Despre pancreatita

Ce este pancreatita?

Pancreatita este termenul folosit pentru a descrie inflamația pancreasului, un organ situat în abdomen care face parte din sistemul endocrin și gastrointestinal.

Ce diferenta este intre pancreatita acuta si cronica

Când inflamația pancreasului apare brusc, adică acut, ne confruntăm cu pancreatită acută. 

Când inflamația reapare și există semne de deteriorare persistentă a pancreasului, o numim pancreatită cronică.

Despre pancreas

Localizarea pancreasului

Pancreasul este o glandă mare, de formă plată, de aproximativ 20 cm lungime, situată în abdomen, chiar în spatele stomacului. 

Are o legătură strânsă cu căile biliare care trec prin capul pancreasului inainte de varsare și cu duodenul (partea inițială a intestinului subțire) in care isi varsa secretiile

Functiile pancreasului

Pancreasul are două funcții de bază:

Participă la procesul de digerare a alimentelor și produce hormoni care sunt importanți în controlul glicemiei (nivelul de glucoză din sânge), cum ar fi insulina și glucagonul.

El produce enzime care ajută la procesul de digerare a proteinelor, grăsimilor și carbohidraților. Aceste enzime digestive din sucul pancreatic, sunt eliberate direct în duoden unde vor ajuta la digestia alimentelor care au ajuns aici din stomac.

Sucul pancreatic este bogat și în bicarbonat, care servește la neutralizarea acidității alimentelor care provin din stomac, care au un pH foarte scăzut.

Alimentele care stimulează producția de suc pancreatic pentru a ajuta la digestia nutrienților, cresc și producția de hormoni, care sunt eliberați în sânge. 

Cei doi hormoni principali sintetizați de pancreas sunt insulina și glucagonul, produse de un grup de celule numite insulele Langerhans .

Insulina este hormonul care permite celulelor să preia glucoza din sânge și să o utilizeze ca sursă de energie. 

Insulina se secreta atunci cand crește nivelul de glucoză din sânge (glicemia) care apare de obicei după mese. 

Când glicemia crește, insulina este eliberata de pancreas in sange, si prin intermediul ei celuele capteaza si utilizeaza glucoza care vine din alimente.

Dacă dintr-un motiv oarecare nu există insulină, celulele nu pot consuma glucoza prezentă în sânge, astfel nivelul de glucoză din sânge rămâne constant ridicat. Astfel apare diabetul zaharat

Glucagonul este un hormon antagonist al insulinei, adică face invers, creste glicemia. 

Cand nivelurile de glucoza sunt prea scazute, pancreasul nu mai secreta insulina ci glucagon, care impiedica captarea glucozei de catre celule, si actioneaza asupra ficatului, stimuland elibararea de glucoza din depozitul de aici. Ficatul bolnav nu poate stoca glucoza, si deci nu o poate elibera in caz de nevoie, si de aceea persoana bolnava de ficat simte nevoia sa manance dulciuri pentru a-si creste glicemia

Când nivelul de glucoză crește din nou, nivelul de glucagon începe să scadă, iar nivelul de insulină crește din nou. 

Astfel pancreasul normal reuseste sa ne mentina gliccemia intre 60mg/dl si 140 mg/dl, chiar si dupa mese.

Despre pancreatita acuta

Enzimele digestive produse de pancreas sunt inactive, datorita unei substante secretate de pancreas, care le tine sub control

Enzimele pancreatice devin in mod normal active doar atunci cand ajung în duoden. 

Daca dintr-un motiv oarecare sucul pancreatic este produs in exces sau nu poate fi evacuat prin canalele pancreatice, aceasta substanta care tine sub control enzimele pancreatice nu mai este suficienta cantitativ, si aceste enzime pancreatice sunt activate în interiorul pancreasului, si digera pancreasul – autodigestie- iar boala se numeste pancreatita acuta.

Intr-o astfel de situatie pancreasul poate fi digerat rapid, in cateva ore

De ce apare pancreatita acuta?

În mai mult de 75% din cazuri, pancreatita acută apare din cauza abuzului de alcool la o persoana care are un calcul în vezica biliară, care se blochează la ieșirea din canalul pancreatic, împiedicând scurgerea enzimelor în duoden.

Pancreatita acuta mai poate sa apara si in urmatoarele situatii

  • Hipertrigliceridemie – pancreatita poate apărea atunci când nivelul trigliceridelor devine prea mare, dincolo de bariera de 1000 mg/dl
  • Hipercalcemie – nivelurile ridicate de calciu din sânge pot provoca, de asemenea, pancreatită acută. .
  • Medicamente – unele medicamente, cum ar fi azatioprină, corticosteroizi, pentamidină, metronidazol, clomifen, pravastatina, acid valproic, omeprazol, losartan, tamoxifen, izoniazidă, furosemid și enalapril au fost descrise ca cauze ale pancreatitei. Relația dintre consumul de cocaină sau marijuana și apariția pancreatitei acute este, de asemenea, binecunoscută.
  • HIV și alte infecții precum citomegalovirusul, oreionul, salmoneloza, amebiaza, toxoplasmoza etc., pot ataca și pancreasul.
  • Traumatisme abdominale
  • Malformații ale pancreasului.
  • Fibroză chistică.
  • Lupus eritematos sistemic
  • Idiopatic – în unele cazuri nu poate fi identificat niciun factor de pancreatită.

Simptomele pancreatitei acute

Simptomul constant al pancreatitei acute este durerea abdominală. 

Durerea din pancreatita acuta este de obicei localizată difuz în partea superioară a abdomenului și poate iradia spre spate. 

De obicei durerea este declanșată și agravată de alimente. 

Spre deosebire de colica biliară, care apare de obicei după masă și durează între 6 și 8 ore, durerea din pacnreatita acuta poate dura câteva zile

O altă caracteristică a durerii din pancreatita acuta este ca se amelioreaza parțial la aplecarea trunchiului in fata.

Durerea este de obicei însoțită de greață și vărsături în 90% din cazuri și poate fi atât de intensă încât pacientul solicită rapid asistență medicală. 

Există cazuri de pancreatită acută cu durere cu durere mai usoara

Pancreatita alcoolică acută este mai frecventă la persoanele care beau în mod cronic și se dezvoltă de obicei în 24 și 72 de ore după un episod de consum excesiv de alcool.

Pancreatita acută în mai mult de 80% din cazuri se vindecă în timp și cu suport medical. 

SUnt insa si cazuri mai severe, cand inflamația pancreasului poatec duce la șoc circulator și insuficiență multiplă de organe.

Diagnosticul pancreatitei acute

Diagnosticul de pancreatită se face de obicei cu dozarea sanguină a două enzime pancreatice care sunt foarte mari în cazurile de inflamație a pancreasului: amilaza și lipaza.

Tomografia computerizată (CT) este un examen complementar important, nu doar pentru a ajuta la diagnosticarea cazurilor dubioase, ci și pentru a evalua prezența complicațiilor, precum necroza și abcesele pancreasului. 

Prin constatările CT, severitatea pancreatitei este gradată alfabetic de la A la E, A fiind cea mai ușoară afecțiune și E fiind o afecțiune severă cu semne de complicații.

Rezonanța magnetică nucleară (RMN) poate fi utilizată în locul CT

Ecografia este cu mult inferioară CT și RMN pentru evaluarea problemelor pancreasului.

Complicatiile pancreatitei acute

Desi deseori pancreatita acuta de vindeca complet, uneori pot sa apara complicatii cum ar fi

Chistele sau pseudochistele pancrteatice

Pancreatita cronica

Fistulele pencreatice

Peritonita chimica

Diabetul zaharat

Tratamentul pancreatitei acute

Tratamentul pancreatite acute se face de obicei in spital, iar dacă cazul este ușor sau moderat, rezolvarea este spontană cu perfuzii si medicatie care controlează durerea.

În această perioadă inițială, pacientul trebuie să rămână în post total cel puțin 3 până la 7 zile, deoarece alimentele stimulează producția de enzime pancreatice care ajung să rănească și mai mult pancreasul.

Pentru ca pacientul să nu fie subnutrit, este necesară hrănirea enterală. Pentru a face acest lucru, introducem o sondă în intestinul subțire, astfel încât alimentele să ajungă în intestine doar după duoden, astfel încât să nu stimuleze producția de enzime pancreatice. Daca, chiar si cu alimentatia enterala, pacientul prezinta semne de activitate a pancreatitei, solutia este alimentatia parenterala, administrata prin vene.

Pe măsură ce pancreasul se regenerează, hrănirea orală poate fi reintrodusă încet.

Dacă cauza pancreatitei acute este obstrucția de către calculi biliari, acestea se pot extrage endoscopic sau chirurgical. 

Întrucât reapariția pancreatitei acute din cauza calculilor biliari ajunge la 50%, cea mai indicată este îndepărtarea vezicii biliare, ceea ce face ca formarea de noi calculi să fie un eveniment neobișnuit.

În cazuri mai severe, cu infecție și/sau necroză extinsă a pancreasului, pot fi necesare antibiotice și intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea țesutului mort. După cum s-a menționat anterior, uneori starea este atât de intensă încât pacientul dezvoltă șoc circulator, complicații renale și pulmonare, necesitând spitalizare într-un ATI

Despre pancreatită cronică

Dacă starea de pancreatită acută este foarte extinsă sau dacă pacientul prezintă episoade repetate de pancreatită acută, această inflamație intensă și repetată poate provoca leziuni ireversibile ale țesutului pancreatic, ducând la ceea ce numim pancreatită cronică.

Principala cauză a pancreatitei cronice este consumul excesiv și prelungit de alcool. Cu toate acestea, orice situație care impune episoade repetate de pancreatită acută poate duce la deteriorarea permanentă a pancreasului.

Simptomele pancreatitei cronice

Ca și în cazul pancreatitei acute, principalul simptom al pancreatitei cronice este durerea abdominală. Cu toate acestea, în bolile cronice durerea este recurentă și nu dispare după câteva zile. Pacientul este de obicei foarte slăbit, deoarece mănâncă prost, deoarece actul de a mânca exacerba durerea. Durerea apare de obicei după mese și durează în medie 30 de minute.

Durerea în pancreatita cronică este de obicei mai puțin intensă decât în ​​pancreatita acută și până la 20% dintre pacienți raportează că simt durere mică sau deloc. Cu toate acestea, pot exista perioade de exacerbare a pancreatitei cronice, mai ales dacă pacientul continuă să bea. Pacientul poate trăi mai mult sau mai puțin bine cu pancreatita sa cronică, dar când bea are crize asemănătoare cu cele ale pancreatitei acute.

Pe măsură ce boala progresează, pe măsură ce există leziuni permanente ale țesutului pancreasului, acesta începe să își scadă progresiv capacitatea de a produce enzimele responsabile de digerarea alimentelor. Astfel, chiar dacă durerea nu împiedică să mănânce, pacientul nu poate digera alimentele pentru a o absorbi, ajungând să slăbească în același mod.

Când mai mult de 90% din țesutul pancreatic este distrus, pacientul își pierde complet capacitatea de a absorbi grăsimile alimentare, rezultând diaree grasă, numită steatoree. Steatoreea se caracterizează prin scaune amestecate cu picături de grăsime.

Pancreasul devine incapabil să producă insulină și glucagon ducând la diabetul zaharat.

Alte complicații ale pancreatitei cronice includ formarea de chisturi în jurul pancreasului, obstrucția căilor biliare și ascita

Pacienții cu pancreatită cronică prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer pancreatic.

Tratamentul pancreatitei cronice

Tratamentul pancreatitei cronice are ca scop controlul durerii și simptomelor insuficienței pancreatice. Este imperativ să nu mai consumați alcool. Dieta trebuie controlată, evitând alimentele grase, care sunt cele care stimulează cel mai mult apariția durerii.

Pacienții cu sindrom de malabsorbție trebuie să ia suplimente de enzime pancreatice. Pacienții cu diabet au nevoie de insulină.

În cazurile în care durerea nu poate fi atenuată cu medicamente, poate fi necesară intervenția chirurgicală pe pancreas. În general, nu există un remediu pentru pancreatita cronică. După cum sa menționat deja, tratamentul urmărește să ofere pacientului calitatea vieții.

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Daca aveti astfel de probleme, cel mai util lucru este sa faceti mai intai un consult la un medic gastroenterolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va prescrie explorarile necesare, sa precizeze diagnosticul, stadiul bolii, sa va faca recomandarile necesare si sa monitorizeze evolutia situatiei dvs medicale.

Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna in urmatoarele situatii

  • daca diagnosticul este precoce, nu este deja evoluata cand boala
  • daca tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
  • daca monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii si a le contracara

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate ca sef de promotie pe tara cu media generala zece la toate examenele.

In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina am peste 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale. Am si cca 30 de ani de experienta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti in medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro.

Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent si acum)

De ceva timp imi folosesc experienta medicala acumulata la cel mai inalt nivel oferind  consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti unde am un cabinet.

Va urez sanatate maxima

Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si doriti o evaluare medicala cu o a doua opinie pentru diagnostic, tratament si regim alimentar personalizat de la un medic cu o mare experienta, puteti face o programare  pentru consultatie aici sau prin – programare -tasta de jos a telefonului dvs mobil

AICI NE GASITI

Clinica Sante este localizata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului.

Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 se afla Clinica Sante, unde la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu