Ciroza hepatica doare?

In cazurile obisnuite, “normale”, de ciroza hepatica nu exista dureri de nici un fel!

Am vazut mii de bolnavi cu ciroza care nu au avut nici o durere chiar in stadii avansate de boala.

Sunt insa situatii in care un bolnav cu ciroza poate avea dureri abdominale.

Cele mai frecvente situatii in care un pacientul cu ciroza poate avea dureri abdominale pot fi impartite in doua categorii:

Dureri abdominala din  cauza cirozei

  • Ascita in cantitate mare, care poate da dureri prin mai multe mecanisme:
  • Distensia  peretelelui abdominal
  • Aparitia herniei ombilicale, care uneori se poate incarcera sau ulcera
  • Aparitia de hernii in alte zone care se pot incarcera
  • Infectarea ascitei cu aparitia peritonitei bacteriene
  • Aparitia cancerului de ficat -destul de frecvent in ciroza hepatica
  • Litiaza biliara – care apare mai frecvent la cei cu ciroza comparativ cu alte persoane, si poate da dureri
  • Aparitia rupturii de varice esofagiene– situatie in care durerea este in capul pieptului si se asociaza cu scaune negre si varsaturi cu sange sau ca zatul de cafea
  • Gastrita sau ulcerul gastric sau duodenal, care sunt mai frecvente la cei cu ciroza
  • Splenomegalie (splina marita poate da dureri sub coaste in stanga)

Dureri abdominale in ciroza fara legatura cu boala de ficat

In afara de durerile mentionate care apar mai frecvent (dar nu exclusiv) la pacientii cu ciroza, aceasta categorie de bolnavi poate avea dureri abdominale generate de alte boli, fare relatie aparenta cu ciroza.

Aceste tipuri de boli sunt tratate pe site:

  • Dureri abdominale difuze generalizate (ce pot fi date de pancreatita, cetoacidoza diabetica, gastroenterita, ocluzie intestinala, ischemie mezenterica, etc)
  • Dureri abdominale in dreapta in zona ficatului, sunt frecvente date de alte boli – cauzele cele mai frecvente fiind postate in poza alaturata
  • Dureri in zona centrala a abdomenului
  • Dureri abdominale in stanga
  • Durerea abdominala in epigastru
  • Situatii de urgenta in durerea abdominala

Investigatii pentru diagnosticul durerii abdominale din ciroza

In situatia aparitie unei dureri abdominale la o persoana cu ciroza, pentru a stabili cauza, gravitatea, si modalitatea de tratament, pot fi necesare unele investigatii, cel mai frecvent folosite fiind:

  • Consultul medical hepatologic sau gastroenterologic
  • Ecografia abdominala
  • Punctia si examinarea lichidului de ascita
  • Hemograma, VSH, ALT, bilirubina, albumina sanguina, creatinina
  • Endoscopia digestiva superioara
  • Uneori CT abdominal

 Dureri din ciroza forum

Tatal meu a fost diagnosticat cu ciroza hepatica in stadiul I….tine regimul dat de Dr. Diculescu dar de cateva luni au inceput sa apara niste dureri de burta care acum sunt destul de dese..domnule doctor ditoiu va rugam recomandatine ceva?

Dupa cuma ti citit durerile abdominale din ciroza pot avea cauze diferite, situatie valabila si la tatal dvs.

Pentru a trata o boala, o durere, trebuie sa stii (macar prezumptiv) cauzei, ori eu nu stiu cauza durerii in situatia tatalui dvs, deci nu am cum sa ii prescriu tratament.

Spuneti ca in ciroza nu sunt dureri, eu am ciroza si totusi am dureri, cum este asta, cine are dreptate, cred ca eu, ca chiar ma doare.

Dvs n-ati inteles sensul celor scrise pe site.

Sa va dau cateva exemple.

Faptul ca infarctul apare la cei de 50-70 de ani, nu exclude ca un om de 34 de ani nu poate face infarct.
Faptul ca femeile fac de obicei cancer la san, nu exclude ca acest lucru sa se intample si la barbati (chiar am avut doua cazuri).
Faptul ca se castiga la LOTO nu inseamna ca automat voi castiga si eu.

Dupa cum am explicat mai sus, majoritatea celor cu ciroza nu au dureri, iar in cazurile in care unii au dureri, aveti cauzele mai sus

Ce trebuie sa faci cand ai  ciroza hepatica   si  dureri?

Vad pacienti des cu ciroza hepatica, va pot spune ca este o situatie medicala serioasa, care nu trebuie neglijata, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei, o amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Va spun din experienta mea ca pentru orice problema medicala exista o rezolvare,trebuie doar sa te adresezi specialistului potrivit la momentul potrivit.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru durerile de burta din ciroza hepatica?

In privinta tratamentelor medicale, daca diagnosticul este corect, nu exista tratament bun si tratament rau, in fiecare boala exista scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

regim colon

Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat de catre medicul  curant – bolnavi diferit icu aceeasi boala suporta diferit aceleasi alimente. Aveti alaturat un exemplu de regim alimentar personalizat prescris la consultatie.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate in 1982 cu media generala zece, primul pe tara, sef de promotie.

Acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, doctor in medicina

Am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina, medici rezidenti sau specialisti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Din iunie 2019 imi folosesc experienta medicala indelungata castigata la cel mai inalt nivel, ajutand bolnavii prin cabinetul de gastroenterologie si hepatologie pe care il am in clinica Sante.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni  fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu), dar si alti pacienti care sunt deranjati de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale (orice om vrea sa fie lamurit referitor la probleme sale de sanatate, iar in spital datorita aglomerarii extreme, acest lucru este practic imposibil, stiu bine acest lcuru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni).

Este evident ca in privat am scapat de cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, lucrez in conditii …. normale.

Lucrand numai in privat, consultul se poate face rapid, in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca  insa aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, si sunteti din zona de sud a tarii sau in trecere prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie pentru  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841.  O puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.


Lasă un răspuns