De ce poti sa ai dureri abdominale in jurul buricului

Dr Ditoiu Alecse Valerian gastroenterolog-hepatolog Bucuresti

O durere de burta poate fi cauzata de o boala care sa tina de perete abdominal , de o boala a unui organ localizat in abdomen

Partea centrala a abdomenului cuprinde – de sus in jos urmatoarele zone si organe:

Epigastru, in aceasta zona sunt localizate urmatoarele organe:

  • Lobul stang al ficatului – doare rar, in caz de tumori , boli de inima , icter mecanic, abces hepatic, hemangiom mare
  • Stomacul – durerea se poate asocia cu greata, ragaieli, arsuri, lipsa poftei de mancare; durerea poate fi data de ulcer, gastrita, cancer
  • Colonul transvers – durerea se asociaza cu diaree/constipatie, balonare, scaune cu sange; durerea poate fi data de cancer, boli inflamatorii, diverticulita, ocluzie, etc
  • Durerea poate iradia in epigastru de la inima (infarct), hernie hiatala sau plamani (mai rar)

Mezogastru, cu urmatoarele organe si structuri

  • Pancreas – durerea este puternica, asociata cu diaree, eventual icter, scadere in greutate
  • Stomac– durere are caracteristicile de mai sus
  • Plexul solar – durere puternica
  • Intestinul subtire – dureri asociate cu diaree, balonare, chioraituri de intestine

Hipogastru cu urmatoarele organe

  • Uter – dureri asociate cu tulburari de ciclu
  • Vezica urinara– dureri cu tulburari de urinare, urina tulbure, rosie, febra
  • Colon sigmoid/rect- dureri cu tulburari de scaun
  • Herniile pot da dureri tot in aceasta zona

Pe partea centrala a abdomenului trece si cea mai importanta artera din organism, aorta, care poate da dureri, rar, in caz de ruptura a peretilor sai.

Localizarea unei dureri in una din zonele mentionate, nu inseamna neaparat ca un organ de acolo da durerea, deoarece exista si deplasari ale organelor din zonele obisnuite, ca si iradieri (reflectari) ale durerii departe de organul bolnav.

Ce analize trebuie sa faci cand ai dureri in jurul buricului?

Vad ca oamenii au incredere in cifre, iar in medicina acestea reprezitna rezultatele analizelor.

Atunci cand aveti dureri persistente in jurul buricului, eventual insotite si de tulburari de scaun, scadere in greutate si starea generala nu mai este ca inainte, cel mai bine ar fi sa mergeti la un consult la un gastroenterolog bun.

Acesta, dupa discutia cu dvs si examinare are deja o suspiciune de diagnostic si poate considera ca sunt necesare unele dintre urmatoarele explorari

  • Hemograma
  • VSH
  • Ecografie abdominala
  • Endoscopie digestiva superioara
  • Colonoscopie
  • Ex CT abdominal
  • Analize de scaun
  • Markeri tumorali specifici
  • Angiografie abdominala
  • Dozarea plmbului in sange sau urina

Durerea abdominala forum

Ce trebuie sa faci cand ai probleme digestive?

Boala apare de obicei cu mult timp inainte de aparitia simptomelor. De multe ori, inainte de aparitia bolii exista o predispozitie la boala (genetica, obiceiuri de viata, alimentare,infectii, toxice sau altele care pot favoirza boala) si nu se poate spune cand a aparut boala.

De asemenea, nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.

In principiu, majoritatea problemelor abdominale nu reprezinta o urgenta medicala, aceleasi simptome pot fi date si de probleme simple si de probleme care se pot complica.

Riscul cel mai mare este ca o boala sa para a avea o evolutie blanda cel putin o perioada de timp, apoi evolutia sa se agraveze, facand necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect.

Daca sunteti in una din situatiile mai sus menttionate, pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru durerile de burta?

In privinta tratamentelor medicale, daca diagnosticul este corect, nu exista tratament bun si tratament rau, in fiecare boala exista scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

regim colon

Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat de catre medicul  curant – bolnavi diferit icu aceeasi boala suporta diferit aceleasi alimente. Aveti alaturat un exemplu de regim alimentar personalizat prescris la consultatie.

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .

Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna in urmatoarele situatii

  • daca diagnosticul este precoce, nu este deja evoluatacand boala
  • daca tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
  • daca monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii si a le contracara

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate in 1982 cu media generala zece, primul pe tara, sef de promotie.

Acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, doctor in medicina

Am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina, medici rezidenti sau specialisti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Din iunie 2019 imi folosesc experienta medicala indelungata castigata la cel mai inalt nivel, ajutand bolnavii prin cabinetul de gastroenterologie si hepatologie pe care il am in clinica Sante.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni  fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu), dar si alti pacienti care sunt deranjati de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale (orice om vrea sa fie lamurit referitor la probleme sale de sanatate, iar in spital darotia aglomerarii extreme, acest lucru este practic imposibil, stiu bine acest lcuru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni).

Este evident ca in privat am scapat de cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, lucrez in conditii …. normale.

Lucrand numai in privat, consultul se poate face rapid, in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca  insa aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, si sunteti din zona de sud a tarii sau in trecere prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie pentru  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841.  O puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.


Lasă un răspuns