Colecistul te imbolnaveste de ficat?

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Spitalul Fundeni Bucuresti

Am utilizatori care se intreaba- si ma intreaba- daca fierea imbolnaveste ficatul sau daca  ficatul imbolnaveste fierea si cand se intampla aceasta.

Cel mai frecvent se pune intrebarea daca operatia de fiere nu imbolnaveste cumva ficatul, deoarece ficatul ar trebui sa preia si functiile fierii.

Ce este fierea?

Fierea ficatulFierea sau bila este secretia ficatului, de culoare galbuie, amara, care are rol important in eliminarea metabolitilor ficatului dar si in digestie , mai ales a grasimilor.

Unde se produce fierea?

Fierea sau bila se produce in ficat, in cantitate de cca 1,2l zilnic

Dupa producere, fierea este stocata in vezicula biliara (care poate inmagazina cam 70ml de bila) aici fiind si concentrata.

Din vezicula biliara, bila se elimina periodic in duoden, atunci cand mancarea din stomac ajunge aici, si ajuta la digestie.

Ce se intampla cu ficatul atunci cand iti scoti fierea?Operatie de fiere

Dupa scoaterea fierrii = colecistectomie, ficatul secreta acceasi cantitate de bila, dar aceasta nu mai este stocata in colecist ci curge permanent in duoden iritandu-l , dand un sindrom numit sindromul postcolecistectomie.

Acest sindrom da suferinta persoanei respective, dar nu si ficatului.Deci, ficatul nu sufera dupa operatia de fiere, daca aceasta a fost facuta bine. Daca dupa operatia de fiere au aparut stenoze , malformatii, pietre pe caile biliare, este evident caficatul poate sa sufere din aceste cauze

Ce trebuie facut cand aveti probleme cu fierea?

Daca aveti probleme  de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog bun pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Daca nu-ti repari singur masina sau aragazul dupa sfaturi date pe net ci apelezi la un specialist,este normal sa facem la fel si cu organismul nostru, mai ales ca ….  nu avem piese de schimb. Dupa peste 33 de ani de experienta va pot spune ca pentru orice problema medicala exista o rezolvare corespunzatoare, trebuie doar sa va gasiti timp si sa cautati un specialist competent pentru consult.Este adevarat ca in lipsa de altceva,  orice mecanic poate sa se uite la masina defecta, dar este mai bine ca mecanicul chiar sa fie specializat in marca masinii respective.

Daca aveti nevoie de ajutor sa lamuriti cum stau lucrurile, mergeti la un hepatolog pentru  o a doua opinie medicala, sau daca doriti va puteti programa pe site, sau prin mail la programaredrditoiu@yahoo.com   -mentionati numarul dvs de telefon pentru contact-sau pe formularul de mai jos

Calendar is loading...
- Zi de consultatii

Inapoi la prima pagina-cv Dr Ditoiu

 


Lasă un răspuns