Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Spitalul Fundeni Bucuresti
Foarte multi dintre dvs vor sa isi povesteasca problemele de sanatate, pentru a intra in contact cu persoane cu probleme similare, si a invata din experienta acestora.
Puteti face acest lucru si aici, postandu-va povestirea bolii dvs (hepatita C) la comments. Poate fi o experienta utila si dvs si altora, deoarece pacientii inteleg altfel boala decat medicii.
Toti bolnavii cu hepatita cu virus C fac ciroza?
Majoritatea pacientilor cu virusul hepatitei C Nu ajung sa faca ciroza.
Dupa infectia cu virus C, acesta persista in sange 2-14 zile cand si transaminazele cresc, desi majoritatea pacietilor nu su simptome, iar infectia poate trece neobservata in 70-85% din cazuri. Anticorpii impotriva virusului apar dupa 20-150 de zile de la infectie HCV
Daca se urmaresc100 de pacienti care fac hepatita acuta cu virus C se observa urmatoarea evolutie
- 25 scapa de virus in primul an de la infectie
- 2-3 scapa de virus in urmatorii ani – fara tratamen
- Majoritatea celor cu virusul persistent fac hepatita cronica
- 5-10% din toate cazurile de hepatita cronica cu virus C ajunfg la ciroza in urmatorii 20 de ani (in medie)
Deci nu toti cei care au hepatita C fac ciroza ci doar o mica parte, majoritatea vindecandu-se prin resursele propriului organism ajutate de noile tratamente antivirale – aveti date aici
Daca ai virusul C ai ajungi sa faci ciroza, cat de repede o faci?
Se considera ca perioada medie de evolutie de la infectia cu virus pana la aparitia cirozei edste de 32 de ani daca virusul C a fost luat cand pacientul avea varsta de 20-30 de ani si de numai 16 ani daca pacientul avea peste 40 de ani in momentul infectiei virale. Daca virusul C a fost luat prin transfuzie de sange, evolutia catre ciroza ar putea fi mai rapida.
Evolutia hepatitei C catre ciroza este constanta si progresiva in fiecare an cate putin?
Evolutia hepatitei C catre ciroza- daca apare- nu este lineara, respectiv rata evolutiei catre ciroza nu este constanta in toate cazurile. Sunt cazuri care evolueaza mai repede, altele mai lent sau deloc.
Dar si la un anumit pacient, evolutia este neuniforma, fiind perioade in care evolutia este mai rapida iar in alte perioade evolutia este mai lenta, stationara sau in regresie.
Aceasta evolutie „in salturi” catre ciroza a unui caz anumit este inflientata de factori care tin de virus, de sistemul imunitar la pacientului, de tratament sau de asocierea altori factori.
Exista vre-o influenta a alcoolului asupra evolutiei hepatitei C sau poti sa mai bei cate ceva ocazional?
Alcoolul este o substanta cu potential toxic asupra ficatului
Daca doar alcoolul singur poate duce la ciroza si cancer de ficat, se subintelege sa asocierea alcoolului cu virusul hepatitei C creste riscul si viteza evolutiei catre ciroza.
De aceea, la pacientii cu hepatita cronica cu virus C recomandam abtinerea de la consumul de alcool, sar consumul de alcool sa fie doar ocazional, si maximum un pahar de alcool slab (bere,vin).
Se zice ca este bine sa ai ficatul de fier, fierul din sange afecteaza ficatul daca ai virusul hepatitei C?
Ficatul este organul care stocheaza cea mai mare cantitate de fier din organism, in mod normal. Din intreaga cantitatea de fier din alimentatie, organismul retine 90%, restul se stocheaza in mare parte in ficat.
Persoanele cu hepatita cronica cu virus C au o dificultate in a excreta fierul din ficat, la ei existand riscul de acumulare aici, dar si in sange sau alte organe. Partea proasta a acestei situatii este ca o cantitate mare de fier in ficat, reduce eficienta tratamentului antiviral cu interferon.
De aceea, la acesti pacienti noi recomandam:
- Sa NU utilizeze suplimente de fier in medicatie
- Sa nu utilizeze suplimente de vitamina C in medicatie daca nu este nevoie (vitamina C creste absorbtia fierului)
- Sa evite alimentele bogate in fier – ficatul, carnea rosie de vita sau pui, linte, cereale integrale bogate in fier, oul, fructele uscate, somonul, broccoli, spanac, asparagus, fasole, orez brun, cerealele de la micul dejun, alune, nuci, ton sau sardine in ulei.
- Sa evite consumul de alcool, care creste absorbtia fierului alimentar
- Uneori este nevoie de medicamente pentru scaderea fierului din sange sau sangerari repetate
Daca esti gras si ai si cirusul C, este o problema, exista o legatura intre obezitate si hepatita cu virus C?
Obezitatea poate duce la ficat gras, acesta poate evolua catre hepatita cronica (steatohepatita), iar aceasta la randul ei catre ciroza hepatica.
Suprapunerea obezitatii peste infectia cu virus C, ca si in cazul alcoolului, creste riscul si viteza evolutiei catre ciroza hepatica.
De aceea, recomand pacientilor mei cu hepatita cu virus C urmatoarele:
- Regim alimentar cu aport redus de colesterol (ce provine in principal din carne de porc, slanina, piele de pasare, galbenus de ou, samantana, lapte gras, unt, pate, cascaval, mezeluri grase si uscate)
- Evitarea alcolului, care incarca ficatul cu grasime.
- Evitarea anticonceptionalelor care pot aduce surplus de grasime in ficat
- Scaderea in greutate cu 1kg/luna, pana la o greutate convenabila cu urmatorul regim
- Evitarea sedentarismului
- Miscare cel putin o ora zilnic in cazul sedentarilor
- Scaderea cantitatii de alimente consumate la masa de seara
- Eventual tratament pentru scaderea colesterolului si trigliceridelor din sange (daca este cazul)
Am gasit pe net produsul AHCC plus NAC& BETA GLUCAN, nu sunt adeptul tratamentului dupa ureche, doar va intreb daca e ceva sau nu adevarat, din ceea ce sustine. Mai e un produs numit INTERFERONAT produs de Dacia Plant iarasi am smenul intrebarii?
Nu cunosc aceste preparate, este normal ca cineva care vrea sa vanda ceva, sa ii faca reclama, altfel nu ar vinde. In privinta efectelor pozitive ale preparatelor naturiste si a lipsei efectelor secundare, lucrurile sunt simple. Orice in lume care are o actiune (u nefect pozitiv i ncazul medicamentelor) are si o contrareactie (efect secundar in cazul medicamentelor) si cu cat actiunea este mai puternica, cu atat si contrareactia (efectul secundar) este mai puternica. Apa are actiune farmacologica nesemnificativa, si efect secundar similar, citostaticele (care trebuie sa distruga niste celule) au efecte pozitive puternice, si efecte secundare putenice, la fel interferonul etc.
Efectele pozitive si secundare ale unei substante apar prin actiunea acesteia pe receptorii din organism, pe enzime, pe rinichi sau ficat, si de obicei exista un echilibru intre efectele pozitive si cele secundare: cu cat efectele pozitive sunt mai puternice, cu atat efectele secundare sunt mai puternice. Deci, daca un preparat nu are efecte secundare, este plauzibil sa nu aiba nici efecte pozitive.
Am citit ca in ultimul timp se pare ca, pentru cei cu virus C, cafeaua are efect in scaderea viremiei, fara insa sa se stabileasca precis mecanismul. Este biune sa bei cafea pentru o influenta favorabila in virusul C al cofeinei<
Exista multe substante care ar putea influenta viremia, dar nu cred ca ne putem baza doar pe ele in tratamentul unei infectii virale.
Ce inseamna raspuns virusologic rapid in tratamentul hepatitei c?
Raspunsul virusologic rapid inseamna ca viremia – ARN-HCV – este nedetectabila la 4 saptamani de la inceperea tratamentului antiviral
Ce inseamna raspuns virusologic precoce in tratamentul hepatitei c?
Raspunsul virusologic precoce inseamna ca viremia – ARN-HCV – este nedetectabila la 12 saptamani de la inceperea tratamentului antiviral; acest tip de raspuns este considerat standard
Ce inseamna raspuns virusologic lent in tratamentul hepatitei c?
Raspunsul virusologic lent inseamna ca viremia – ARN-HCV – este scazuta cu mai mult de 2 log10la 12 saptamani de la inceperea tratamentului antiviral, iar la 24 de saptamani de la inceperea tratamentuluj viremia este nedetectabila
Ce inseamna lipsa de raspuns virusologic in tratamentul hepatitei c?
Lipsa de raspuns virusologic numita si non-response este atunci cand viremia la 12 saptamani de la inceputul tratamentului scade cu mai putin de 2 log10 fata de viremia de la inceputul tratamentului
Ce inseamna raspuns virusologic nul in tratamentul hepatitei c?
Pacienti null-responderi sunt cei mai refractari la tratamentul antiviral, iar viremia lor scade cu mai putin de 0.5 log10 fata de valoarea de la inceputul tratamentului la 4 sau 12 saptamani de la inceperea tratamentului, care se intrerupe in saptamana 12
Ce inseamna raspuns virusologic partial in tratamentul hepatitei c?
Raspunsul virusologic este considerat partial atunci cand viremia scade cu cel putin 2 log10 la 12 saptamani de la inceputul tratamentului fata de viremia initiala, dar nu este nedetectabila in saptamana 24; la acesti pacienti se intrerupe de tratamentul antiviral in saptamana 24;
Ce inseamna daca viremia reapare detectabila in timpul tratamentului hepatitei C?
Reaparitia viremiei ( numita si recadere sau breakthrough in engleza)) inseamna reaparitia ARN HCV detectabil in cursul tratamentului, dupa ce initial a existat un raspuns virusologic ;
Ce inseamna recadere in tratamentul hepatitei C?
Recaderea (relapse in engleza)este atunci cand viremia este detectabila dupa terminarea tratamentului dupa ce pacientii au avut viremie nedetectabila sustinut in cursul tratamentului.
Ce trebuie sa faci atunci cand ai fost descoperit cu hepatita cronica cu virus C?
Daca aveti hepatita cronica cu virus C, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Din experienta mea va pot spune ca situatia nu este atat de neagra pe cat si se poate parea, si poate fi lamurita si mentinuta sub control, trebuie doar sa luati legatura cu un gastroenterolog sau hepatolog cu experienta, obisnuit cu astfel de situatii, pentru o evaluare a problemei.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.
Daca aveti nevoie de ajutor sa lamuriti cum stau lucrurile, mergeti la un hepatolog pentru o a doua opinie medicala, sau daca doriti va puteti programa pe site, sau prin mail la programaredrditoiu@yahoo.com -mentionati numarul dvs de telefon pentru contact-sau pe formularul de mai jos
Inapoi la prima pagina