Despre polipii intestinali

Ce este un polip?

Polipul este o mică tumora care crește în cavitățile căptușite cu membrane mucoase. 

Unde se localizeaza polipii digestivi?

Polipii pot apărea în diferite regiuni ale corpului nostru, cum ar fi stomacul, vezica biliară, uterul, cavitatea nazală, intestinele și altele.

În cazul polipilor intestinali, locul în care sunt cel mai frecvent este în intestinul gros (colon)

Polipul intestinal este o tumoare benignă care provine dintr-o creștere anormală a celulelor mucoasei intestinale, un fel de neg pe intestin.

Polipii se gasesc des la endoscopii, fiind prezenti la peste 30% din populația adultă.

Polipul este canceros?

Polipii sunt de obicei benigni, dar o mică parte dintre ei se pot transforma în cancer de -a lungul anilor.

Din fericire, prin endoscopie digestiva superioara sau colonoscopie este posibil nu doar diagnosticarea, ci și îndepărtarea completă și în siguranță a polipilor, împiedicându-i să se transforme în cancer de colon.

In continuare ma voi referi la polipii din colon, care sunt cei mai frecventi polipi digestivi

De ce apar polipii intestinali?

Nu știm exact de ce apar polipii, dar urmatoarele persoane au risc mai mare sa ii faca

 • Persoanele cu vârsta peste 40 de ani.
 • Persoanele cu boala inflamatorie intestinală .
 • Persoanele care au in familie persoane cu polipi intestinali.
 • Persoanele care fumeaza
 • Persoanele cu stil de viata sedentar.
 • Persoanele cu greutate mai mare – obezitate.
 • Persoanele care mananca multe grasimi animale.
 • Persoanele care au o dieta saraca in fructe, legume, fibre si calciu.
 • Persoanele care consuma excesiv alcool .

Ce tipuri de polipi intestinali exista?

Există mai multe tipuri de polipi, totuși, doi dintre ei corespund majorității imense

Polipi hiperplazici

Sunt polipi mici, gasiti de obicei în partea terminală a colonului (rect și sigmoid). Polipii hiperplazici au un risc foarte scăzut de transformare malignă și nu necesită tratament în marea majoritate a cazurilor.

Polipii adenomatosi

Polipii adenomatosi sunt împărțiti în trei grupe în funcție de caracteristicile celulelor lor:

1. Adenom tubular.
2. Adenom vilos.
3. Adenom tubulovilos.

Polipii adenomatoși au risc să se transforme în cancer. 

Din fericire, acest risc este mic de sub 5% , iar transformarea durează de obicei cel puțin 7 până la 10 ani pentru a se transforma în cancer. De aceea este necesara urmarirea persoanelor cu acest tip de poli la intervalele de mai sus

Se poate vedea la endoscopie ce tip de polip ai?

Nu este întotdeauna posibil să se distingă un polip hiperplazic de un polip adenomatos pe baza aspectului în timpul colonoscopiei, ceea ce înseamnă că mulți polipi hiperplazici trebuie îndepărtați pentru a putea fi identificați corect prin histopatologie. 

Când exista îndoieli, cel mai bine este să fie indepartat polipul și timis la examen anatomo patologic pentru examinare. 

În general, orice polip mai mare de 0,5 cm trebuie sa fie scos pentru evaluare.

Ce simptome dau polipii?

Majoritatea polipilor intestinali sunt de dimensiuni mici și în cele din urmă nu provoacă niciun simptom. Ei sunt descoperiti intaplator, de exemplu când se face screening pentru cancerul de colon, cum ar fi colonoscopia.

Polipii mai mari pot provoca obstrucție intestinală prin împiedicarea progresiei fecalelor – cu dureri abdominale, balonare- sau a zgaraiere la trecerea scaunelor dure, care pot da sangerare. .

Cum se pune diagnosticul polipilor?

Deoarece cancerul de colon este mai frecvent la persoanele de peste 50 de ani, screening-ul pentru acest tip de cancer este recomandat tuturor celor peste 50 de ani, o data la 5 ani.

In schimb, persoanele care au avut o rudă de gradul I cu cancer de colon înainte de vârsta de 60 de ani ar trebui să înceapă screening-ul la vârsta de 40 de ani.

În prezent, testul folosit pentru diagnosticarea polipilor și screening-ul pentru cancerul de colon este colonoscopia,

Colonoscopia este examenul ideal, deoarece permite nu doar vizualizarea polipilor, ci și îndepărtarea acestora, dacă este necesar.

Asa cum am spus deja, numai cu ochiul liber nu poate distinge un polip hiperplazic de un adenom. Prin urmare, îndepărtarea oricărui polip diagnosticat este indicată pentru evaluarea histologică (microscopică).

Polipii intestinali pot deveni cancer?

Toți polipii adenomatoși sunt displazici, adică sunt leziuni pre-maligne. 

Cu toate acestea, doar 5% dintre ei se pot transforma în cancer.

Polipii viloși și tubulovilosi sunt cei mai expuși riscului de a se transforma in cancer, dar există și alți factori care ne ajută să estimăm riscul de cancer:

Polipii viloși și tubulo-vilosi de transforma cel mai frecvent in cancer, dar există și alți factori care ne ajută să estimăm riscul de cancer:

 • Polipii mai mari de 1 cm sunt mai periculoși. Polipii mai mici de 0,5 cm au un potențial scăzut de transformare malignă.
 • Prezența a mai mult de 4 polipi adenomatoși creste riscum de cancer
 • Existența displaziei de grad înalt la polipi creste de asemenea riscul de a se transforma in cancer

Asta inseamna ca daca aveti mai mult de 4 polipi viloși sau tubulovilosi, cu dimensiunea mai mare de 1 cm și cu semne de displazie de grad înalt aveti cel cu cel mai mare risc de a dezvolta o tumoră malignă

Luand lucrurile invers, daca aveti 1 sau 2 polipi tubulari adenomatoși mai mici de 0,5 cm riscul de a se transforma in cancer este foarte scăzut

Cum se trateaza polipii din colon?

Cea mai eficientă modalitate de a preveni aparitia cancerului de colon la persoanele care au polipi colonici este identificarea precoce a polipilor adenomatoși și îndepărtarea lor înainte ca aceștia să devină o leziune malignă.

După cum sa menționat deja, polipii trebuie îndepărtați complet la colonoscopie. 

Îndepărtarea polipilor, care se numește polipectomie, este o procedură care nu doare și nu provoacă de obicei sângerare. Polipectomia este sigură, cu o rată de complicații mai mică de 1 din 1000 de proceduri. Cele mai mari riscuri sunt perforarea colonului și sângerarea, dar ambele sunt mai puțin frecvente.

Daca polipul este prea mare ca să fie îndepărtat prin colonoscopie, ei se scot chirurgical, prin operatie clasica sau laparoscopica.

Ca trebuie sa mai faci daca ai avut polipi si au fost scosi?

 Îndepărtarea completă a polipului din colon elimină orice risc ca acea leziune să devină cancer dar nu împiedică pacientul să formeze noi polipi în timp. 

De aceea un astfel de bolnav trebuie urmarit prin colonoscopia mai des sau mai rari in functie de factorii de risc de cancer enumerati mai sus:

 • Pacienții fără polipi sau care au avut doar polipi hiperplazici mai mici de 1 cm au nevoie doar de o colonoscopie repetată în 10 ani.
 • Pacienții care au avut 1 sau 2 adenoame tubulare mai mici de 1 cm trebuie sa repete colonoscopia la 5 -10 ani.
 • Pacienții cu 3 până la 10 adenoame tubulare necesită colonoscopie repetată în 3 ani.
 • Pacienții cu mai mult de 10 adenoame au nevoie de colonoscopie repetată la 1 sau 2 ani.
 • Pacienții cu 1 sau mai multe adenoame tubulare mai mari de 1 cm au nevoie de o colonoscopie repetată în 3 ani.
 • Pacienții cu 1 sau mai multe adenoame viloase sau tubuloviloase necesită o colonoscopie repetată în 3 ani.
 • Pacienții cu cel puțin 1 adenom cu semne de displazie de grad înalt necesită colonoscopie repetată în 3 ani.

Sindroamele polipozice – polipi numerosi

Există unele boli mai rar intalnite de origine genetică, in care se gasesc zeci de polipi în tractul digestiv încă în tinerețe, asociate cu alte simptome Cele mai frecvente sindroame polipozice sunt:

 • SIndromul Gardner.
 • SIndromul Turcot.
 • SIndromul Cronkhite-Canada.
 • SIndromul Peutz-Jeghers.
 • SIndromul Cowden.

Acești pacienți prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer de colon.

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Daca aveti astfel de probleme, cel mai util lucru este sa faceti mai intai un consult la un medic gastroenterolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va prescrie explorarile necesare, sa precizeze diagnosticul, stadiul bolii, sa va faca recomandarile necesare si sa monitorizeze evolutia situatiei dvs medicale.

Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna in urmatoarele situatii

 • daca diagnosticul este precoce, nu este deja evoluata cand boala
 • daca tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
 • daca monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii si a le contracara

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate ca sef de promotie pe tara cu media generala zece la toate examenele.

In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina am peste 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale. Am si cca 30 de ani de experienta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti in medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro.

Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent si acum)

De ceva timp imi folosesc experienta medicala acumulata la cel mai inalt nivel oferind  consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti unde am un cabinet.

Va urez sanatate maxima

Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si doriti o evaluare medicala cu o a doua opinie pentru diagnostic, tratament si regim alimentar personalizat de la un medic cu o mare experienta, puteti face o programare  pentru consultatie aici sau prin – programare -tasta de jos a telefonului dvs mobil

AICI NE GASITI

Clinica Sante este localizata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului.

Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 se afla Clinica Sante, unde la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu