Medicamente si regimul in ciroza hepatica

Medicamente si regimul alimentar sunt importante in tratamentul cirozei hepatice.

Desi ciroza hepatica este …. o boala, tratamentul sau nu este indetic pentru toti bolnavii.

O regula clasica a medicinii spune ca „nu exista boli, ci bolnavi”, adica – in traducere libera- nu tratezi o boala ci un om, care are multe aspecte particulare, care fac ca o boala sa se manifeste diferit la persoane diferite.

Medicamente bune pentru ciroza?

Aceasta intrebare imi este puse zilnic pe net de oameni a caror situatie medicala nu o cunosc, si care nu pot primi de la mine un raspuns care sa ii ajute in ingrijirea bolii lor, ci care doar ii poate informa.

Scopurile tratamentului cirozei hepatice sunt multiple:

  • Inlaturarea cauzei cirozei (daca se poate)
  • Incetinirea evolutiei bolii (a fibrozei hepatice)
  • Prevenirea aparitiei complicatiilor
  • Tratamentul complicatiilor cirozei (daca apar)

Tratamentul cirozei hepatice- ca si al altor boli- se poate face prin

  • Respectarea unor reguli referitoare la stilul de viata si munca
  • Respectarea unui anumi regim alimentar (specific pentru fiecare bolnav, nu toti bolnavii cu ciroza au acelasi regim alimentar)
  • Tratament cu medicamnete pe cale orala(de obicei) sau injectabila (mai rar necesara)
  • Evitarea unor medicamente care fac rau bolnavului
  • Evitarea administrarii a prea multor medicamente
  • Tratament chirurgical (cand este cazul)

Redau mai jos unele date despre tratamentul medicamentos al cirozei hepatice.

Tratamentul stoparii evolutiei fibrozei hepatice

Fibroza hepatică  avansată duce la formarea de noduli in ficat.

Desi acesti noduli sunt necancerosi, ei determina modificări ale structurii ficatului care apasa pe vasele de sange din ficat si duc la apariţia şi evolutia hipertensiunii portale şi complicaţiilor acesteia.

Tratamentul d estopare a fibrozei hepatice duce teoretic la stoparea evolutiei hipertensiunii portale si a complicatiilor sale.

Tratamentul anti-fibrotic se poate face prin mai multe metode:

  1. Tratamentului cauzal al bolii hepatice  adica indepartarea cauzei care a dus la aparitia bolii  de ficat– alcool, virusuri, steatoza, depunede de fier sau cupru in ficat, etc
  2. Tratament care opreste mecanismele distrugerii celulare hepatice
  3. Tratament anti-inflamator – in orice agresiune asupra ficatului exista si inflamatie, care se poate vedea la biopsie, analize, etc
  4. Alte medicamente

Profilaxia şi tratamentul  complicaţiilor cirozei hepatice:

  • marirea varicelor esofagiene cu risc de hemoragie variceala – propranolol, nadolol
  • encefalopatia hepatică – normix, lactuloza
  • ascita – spironolactona, diurex, furosemid, 
  • peritonita bacteriană spontană – antibiotice
  • sindromul hepato-renal

Se pun urmatoarele intrebari:

  • un bolnav cu ciroza trebuie sa ia toate medicamentele de mai sus?
  • in ce doze trebuiesc luate medicamentele?
  • pe ce durata de timp trebuie luat tratamentul?
  • medicamentele se iau in aceeasi doza permanent sau trebuie modificata doza unora dintre ele?

De obicei nu trebuiesc luate toate categoriile de medicamente enumerate mai sus, dozele si perioadele de timp in care este necesar tratamentul sunt diferite, si deseori trebuie sa fie modificate  la controlul medical.

De exemplu, un medic poate aprecia dupa consult ca un  bolnav cu ciroza poate avea nevoie de un diuretic, sa zicem cate patru tablete/zi. Daca pacientul ia aceasta doza, necesara in momentul consultului, dupa cateva zile poate scadea accelerat in greutate prin eliminarea ascitei, dar poate sa nu scada deloc, ba chiar sa acumuleze si mai multa ascita.  Urmarirea pacientului de catre medicul care il stie , poate permite atunci cand este nevoie modificarea in plus sau in minus a dozelor, sau adaugarea altui medicament, iar acest lucru – peste tot in lume – nu se poate aprecia decat pe parcurs, urmarind direct pacientul.

Propranololul, este un alt medicament folosit obisnuit in ciroza, care are rolul sa opreasca cresterea varicelor esofagiene si sa scada astfel riscul ruperii lor. Deci pare un medicament bun. Dar el – printre altele- poate sa scada tensiunea arteriala, iar scaderea tensiunii arteriale, poate scadea presiunea de filtrare a rinichilor, iar prin scaderea filtrarii urinii, se acumuleaza apa, ascita.

Pe de alta parte, propranololul scade reactia organismului la modificarile glicemiei, iar pacientul cu ciroza poate avea modificari ale glicemiei. Glucoza creste in sange dupa ce mananci, si se stocheaza in mod obisnuit in ficat, de unde se elibereaza la nevoie, regland astfel glicemia; un pacient cu ciroza nu stocheaza glucoza in ficat, deci aceasta ramane crescuta in sange dupa masa, iar atunci cand glicemia scade, nu exista rezerve in ficat pentru cresterea ei. De aceea un pacient cu ciroza care ia propranolol poate face modificari mari ale glicemiei.

Deci, pacientul  cu ciroza trebuie sa ia propranolol ca sa nu-i crape varicele esofagiene, sau nu ia ca sa nu-i scada tensiunea arteriala si astfel sa nu mai urineze, sau sa nu aiba risc de intrare in coma datorita modifciarilor glicemiei? Propranololul este un medicament bun in ciroza sau este contraindicat?

Situatia este identica si in privinta regimului alimentar in ciroza (am luat acest exemplu deoarece am mii de bolnavi cu ciroza in urmarire, si ma lovesc des de situatia urmaririi lor).

Cele mai importante principii alimentare sunt

  • Proteinele
  • Glucidele
  • Lipidele
  • Sarturile minerale
  • Vitaminele

Alimentatia trebuie sa fie echilibrata din acest punct de vedere, atat la omul sanatos, cat si la cel cu ciroza hepatica

Bolnavul cu ciroza are proteinele scazute, deoarece ficatul nu le fabrica, iar scaderea concentratiei  proteinelor  din sange face sa se acumuleze lichid de ascita. Rezulta ca in mod logic, bolnavul cu ciroza ar trebui sa manance proteine, in special carne, pentru a-i creste proteinele din sange, si astfel sa nu mai faca ascita. Dar, reziduurile din proteine nu pot fi procesate de ficatul bolnav si pot intoxica pacientul care poate intra in coma. Si atunci, ce face pacientul cu ciroza, mananca carnea de care are nevoie ca sa nu faca ascita, sau nu o mananca deoarece are riscul de a intra in coma?

Bolnavul cu ciroza hepatica tolereaza prost zaharurile, si destul de des acest ibolnavi au si diabet zaharat sau macar glicemia crescuta. Acest lucru se intampla pentru ca ficatul nu mai poate prelua glucoza din sange pentru a o stoca, fapt care face pe de o parte ca glucoza sa ramana crescuta in sange, iar pe de alta parte lipsa de stocare a glucozei in ficat face a bolnavul sa nu aiba de fapt rezerve de energie stocate in ficat, si bolnavii de ficat obosesc repede, sau au o oboseala permanenta.

Bolnavul cu ciroza hepatica nu sintetizeaza lipide (colesterol), deci el trebuie sa fie luat din alimentatie, ori grasimi;le nu sunt prea usor de suportat chiar de catre persoanele sanatoase

Aceeasi situatie este si in cazul consumului de sare la pacientul cu ciroza; consumul de sare (prin sodiul pe care il contine sarea) creste riscul de acumulare de lichid de acita, deci teoretic, bolnavul cu ciroza nu ar trebui sa manance sarat.  Pe de alte parte, bolnavii cu ciroza avansata au ca si caracteristica importanta de gravitate scaderea sodiului din sange, si cu cat sodiul este mai scazut, cu atat exista un risc mai mare de deces. Deci, bolnavul cu ciroza trebuie sa manance sarat, ca sa nu existe riscul de deces prin hiponatremie (scaderea sodioului in sange), sau nu trebuie sa manace sarat ca sa nu faca ascita, si complicatii legate de ascita?

Aceste raspunsuri le poate da doar medicul care urmareste pacientul, regimul acestuia fiind diferit, in diferite  momente ale evolutiei bolii. Am avut pacienti care au plecat de la consultatie cu un anumit regim alimentar, nu au mai venit la control, si au mers prost, desi au urmat strict regimul, iar explicatia este urmatoarea: ei aveau nevoie de un anumit regim cand i-am consultat, si de alt regim peste .. o luna sa zicem.

De aceea este necesara supravegherea medicala, si de aceea un medic corect nu poate prescrie un tratament fara sa stie complet  si sa urmareasca  pacientul in timpul tratamentului.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru ciroza hepatica??

Pentru orice boala exista mai multe scheme corecte de tratament si regim alimentar.

Problema medicului este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Si in cazul bolilor de ficat medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Daca aveti astfel de probleme si doriti o evaluare sau a doua opinie medicala de la dr Ditoiu, cu 30 de ani de experienta la spitalul Fundeni, puteti solicita o programare aici

Eu eliberez o schema de tratament dar si un regim alimentar, ambele personalizate bolnavilor pe care ii consult . Aveti alaturat un exemplu de regim alimentar, care nu are nici o legatura cu articolul de fata, este doar un exemplu.regim-ciroza

Despre mine

In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Am si cca 30 de ani experienta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti in medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro.

Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale. Aceste materiale trebuiesc aduse la zi permanent si acum.

De cca un an am renuntat la munca extrem de solicitanta si haotica de la spitalul Fundeni si imi folosesc experienta medicala acumulata la cel mai inalt nivel oferind  consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti unde am un cabinet. Aici vad zilnic o parte din vechii mei bolnavi pe care ii am in supraveghere de multi ani, dar si unii noi proveniti de la alte spitale sau care vor o a doua opinie medicala

Va urez sanatate maxima

Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si doriti o evaluare cu o a doua opinie medicala pentru diagnostic, tratament si regim alimentar personalizat de la un medic cu o mare experienta,  puteti face o programare  pentru consultatie aici sau prin tasta de jos stanga a telefonului dvs mobil


Lasă un răspuns