Alcoolul imbolnaveste ficatul?

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Bucuresti

Alcoolul este toxic?

Alcoolul este o substanta toxica, si in functie de rezistenta fiecarui organism, consumul de alcool poate produce afectarea ficatului- printre alte efecte secundare (boli psihice, cancere, etc).

Rezistenta organismului la alcool difera intre cele doua sexe, barbatii metabolizandu-l mai usor si mai rapid decat femeile, fiind mai rezistenti la consumul de alcool, in anumite limite.

Exista alcool sanatos?

Nu exista bautura alcoolica “sanatoasa”, care sa nu poata afecta ficatul!

Tuica “facuta in casa”, whisky de firma, palinca , berea sau alte bauturi „fine” sau „pure”, nu afecteaza ficatul pentru ca unele sunt pure sau nu au mult alcool?

Aceasta idee este gresita! Orice fel de alcool trece prin ficat si il poate afecta; este adevarat ca daca bautura alcoolica contine si alte toxice de pe parcursul productiei, stocarii sau manipularii, riscul creste

Care sunt cele mai frecvente boli legate de consumul de alcool?

Alcoolul poate sa cauzeze urmatoarele probleme:

  • Ciroza hepatica alcoolicaDespreboli
  • Cancer: la persoanele care consuma excesiv alcool au fost constate mult mai frecvent tumori in urmatoarele organe
    1. Cancer de esofag
    2. Cancer de stomac
    3. Cancer de san
    4. Cancer de ficat
    5. Cancer de pancreas
  • Diabet zaharat
  • Osteoporoza
  • Pancreatita acuta si cronica
  • Accident vascular cerebral
  • Infarct miocardic
  • Insuficienta cardiaca
  • Tulburari ale ritmului cardiac
  • Hipertensiune arteriala
  • Accidente de munca si rutiere
  • Malformatii ale fatului, in special ale sistemului nervos
  • Sinucideri
  • Pierderea locului de munca
  • Violenta familiala si sociala

Aceste riscuri sunt valabile pentru orice consumator de alcool peste anumite limite.

Cand nu ar trebui sa pui gura pe alcool?

Datorita riscurilor crescute de imbolnavire,este absolut contraindicat consumul de alcool in urmatoarele situatii:

  1. Sarcina
  2. Cei care provin din familie de alcoolici (parinti, bunici, frati, etc alcoolici)
  3. Cei cu accidente vasculare cerebrale in familie
  4. Persoanele cu boli de ficat in familie sau boala de ficat a consumatorului de alcool, indiferent de cauza
  5. Boala de pancreas a consumatorului de alcool
  6. Cei cu cancere in familie cu orice localizare
  7. Cei care iau medicamente

Ce trebuie sa faci cand ai impresia ca bei prea mult?

De obicei bautorul crede ca bea.. normal, desi familia nu este de acord cu acest lucru. In cazul in care ai impresia ca bei prea mult, sau familia insista asupra acestui lucru, trebuie sa procedezi in felul urmator:

  1. Te prezinti la medic (de familie, boli interne)
  2. Medicul faca o anamneza (istoric) al bolilor anterioare si a situatiei actuale
  3. Medicul te examineaza
  4. Pe baza datelor obtinute prin anamneza si examenul obiectiv, medicul emite un diagnostic probabil, pe baza caruia iti recomanda unele analize pentru a determina efectele alcoolului asupra organismului (mentionate mai sus)
  5. Pe baza rezultatelor analizelor, medicul pune un diagnostic
  6. Pe baza diagnosticului medicul iti recomanda
  • Regim alimentar
  • Regim de munca si viata
  • Tratament cu medicamente
  • Altfel de tratament (chirurgical, endoscopic, radiologic)
  • Indrumarea catre alt medic, daca lucrurile nu au putut fi lamurite pana atunci

Dupa o perioada de regim si tratament, trebuie sa mergi la control la medic, pentru a evalua rezultatele tratamentului si a lua masurile ce se impun:

  • Pastrarea sau modificarea regimului alimentar si de viata
  • Pastrarea sau modificarea tratamentului
  • Intreruperea tratamentului si regimului
  • Indrumarea catre alt specialist, deoarece
    • Diagnosticul nu a fost corect
    • Diagnosticul a fost bun, dar rezultatele tratamentului nu au fost cele corespunzatoare
    • Au aparut complicatii
    • S-a supraadaugat alta afectiune
    • Medicul a rezolvat problema din punctul de vedere al specialitatii sale, dar este nevoie de facut si consult cu alta specialitate (chirurgicala, oncologica, etc)

Care este doza zilnica de alcool care sa te mentina sanatos?

Orice fel de bautura alcoolica poate imbolnavi ficatul, daca este consumata in doza  mai mare decat suporta ficatul prsoanei respective (iar aceasta doza este diferita de la om la om) si pe o durata de timp suficienta.
In general, se considera ca doza maxima zilnica de alcool sub care riscul de imbolnavire a ficatului este redus, este de 40g la femei si 60g la barbati . In functie de sensibilitatea fiecarui om, aceasta doza poate fi mai mica- exista multi oameni nebautori care fac ciroza alcoolica- sau mai mare- exista betivi notorii, care nu fac ciroza-.
Calcularea dozei de alcool a unei bauturi se face inmultind taria alcoolica (4,5 grade la bere, 10 la vin, 40 la whisky, 80 la palinca, etc), cu numarul de mililitri bauti. De exemplu 500ml de bere obisnuita x4,5grade= 22,5 grame alcool pur.

Cat timp poti sa bei pana te imbolnavesti de ficat?

Durata de timp necesara pentru aparitia bolii de ficat de cauza alcolica, variaza intre 5 si 20 de ani de consum. Daca ficatul este afectat prin alta cauza (virusuri, substante toxice, medicamente, droguri etc), orice doza de alcool poate agrava boala hepatica!! De aceea , medicii recomanda excluderea alcoolului din alimentatia unui bolnav de ficat, indiferent de cauza bolii hepatice.

Pot sa redevii sanatos, daca intrerupi consumul de alcool?

Este extrem de important de stiut ca, in situatiile de imbolnavire a ficatului de cauza alcoolica, intreruperea consumului de alcool poate duce la ameliorarea starii ficatului cu sanse mari de vindecare a bolii!! Acelasi lucru este valabil si pentru celelalte organe afectate de alcool.
Desi este greu sa nu mai bei, dupa ani de obisnuinta, retine ca nu este niciodata prea tarziu, pentru un pacient sa intrerupa consumul de alcool!!

Ce control ar trebui sa faci la ficat atunci cand esti consumator de alcool?

Consumatorul de alcool are evident un risc mai mare de boli de ficat – steatoza hepatica, steatohepatita, ciroza hepatica sau cancer de ficat,

Deoarece aceste boli ale ficatului legate de consumul de alcool  nu dau nici un fel de simptome in fazele de inceput, iar atunci cand au aparut simptome,e este de obicei destul de tarziu pentru a mai face ceva in scop de vindecare, este recomandabil ca aceste persoane sa faca periodic un consult hepatologic sau gastroenterologic, cu care ocazie medicul va recomanda si explorarile necesare – de obicei analize de sange, ecografie abdominala, uneori endoscopie digestiva superioara. In urma acestora se pot stabili repere importante ale stafii ficatului persoanei respective

  • Daca ficatul este sanatos sau nu
  • Care este stadiul bolii de ficat
  • Care este riscul evolutiei catre ciuroza hepatica si care este perioada in care acest risc  se poate transforma in realitate
  • Ce masuri trebuiesc luate pentru prevenirea sau tratarea alterarii ficaului respectiv
  • Care este periodicitatea controalelor ulterioare

Sigur ca, asa cum se intampla si in alte domenii, exista tendinta de a ne face singuri analize si de a le interpreta dupa diferite indicatii luate de pe net.Acest lucru este normal, dar, asa cum de obicie nu remediem singuri decat defectele minore ale masinii, iar pentru lucruri mai serioase sau mai de finete ne adresam unul specialist, care poate spund aor .. ascultand motorul daca totul este ok sau nu, un medic obicnuit cu bolile de ficat va poate linisti .. sau nelinisti mult mai usor si mai compentent decat ati face-o singuri, in final el asta face zilnic toata viata.Am vazut foarte multe persoane speriate de starea ficatului lor, fara sa fie cazul, sau stand linistite di nacest punct de vedere, ficatul fiind.. praf

Am transaminaze mari si steatoza, consum ceva zilnic . .alcool , credeti ca pot veni la dvs, unde ma pot programa? Mutumesc

Va puteti programa la consult sa vedem cum stau lucrurile si ce este de facut in continuare.

Ce trebuie sa faci cand ai o problema de ficat din cauza alcoolului?

Daca aveti o problema hepatica de cauza alcoolica, nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Din experienta mea va pot spune ca in majoritatea cazurilor boala poate fi stabilizata si mentinuta sub control, trebuie doar sa  fiti monitorizat si ingrijit de un gastroenterolog sau hepatolog  bun, obisnuit cu astfel de sitiatii, pentru o evaluare a problemei.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru ficatul bolnav de alcool?

Pentru orice boala exista mai multe scheme corecte de tratament si regim alimentar.

Problema medicului este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Si in cazul consumului de alcool medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Eu le recomand bolnavilor pe care ii consult, in afara de tratament, si un regim alimentar personalizat, alaturat aveti un exemplu de regim alimentar- este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Ce poti sa mananci pentru fiere

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate ca sef de promotie pe tara cu media generala zece la toate examenele.

In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale. Am si cca 30 de ani de experienta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti in medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro.

Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent si acum)

De ceva timp imi folosesc experienta medicala acumulata la cel mai inalt nivel oferind  consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti unde am un cabinet.

Va urez sanatate maxima

Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si doriti o evaluare medicala cu o a doua opinie pentru diagnostic, tratament si regim alimentar personalizat de la un medic cu o mare experienta, puteti face o programare  pentru consultatie aici sau prin tasta de jos stanga a telefonului dvs mobil


Lasă un răspuns