Gastrita- clasificare

Dr Ditoiu Alecse Valerian, gastroenterolog Bucuresti

Gastritis (engl)

Ce este gastrita

Gastrita poate fi definita ca inflamatia stomacului cauzata de diferiti factori.

Cele mai importante cauze ale gastritei sunt urmatoarele:

  • Medicamentele = gastrita postmedicamentoasa
    • Medicamente antiinflamatoare, steroizi
    • Preparate cu fier
    • Potasiu
    • Citostatice
    • Alte cca 300 de medicamente
  • Alte substante iritante (mancaruri prea reci sau prea calde, condimente, substante erozive, etc)
  • Alcoolul = gastrita postalcoolica
  • Fumatul
  • Spitalizarea
  • Stresul
  • Helicobacter Pylori
  • Reactii alergice
  • Infectii – tuberculoasa, sifilitica, virale, parazitare, cu ciuperci (fungi)
  • Iradierea
  • Varsaturi repetate
  • Refluxul bilei din duoden in stomac

Diagnosticul de gastrita tipuri-de-gastrita

De obicei se poate suspiciona diagnosticul de gastrita pe baza simptomelor, dar cel mai sigur diagnostic este cel care se pune prin endoscopie digestiva superioara.

Endoscopia in gastrita este importanta mai ales pentru a preciza tipul de gastrita, deoarece unele forme de gastrita se trateaza specific si pot avea o evolutie mai .. ciudata, dar si pentru a exclude ale boli care pot da simptome similare (ulcerul gastric, esofagita sau cancerul gastric)

Gastrita este de mai multe feluri?

Din punct de vedere al evolutiei , gastrita poate fi acuta (de scurta durata) si cronica (cu evolutie indelungata)

Ce este gastrita cronica

Gastrita cronica este acea forma de boala care evolueaza indelungat, simtomele persistand in timp, de obicei prin persistenta cauzelor, lipsa tratamentului sau nerespectarea regimului alimentar si de viata

Ce este gastrita acuta

Este o forma de gastrita cu aparitie recenta, de obicei prin medicamente, alcool, iradiere, substante  caustice

Ce este gastrita eritematoasa

Este o forma de gastrita in care mucoasa este intacta dar rosietica la endoscopie

Ce este gastrita eroziva

Este o forma de gastrita in care mucoasa este rupta sangerand

Ce este gastrita acida sau hiperacida

Este o forma de gastrita cu acid clorhidric gastric in cantitate mare

Ce este gastrita reflux biliar sau gastrita biliara

Forma de gastrita care apare mai frecvent la cei cu stomacul operat, cu fierea scoasa sau diskinezie biliara

Ce este gastrita ulceroasa

Este gastrita carte se asociaza si cu ulcer gastric

Ce este gastrita uremica

Este o forma de gastrita care apare la persoanele cu insuficienta renala, datorita eliminarii unor substante prin mucoasa stomacului – care nu pot  sa se elimine prin urina

Gastrita postmedicamentoasa

Este gastrita care apare ca urmare a consumului unor medicamente

Forme de gastrita care .. nu exista

Gastrita reprezentand inflamatia mucoasei stomacului, se poate localiza numai .. la stomac.

De aceea cautarile – frecvente- de pe net redate mai jos sunt anormale (pleonasme)

  • Gastrita la stomac = orice gastrita este localizata . . la stomac

  • Gastrita duodenala = nu exista notiunea,  inflamatia duodenului de numeste duodenita

  • Gastrita esofagiana =nu exista notiunea,  inflamatia esofagului se numeste esofagita

    Gastrita intestinala=  nu exista notiunea,  inflamatia intestinului se numeste enterita

Gastrita de bont

Gastrita de bont este o forma particulara de gastrita care apare pe stomacul operat, din care mai ramane o portiune numita bont. Prin taierea stomacului, bila din duoden poate trece liber si in cantitate mare in stomac, actionand ca un detergent pe mucoasa gastrica de pe care spala mucusul protector impotriva acidului clorhidric gastric sau a altor substante iritante, care astfel sunt libere sa atace stomacul inflamandu-l = gastrita

Gastrita nervoasa

In acceptiunea stiintifica, tipul de gastrita care apare la cei stresati, sau la pacientii in stare grava internati in serviciile de terapie intensiva

Ce tebuie sa faci cand ai gastrita?

Daca aveti probleme cu stomacul de genul celor mentionate in articol, nu trebuie sa  fiti disperat, dar nici sa  neglijati problema . Pentru ca situatia sa fie sub control, trebuie doar sa fiti diagnosticat, urmarit si tratat de un gastroenterolog sau hepatolog cu experienta, .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Am dureri de burta, scad in greutate, scaune modificate mi s-a spuns ce poate fi vorba de gastrtia, fac tratament de mult timp si totusi nu mi se pare ca este bine, de ce?

Pentru ca o boala sa se amelioreze trebuie sa existe mai multi factori care tin de medic, dar si de bolnav

  • trebuie ca diagnosticul sa fie corect
  • trebuie ca tratamentul si regimul alimentar sa fie personalizate
  • trebuie ca organismul sa aiba suficiente resurse pentru a suporta tratamentul si pentru a raspunde la tratament (multe tratamente nu pot fi administrate sau se pot administra doar in doze mici, datorita unor caracteristici ale organismului
  • bolnavul trebuie sa respecte indicatiile de regim si tratament date de medicul sau curant
  • bolnavul trebuie sa aiba rabdare, deoarece majoritatea bolilor nu se vindeca pe loc, si este necesar de obicei un regim si un tratament de mai lunga durata (de exemplu, acum si o simpla gastrita necesita un regim si un tratament de doua-trei luni, pe care multi bolnavi nu le respecta)

Daca nu aveti unde sa mergeti sau sunteti din zona de sud a tarii, puteti face o programare aici, dar , din cauza solicitarilor numeroase perioada de asteptare in acest moment este de 3-4 saptamani

Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate programarea se poate face la 0758751841


Lasă un răspuns