 de ani de meserie am vazul cazuri de vindecare cu ele, dar si chiar fara nici un fel de tratatament, ori, aceste situatii ocazionale fac ca metodele sa nu poata fi recomandate de medici, in primul rand datorita efectelor secundare. Nnu au auzit ca acest tratament cu vitamina C sa fie eficient in caz de metastaze la ficat din cancerul de colon. Cu stima

 In anul 2013 in urma unei biopsiimama  a fost diagnosticata cu Colangiocarcinom si metastaze la ficat la Cluj.A fost operată, i s.a înlăturat partea bolnavă din ficat rămânând un sfert si cu un tub de dren pentru bilă si o s.a pus un stand la singura cale biliara ramasa.  Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat. … daca dvs considerati o aduc sa o vedeti ….noi suntem din jud Timis sau va pot trimite pe e.mail ieșirile din spital Sunt disperată Va multumesc!

Interpretarea unor analize poate fi complet gresita, fara sa consulti bolnavul – de aceea este si itnerzis consultul medical la distanta in Romania. Cel mai bine ar fi sa va sfatuiti cu un medic gastroenterolog bun din zona, medic care sa si vada bolnava. Multa sanatate

Mama mea in virsta de 68 an a fost internata cu diagnosticul ICTER MECANIC. s-a intervnit chirurgical si sa constat Tumora Maligna de Cale Biliara Principala. Doctorul chirurg a spus ca nu s-a putut face nimic. A fost externata dar starea de sanatate se diminuaeaza pe timp ce trece. Rezultatul biopsie spune: Ganglion limfatic cu metastaze masive de adenocarcinom mucinos bine diferentiat. S-a sugerat sa incepem tratament chimioterapic dar dupa cum v-am spus nu se simte deloc bine si de ceva timp are picioarele umflate. Ce sfat imi puteti da?

Aveti pe site un articol chiar despre tumorile de cai biliare, cu sfaturi .. generale. Sfaturi directe unui pacient poate da , legal, doar medicul curant, riscul de eroare in sfaturile date pe net este mai mare de 50% Sanatate

Tatal meu-67 ani-pacient cu stent si diabet zaharat  este depistat cu cancer la colon (biopsia spune ca este stadiul I-adenocarcinom cu grad redus de maligniotate care infiltreaza peretele colic pina in subseroasa  cu metastaze in 7 din cei 20 linfonoduli pericolici prelevati la operatie. . Va rog mult sa-mi spuneti ce este de facut. Va multumesc!

Eu nu fac evaluari de cazuri medicale pe net, ci doar ofer informatii medicale celor interesati. Este evident ca in situatia complexa mentionata, nimeni nu poate spune „luati medicamentul ..X si se rezolva situatia”.Situatia – ca toate problemele medicale- poate fi evaluata corect doar de medicul care stie complet si urmareste pacientul, riscul meu de a gresi este mai mare de 70% Cu stima

BUNA SEARA ,DOMNUL DOCTOR. SOTUL MEU ARE METASTAZE HEPATICE INOPERABILE.[HVC]. ONCOLOGUL I-A PRESCRIS TRATAMENT CU XELODA 6 TABLETE /ZI.3 LA PRANZ SI 3 SEARA .IERI A TERMINAT PRIMA SEDINTA CARE A DURAT 14 ZILE.APOI O SAPTAMANA PAUZA.DE CAND A INCEPUT TRATAMENTUL CU XELODA,ABDOMENUL I S-A MARIT IN VOLUM,ACUZA DURERI,STARI DE BALONARE.AS VREA SA STIU DACA ABDOMENUL ESTE MARIT DIN CAUZA TRATAMENTULUI SAU A LICHIDULUI ?ASTEPT CU NERABDARE UN RASPUNS.VA MULTUMESC.

Ipotetic, lichidul in burta poate sa apara din cauza ficatului, a tratamentului mentionat sau din alte cateva zeci de cauze -rinichi, infectie, boli de inima, etc

Buna ziua, mama mea a fost diagnosticata acum 3 ani cu metastaze hepatice, in urma tratamentului cu citostatice s-a vindecat, acum ne confruntam cu aceeasi problema numai ca medicul oncolog nu mai recomanda chimioterapia , se mai poate face ceva?

Daca acum a aparut aceeasi situatie, probabil ca de fapt situatia initiala nu s-a rezilvat decat aparent – am vazut astfel de cazuri. Aveti pe site metodele de tratament in cazul  metastazelor la ficat

Tatal meu in varsta de 54 ani are DIAGNOSTICUL de :METASTAZE HEPATICE CU PUNCT DE PLECARE NEPRECIZAT urmand tratamen oncologic cu CITOSTATICE,dar de 2 luni are si ASCITA medicul oncolog i-a scos-o prin metoda PUNCTIE.Intrebarea mea este DE CE LICHIDUL SE FACE LA LOC ATAT DE REPEDE?ULTIMA DATA I-A SCOS-O MARTI ,IAR MIERCURI SEARA O AVEA LA LOC

Probabil ca lichidul se reface  deoarece nu a fost inlaturata cauza care duce la formarea lui

Mama a fost diagnosticata pe 3 decembrie, in urma CT-ului cu metastaza osoasa, metastaze la ficat si pelvis. si  determinari secundare osteolitice os iliac drept si stang si cavitate acetabulara stanga, cu intreruperea corticalei osoase si extensie la nivelul tesuturilor musculare adiacente. Domule doctor, va rugam din suflet sa ne spuneti daca se poate face ceva pentru mama, la dumeavoasta sau oriunde ne indrumati.

Aveti pe site metodele de tratament in cazul metastazelor hepatice, dar, din pacate, evaluarea unui caz medical NU se face pe net, din cauza erorilor mari. Evaluarea medicala la distanta este interzisa de lege tocmai datorita erorilor

Buna ziua, bunicul meu are 79 de ani si a fost diagnosticat cu cancer la stomac cu metastaze la ficat. A slabit foarte mult si este foarte galben la fata. I s-au facut IRM-ul si endoscopia iar acum asteptam biopsia tumorii. Din cate am inteles nu i se mai poate face operatie dar oare ce se poate face pentru el? De 2 zile a inceput sa faca si febra si are frisoane, pot fi din cauza bolii? Sa ne asteptam la ce este mai rau de pe acum?

Nu as putea sa va spun ca .. nu mai este nimic de facut, sau ca .. problema este rezolvabila, pe baza a doua fraze postate pe net, nimeni nu poate spune..

Mama a fost operata la Fundeni in 2007 de cancer col uterin stadiul II B, iradiat, a avut o evolutie buna, a mers la control regulat la Fundeni dar in luna iunie anul acesta a repetat tomograful si diagnosticul a fost formatiuni benigne pe ficat si metastaze osoase (facut in Craiova). Am internat-o la Fundeni a facut RMN si am aflat ca acele formatiuni descrise benigne de Craiova erau de fapt metastaze hepatice urmand a face tratament cu citostatice pe care datorita starii degradate de sanatate am hotarat sa-l facem la noua clinica de oncologie din Craiova. A facut doar o cura de citostatic si apoi a facut icter si lichid in abdomen pe care l-au extras de 2 ori saptaman trecuta iar azi este la fel ca inainte balonata si cu greutate in respiratie. Medicii de aici ne-au zis ca nu mai au ce sa faca adica sa asteptam sa moara, iar eu nu pot crede ca nu este nici o solutie nu i-au mai dau nici un tratament nici macar sintomatic. Starea de sanatate este f proasta, are culoarea ochilor foarte galbena… si nu mi se pare corect, nu asa de repede. Ne-am gandit sa venim la Fundeni dar nu am putut la Craiova sa o ducem fara salvare la spital dar pana la Bucuresti. Ce putem face?

Aveti aici date despre evaluarea cazurilor medicale, care NU se poate face pe net

In cancerul hipofaringe cu metastaze osoase, pulmonare, hepatice ce sanse sunt de vindecarre ?

Totdeauna exista sanse mai mari sau mai mici de raspuns la tratament, dar cel mai indreptatit sa spuna acest lucru, este desigur medicul oncolog, care stime COMPLET situatia medicala respectiva

Mama  a facut o tomografie abdomeno-pelvina si concluziile sunt urmatoarele: „1. Aspectul CT descris poate fi sugestiv pentru formatiune expansiva maligna a colecistului. 2. Ficat – metastaze si chisturi simple. Adenopatii retroperitoneale si retrocrurale. 3. Nodul suprarenalian sting – poate fi interpretat ca secundar in contextul neoplaziei.” Mentionez ca are o multitudine de pietre la colecist; a stat asa mult timp fara sa spuna ca o doare. V-as ruga sa-mi spuneti, daca se poate, care sunt riscurile opereatiei de extirpare a colecistului si in ce caz are sanse sa traiasca mai mult: cu operatie sau fara, avand in vedere descoperirea tarzie a maladiei. Va multumesc anticipat!

Aveti aici date despre evaluarea cazurilor medicale. Nu pot sa va spun care sunt riscurile unui bolnav pe care nu il stiu. Teoretic, evolutia poate fi de la vindecare completa pana la lipsa oricerei sanse de vindecare, insa practic, fiecare om are sansele si riscurile lui.

Cumnata mea a fost diagnosticata cu tumoara de 12 cm la ficat si ficatul plin de metastaze de gradul III nu o doare ficatul dar i se umfla piciorul drept si o doare tare a fost externata fara prea multe explicatii dar nu i sau prescris citostatice

Pentru a se indica un tratament cu citostatice trebuie ca sa existe indicatia de tratament, adica sa prevezi ca obtii un rezultat bun in urma citostaticelor, si in al doilea rand, ca persoana respectiva sa suporte acest tratament. Poate din unul din motivele de mai sus – sau altul- nu i s-au prescris citostatice Cu stima

buna ziua domnul dr..tatal meu a fost operat acum 1 an si 3 luni de cancer la colon..in urma operatiei i s-au gasit si metastaze la ficat..doctorii au spus k nu mai are de trait decat cateva luni…a urmat regim..produse naturiste…a fost bine dar acuma au inceput dureri abdominale..imbalonari…am mers la medic..a facut eco abdominal..rezultatl apa langa ficat…azi trebuie sa mergem sa i-l extraga…a mai iesit k au mai aparut 2 pete pe ficat…spuneti-mi parerea dumneavoastra…s-a agravat boala????ink un amanunt..in urma operatiei de colon i s-a facut anus contra naturii….multumesc frumos

Ascita- lichidul din burta – poate sa apara din cauza cancerului, dar si a unei boli de ficat, rinichi, inima, etc,(am avut astfel de cazuri) deci nu va pot spune daca ascita inseamna ca s-a agravat sau nu boala

Dl doctor mama mea este bolnava cu diagnosticul tumora pancreatica corporeo-caudala cu invazie vasculara spleno-portala si posibil metastaze hepatice.Ce sanse are si daca moare in cat timp.Are dureri groaznice nu mananca varsa tot si scade din greutate de la 85 kg a ajuns la 40 kg.Acest diagnostic a fost depistat la tomografie.Va multumesc.

Aveti aici date despre extimarea supravietuirii in cazul diferitelor boli

Mama mea a fost diagnosticata cu multiple metastaze hepaticea, iar medicul care i-a dat acest diagnostic i-a spus sa se pregateasca ca moare!!!! Am internat-o in spital in bucuresti, unde au iesit mai multe diagnostice: metastaza pulmonara, pacreatita, a avut si o hepatita si i s-a scos si colecistul unde avea o piatra de marimea unui ou mai mare de prepelita. In timpul interventiei laparoscopice, s-a facut punctia ficatului si pacreasului urmand sa fie date la laborator pt diagnosticare. Medicul care a operat-o, in urma analizelor care i s-a facut, a zis si el ca are cancer. Si supriza, de la biopsie a reiesit ca nu are nimic. Acum doctorul vrea sa o deschida pe tot abdomenul sa-i extirpe o tumoare de pe ficat si sa o dea la laborator. Spune ca o tumoare data in intregime la biopsie este mai relevant in precizarea cancerului. Acum vin si va intreb pe dumneavoastra, mama mea are 71 ani, crede-ti ca, cu multiplele tumori pe ficat, ar rezista sau este o metoda precisa de diagnostic?? Ce consecinte negative ar avea deschiderea ei?? Este posibil ca la deschidere sa-i depisteze cancer?? Metastazele hepatice sunt operabile?? Se fac cito in cazul ei cu metastaze? Metastaza este una si aceeasi cu cancer?? Sunt in deriva si ma doare mult cand o vad in ce stare este!!!

Aveti aici date despre estimarea supravietuirii in cazul diferitelor boli.

Biopsia este o metoda buna de diagnostic , un bolnav  poate rezista sau nu la operatie (nu pot evalua pe net situatie relatata de dvs), este posibil ca la deschidera abdomenului sa fie depsitat cu metastaze ,sau .. altceva, uneoir metastazele hepatice sunt operabila alteori nu  pot fi operate, metastazele sunt de obicei canceroase

Am virusul B si D, pot sa am cancer de ficat sau ceva metastaze – mi-au gasit la ecografie ficat neomogen si marit putin ..credeti ca pot veni la dvs, unde ma pot programa? Mutumesc

Imi este greu sa va spun ca nu aveti nimic sau ca este ceva grav, in general ficatul neomogen la ecografie arata o suferinta in ficat, fara a se putea elucida si cauza suferintei. Va puteti programa aici

Am cateva pete pe ficat, su nu prea stiu ce sunt, am citit ce ati scris mai sus, dar parca nu se potriveste cu ce am eu, ce sa fac?

Am incercat sa prezint aceasta problema in articolul de mai sus, datele sunt informative, generale, ori fiecare bolnav are caracteristicile bolii lui, diferite de alt altor bolnavi.Daca nu va incadrati in cele scrise mai sus, si  problema dvs de sanatate este neamurita,este normal sa mergeti la un medic specialist gastroenterolog sau hepatolog bun pentru a evalua complet situatia dvs dupa consult medical, asa este normal.  Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.

Daca suntetui din zona Bucuresti si doriti o evaluare la noi, va puteti programa pentru un consult aici
Dr Ditoiu Alecse Valerian spitalul Fundeni

 


Lasă un răspuns