Infectia cu Clostridium difficile si dezechilibrul florei intestinale

Dr AV Ditoiu, medic gastroenterolog-hepatolog spital Fundeni clinica medicala

Intestinul uman nu este lipsit de microbi

Intestinul omului nu este lipsit de microbi, nu este steril.flora-intestinala

Intestinul continue numerosi microbi care de obicei au rol protector, ajuta la digestie si la producerea unor vitamine, acesti microbi existand intr-un echilibru dat de diferitele substante pe care le produce organismul su microbii insisi.

Uneori, rar, pot sa apara unele dezechilibre intre diferitele specii de microorganisme din intestin: unele scad numeric iar altele se inmultesc peste masura, iar in urma acestui dezechilibru rezulta efecte datorate atat lipsei cat si excesului mentionat al microorganismelor.

De ce apar modificari ale florei intestinale?

Sunt multe persoane ingrozite ca au “distrugerea florei intestinale” (fara sa stie prea bine nici ce este flora intestinala sau ce rol are, si nici cine a distrus-o), si fac eforturi, uneori disperate sa o “refaca”.

Cine distruge flora intestinala?

Principalele cauze care pot duce la dezechilibre ale florei intestinale normale sunt:

  • Consumul excesiv de antibiotice mai ales pe care orala (bucala) – cu aparitia asa-zisei colita de antibiotice
  • Administrare de citostatice
  • Laxative administrate excesiv,inclusiv preparatele care “curata” intestinul”, fara a preciza ca il curata si de flora intestinala extrem de utila si foarte greu de refacut.
  • Inghitirea de germeni microbieni care nu se gasesc in mod normal in intestin (de obicei din apa sau alimente)
  • Boli intestinale care modifica conditiile locale de la acest nivel, noile conditii fiind nefavorabile florei intestinale normale
  • Alimentatie prelungita prin perfuzii, cu lipsa sursei de hrana pentru flora intestinala, care fiind sensibila moare.
  • Scaderea aciditatii sucului gastric, de diferite cauze inclusiv prin administrare prelungita de medicamente care scad aciditatea gastrica -controloc , nexium, etc. Cu cat un medicament care scade aciditatea gastrica este mai puternic si este administrat pe periaode mai lungi, cu atat riscul dezechilibrului florei intestinale este mai mare -iar tendinta .. naturala a omului este sa ia medicamentul cel mai tare
  • Regimuri alimentare neobisnuite, care pot favoriza sau inhiba anumite specii de bacterii, ducand la aparitia unor dezechilibre intre ele
  • Modificarea tranzitului intestinal (constipatia sau diareea excesiva), indiferent de cauza, chiar produsa de preparate care curata intestinul (laxative)
  • Deficite imunitare– in special cele de imunoglobulina A (care este factorul local de aparare a mucoaselor)
  • Interventii chirurgicale pe tubul digestiv, care pot modifica circuitul normal al alimentelor, pot exclude unele segmente de tub digestiv din tranzitul normal, sau prin rezecarea unor segmente de tub digestiv pot modifica echilibrul local care este necesar florei intestinale normale
  • Consumul excesiv de alimente conservate chimic
  • Anxietatea (creste ritmul miscarilor intestinale cu tendinta la diaree) sau depresia (scade miscarile intestinale putand duce la constipatie)

Infectia cu Clostridium difficile este una dintre cele mai severe perturbari ale florei intestinale si apare la de obicei lapersoanele care iau antibiotice, deseori nejustificat. Aceste antibiotice distrug flora intestinala normala intestinala, care are rol de protectie a intestinului si ajuta la digestie, dar nu distrug si Clostridium difficile, care este mai rezistent. In majoritatea cazurilor microbul Clostridium provine din propriul intestin, el inmultindu-se exagerat dupa distrugerea celorlalti microbi prin antibiotice.

Cele mai frecvent utilizata antibiotice dupa care poate urma infectia cu Clostridum Difficile sunt cefalosporinele, ampicilina, amoxicilina si clindamicina, iar cele mai putin implicate antibiotice in aceasta infectie sunt eritromicina, claritromicina, azitromicina, penicilina.

Cum se trateaza infectia cu Clostridium difficile, regimul alimentar

Tratamentul infectiei intestinale cu Clostridium difficile se face deo bicei in sectiile de boli infectioase astfel:
  • In primul rand trebuiesc oprite antibioticele care au cauzat colonizarea intestinului cu bacteria respectiva; aceasta masura poate fi suficienta in unele cazuri, ducand la disparitia bolii in cca 20% din cazuri; daca simptomele se amelioreaza doar dupa oprirea antibioticelor, pacientul trebui urmarit 48 de ore pentru a se evalua evolutia simptomelor.
  • Este necesara inlocuirea pierderilor de substante prin scaunele diareice frecvente (apa, electroliti, alte substante nutritive)
  • Antibioticele impotriva Clostridium difficile se administreaza timp de 7 – 10 zile (vancomicina, metronidazol,  sau uneori bacitracina, teicoplanina, rifamixina, Fidaxomicin sau rifampicina)  in cazurile cu febra, leucocite mult crescute, dureri abdominale mari, chiar in absenta diareei
  • Colestiramina, poate ajuta la scaderea numarului de scaune diareice
  • Probioticele pot fi de folos – Saccharomyces boulardii, Lactobacillus plantarum
  • In cazurile in care nu se rezolva simptomele cu metodele mentionate, se poate ajunge la transplant de materii fecale
  • Interventiile chirurgicale pot fi necesare in cazurile grave, cu inflamatia colonului care nu se rezolva cu medicamente,  megacolon toxic, perforatie intestinala, necroza colonului , coagulare intravasculara diseminata sau insuficienta multipla de organe; se rezeca o parte din colon.
  • Anticorpii monoclonali impotriva toxinelor bacteriei sunt utile in tratament, la fel imunoglobulinele umane administrate iv,  dar nu sunt curent utilizati.
 CInfectia cu Clostridum difficile necesita un anumit regim alimentar

Regimul alimentar este important in infectia cu clostridium difficile. El este asemanator cu regimul din diareea obisnuita, dar mult mai atent respectat si mai de durata

Desi indicatiile generale de regim sunt mentionate mai jos, pentru un anumit pacient regimul alimentar se stabileste personalizat de catre medicul care il ingrijeste in acel moment.

  • Este important să se consume o cantitate adecvată de lichide pentru a contracara pierderea de fluide de la diaree.
  • Lichidele ar trebui să conțină apă plata sau minerala cu sare, sucuri cu zahăr dar nu foarte concentrat.
  • Sucurile de fructe și băuturile răcoritoare aromatizate trebuiesc diluate , se poate folosi ceai de menta sau musetel
  • Se poate manca biscuiti simpli, covrigei sarati, grisine, ciorbe sau supe cu mult orez, fidea si morcovi (supe-creme)
  • Se mai poate manca pilaf de orez cu morcovi, cartofi fierti natur, legume fierte, banane, kaki, paine alba prajita, branza telemea, mere coapte, gratar de pui, iaurt cu lactobacillus, coacaze sau afine uscate .
  • Banane, mere – sunt bune pentru continutul in potasiu care se pierde prin scaun
  • Paine prajita pe gratar
  • O modalitate de a judeca eficienta hidratarii este de a observa culoarea urinei și cât de frecvent urineaza pacientul.
    • În mod normal, urina ar trebui să fie galben deschis sau aproape incoloră.
    • O persoană care este bine hidratata urineaza la fiecare 3-5 ore în mod normal.
    • O persoană care urineaza mai rar sau are urina galben închis este probabil insuficient hidratata, si ar trebui să bea mai multe lichide.
  • Dacă pacientul este deshidratat și nu poate să bea lichide suficiente, o soluție de rehidratare poate fi administrata intravenos.

In perioada de diaree, se vor evita:

  • Grasimile de orice fel, inclusiv samantana, iaurtul gras sau untul
  • Laptele dulce
  • Dulciurile de orice fel, inclusiv sucurile dulci
  • Fructele si legumele crude (nefierte) in afara de banane, kaki si mere
  • Tocaturile, prajelile, alcoolul, condimentele
  • Muraturile, maioneza, salatele cu mult ulei, varza, fasolea, vinetele, maioneza,

Infectia cu Clostridium difficile forum 2017

Daca am stat aproape de o persoana care are clostridium, ma pot contamina si eu si daca da, dupa cat timp apar primele semne. Am pus mana doar pe clanta si pe telecomanda.

Clostridium nu se ia chiar asa usor, si oricum dvs il aveti in intestin, importante sunt conditiile   care fac posibila inmultirea sa exagerata. Este necesara respectarea unor reguli .. normale de igiena (spalarea pe maini dupa baie si inainte de masa)

Am fost internata , in spital am luat virusul clostridium difficile dupa spusele medicului de la Infectioase si tratamentul acordat, dar facindu-mi analizele la analize rezultatul a fost NONREACTIV.Dupa 10 zile de tratament , la 3 zile bacteria a recidivat , acum am inceput iar tratamentul cu metronidazol arena 250mg si enterol ca-n prima faza si sper sa ma refac .Va rog din suflet daca cititi acest comentariu sa-mi dati si dvs. un sfat.va multumesc foarte mult,sanatate.

Recidiva infectiei cu clostridium apare destul de frecvent, de aceea trebuie sa fiti urmarita mai mult timp dupa infectie de un medic care cunoaste problema. Aveti pe site postate informatiile care va intereseaza, ele fiind doar teoretice- nu se aplica automat oricarui bolnav

Buna ziua, va rog frumos sa-mi spuneti, daca mama mea a fost diagnosticata cu Clostridium difficile, si tratamentul nu are rezultate, dumneavoastra efectuati acea procedura numita Transplant de materii fecale?

Da, o efectuez, dar rar, pentru ca nu am timp.

Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat : sotul meu a fost diagnosticat cu Clostridium Difficile, e in tratament de cateva zile cu vancomicina si metronidazol si ia si Eubiotic, nu mai are scaune diareice, doar 2 scaune normale pe zi, tine regim alimentar, dar el este f slabit deoarece acum 3 sapt a suferit o operatie si a avut mici complicatii. Spuneti-mi va rog pot sa-i dau compoturi in afara de cel de mere, gem de afine, peste? Sincer ar manca non stop la cat e de slabit. Va multumesc anticipat

Aveti regim pe site dar el trebuie personalizat de madicul curant

Buna ziua! Fetita mea a fost diagnosticata cu infectie cu clostridium difficile. Este vorba de un copil in varsta de 6 ani cu probleme digestive inca de la nastere, cu un colon spastic si multiple infectii digestive tratate de cateva ori cu antibiotic: negram,sumetrolim,cefort, ciprinol si colistin si de cele mai multe ori s-au ameliorat in urma regimului si a tratamentului cu ercefuryl. Din pacate echilibrul fragil in care era pana acum 3 luni a fost perturbat si s-a finalizat cu o infectie cu clostridium difficile diagnosticata destul de tarziu. In prima faza am incercat sa o restabilim cu regim, insa fara succes. A primit 7 zile vancomicina, scaunele s-au reglat cat de cat in sensul ca aveau aspect relativ normal, nu mai aveau mucus uin exces, si mirosul nu mai era asa puternic. Dupa ce am intrerupt tratamentul simptomele au revenit in 3 zile. reincercarea de afi reechilibrata cu regim nu a avut succes si atunci am reinceput tratamentul cu vancomicina. Nu tolereaza Saccharomyces boulardi, are scaune diareice. Intrebarea mea este: ati tratat cazuri de recaderi cu clostridium administrind imunoglbuline umane, dupa cum este mentionat in articolul dvs? La dvs. in clinica folositi procedura de transplant de materii fecale? Va ocupati si de copii? Puteti sa-mi dati cateva sfaturi ? Va multumesc!

Nu am administrat imunoglobuline ca nu a fost nevoie, fac transplant de fecale cand am timp

buna ziua.mama mea a fost operata de neoplasm sigmoidian in data de 12.11.2013.dupa externare au aparut diareea,greata,voma,crampe digestive.am tot fost la docctor,intr-un final a fost diagnosticata cu clostridium difficile,i s-a prescris metronidazol cps 250mg de 6 ori pe zi timp de 14 zile.la incetarea tratamentului dupa 2 zile au aparut din nou scaunele moi,crampele,greata si febra.am luat legatura cu dr.curant si i s-a recomandat din nou aceiasi schema de tratament.acum mai sunt 2 zile pana la incetarea lui si nu stim ce sa facem dc reapare simptomatologia.am dori un conscult de specialitate la un domn doctor care a tratat acest microb.

Va puteti programa pe site pentru consult

BUna seara! Tatal meu a fost contaminat cu aceasta bacterie, simptomele aparandu-i la o zi dupa ce a fost operat la colon. A urmat tratamentul cu vancomicina (10 zile), metronidazol, enterolactis plus si si.a revenit (are aproape o luna de la terminarea acestuia). Intre timp, la biopsie, am descoperit ca tumora extirpata era de natura canceroasa si acum trebuie sa inceapa un alt tratament, de data asta cu citostatice. Am vb cu dr oncolog care mi.a spus ca nu poate recidiva bacteria de la citostatice, totusi eu tocmai ce am citit ca se poate acest lucru. Care este parerea dvs.? Astept cu nerabdare raspunsul dvs.

Aveti pe site informatii referitoare la problema mentionata, dar un caz medical il judeca medicul curant,care raspunde de recomandarile pe care le face

Tatăl meu in vârstă de 72 ani după un tratament cu antibiotice impotriva unei pneumonii a fost diagnosticât cu clostridium tratat cu vancomicina 10 zile dupa 5 zile simptomele au reapărut dar cu intensitate si stare generala foarte proasta(febra, inapetenta ,deshidratare,stare de lipotimie ).deoarece este sub tratament pt afecţiuni cardiace ,diabbetic nid,sialtele avem nevoie de ajutorul dvs si vrem sa ajungem cât mai curând la bucureşti .acum este internat sub tratament cu vancomicina si metronidazol.nu pot sadau informatii despre tulpina

Aveti pe site informatii referitoare la problema mentionata, dar un caz medical il urmareste medicul curant,care raspunde de recomandarile pe care le face

Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca un pacient moare in spital cu soc septic datorat clostridium difficile in urma unui tratament medicamentele solicitat de o proteza de sold DE face vinovat de moartea sa cineva? Daca da puteti sa-mi sugerate so mie? Sotul meu a fost 42 de ani ortoped iar viața i-a fost curmată tot de un ortoped care a dorit sa facă practica pe el . Sotul meu inainte de deces l-a numit Macelar. Sotul meu nu a jignit niciodata pe nimeni Sunt soția indoliata care doresc sa stiu daca e cineva considerat vinovat. Va vot din suflet sa-mi spuneti parerea dumneavoastra. Contează enorm pentru mine. Sunt încă in stare de soc emoțional. Iulia

Nu pot  judeca  o situatie medicala pe net indiferent de situatie , de atfel cititi si mai sus, nu se fac evaluari medicale pe net. Im pare rau de pierderea siferita, condoleante

Am 44 de ani si in februarie am fost diagnostcata cu CD .As vrea sa stiu daca ma pot astepta la o recidiva dupa 8 luni .Va multumesc.

Am vazut astfel de recidive tarzii

Dl doctor, sunt insarcinata în 12 săptămâni și de vreo 10 zile am scaune moi și lichide. Am urmat un tratament de 7 zile cu amoxiclav pt o infecție urinara iar în ultima zi de tratament au debutat scaunele. Am făcut analiza din scaun și a ieșit pozitiv atât pt toxina A cat și pt toxina B. Sunt disperata deoarece înțeleg ca tratamentul nu este ok în sarcina trimestrul 1. Și nu știu care sunt riscurile pt făt atât cauzate de bacterie cat și de tratament. As dori o consultație cat de urgent. Un medic gastroenterolog mi-a prescris astazi vancomicina la 6h 250ml dar nu am curaj sa încep tratamentul.

Veniti la consultatie si vedem ce facem

Buna dimineata Domnule Doctor! Simate domn am gasit pagina dumneavoastra de net, rascolind internetul dupa informatii referitoare la aceasta nenorocita boala. Numele meu este Emil, sint din Bucuresti si am 37 de ani.In urma cu 3 saptamani am suferit o operatie la piciorul drept(fractura).
Mi s-a administrat antibiotic pentru a preveni infectia. Dupa 2 zile de la operatie am avut un episod diareic(3 scaune intr-o zi). Mi s-au dat 2 pastile de Loperamid in spital si dupa o zi am fost externat(externarea era programata). Ajuns acasa dupa 3 zile fara scaun am inceput ca din 2 in 2 zile sa am un singur scaun moale format din mai multe parti. (va rog sa ma scuzati)
Dupa o saptamana am avut un singur scaun moale zilnic. Perioada aceasta a tinut 2 saptamani.
In ultima saptamana am un singur scaun dar mai moale si cu ceva lichid. Scaunele au o culoare galben-maro deschis. Mentionez ca am „bolboroseli in stomac cu zgomote” si dureri de burta foarte slabe cand trebuie sa merg la toaleta. Starea mea generala e destul de buna. Va rog din suflet daca ma puteti sfatui ce sa fac. Am citit pe net tot felul de cazuri si m-am speriat destul de tare.
Mananc putin de frica sa nu ma simt mai rau si sa trebuiasca sa merg la toaleta mai des.
Problema e ca ma deplasez cam greu, cu carje, nu am voie sa calc pe piciorul operat inca 3 saptamani de unde si fobia de a merge des la wc. Ma gandesca cu mare teama ca am aceasta bacterie. Nu am fost la medic si nu am spus nimanui despre aceste simptome dar sincer va rog sa ma credeti ca nu mai pot. Nu stiu ce sa fac. Unde ma sfatuiti sa merg pentru un consult, la ce fel de medic si ce trebuie sa fac? Pot veni la dumneavoastra? Va rog din suflet daca aveti vreun sfat si ma puteti indruma v-as fi foarte recunoscator. Va multumesc foarte mult si va doresc multa sanatate si putere de lupta. Bunul Dumnezeu sa va ajute pe dumneavoastra si pe familia dumneavoastra!

Puteti veni la consult.Pana atunci urmati un regim pentru diaree -il aveti pe site

Eu nu prea suport vancomicina si normixul..am.deja 9 zile de tratament cu meteonidazol, vancomicina, normix, debridat, probiotice, dar nu.mai suport sa le iau, ma arde stomacul, ma doare in spate, am un miros ciudat si simt ca respir greu, ce sa fac??

Un caz medical il judeca medicul curant,care raspunde de recomandarile pe care le face, sfatuiti-va cu el

Din ce motiv reapare clostridium si cat timp trebuie ținut regim??

Aveti pe site motivele recidivei, regimul se tine conform recomandarilor medicului curant

Buna ziua. Am luat contact cu un bolnav cu clostridium. După cât timp as putea sa fac testul ca sa stau liniștita? Mulțumesc.

Daca nu aveti simptome nu trebuie sa faceti testul

la inceputul lunii august dupa o saptamana cu un singur scaun diareic dimineata timp in care am luat smecta,imodium,furazolidon fara amelorare am ajuns la spitalul de boli infectioase din craiova unde in urma testului din scaun a rezultat infectia cu clostridium tulpina a prezenta ( gdh si tulpina b negativ).A urmat internarea si tratament cu metronidazol 7 zile si vancomicina 8 zile si levurin 2 pliculete pe zi.De la internare pana in prezent tin un regim strict cu 1,2 cani ceai de menta ,paine prajita ,orez fiert, piept pui la gratar ,banane coapte si covrigi , grisine si apa plata.Analizele si din timpul spitalizarii si cele facute ulterior sant bune,am repetat de 2 ori antigen ul pt clostridium si a iesit negativ.Anul trecut am facut colonoscopie totala la Prof.Oproiu si totul a fost in regula iar la endoscopie a fost o gastrita eritematos eroziva si hp prezent, am urmat tratament cu antibiotice pt hp si am repetat din scun mai multe probe pt hp si au iesit negative.Ma ingrijoreaza faptul ca in aceste 7 saptamani am slabit 9 kg si exista stare de rau,dureri abdominale ,saptamanal am mai avut o zi cu 1,2 sacune diareice fapt care ma indreptat spre cativa medici gastroenterologi si dupa control si vizualizarea anlizelor diagnosticul a fost acelasi… colon iritabil sau spasmic.Nu am avut in aceasta perioada scaune cu singe sau inchise la culoare,nu am vomitat,nu am facut febra si premergator acestei infectii cu clostridium am avut probleme personale care au implicat un doza de stres f mare si care sau perpetuat si dupa externarea din spital.Trb repetata colonoscopia,endoscopia?

N-mi dau seama daca trebuie sau nu reeptate explorarile, daca medicii care v-au consultat si au mai multe date decat mine au spus ca nu, probabil au dreptate, eu nu stiu situatia complet

Buna ziua, fata mea de 25 ani a contactat in decembrie 2015 clostridium in spital dupa o operatie de apendicita si a facut tratament cu Metronidazol si ENTEROL in spital la o sapatamana dupa operatie.A stat la rezerva iar o sapatamana cu tratament si regim incepand sa faca un scaun pe zi.Medicul care a operat-o I-a spus sa ia la externare NEXIUM I/zi o luna.La o saptamana cu scaun normal acasa a inceput iar scaune dese si am mers la infectioase deoarece avusese o recadere.Ia dat iar 14 zile METRONIDAZOL cu ENTEROL, a terminat Metronidazolul pe 5.01.2016, si ENTEROLUL il termina pe 22.01(o luna a zis sa ia).Are 3 sapatamani cu un singur scaun pe zi,cu regim. De aici incolo ce poate sa inceapa sa diversifice la mancare ?si dupa cat timp poate sa manance normal ?

Respectati indicatiile medicului dvs, orice medic raspunde de indicatiile date, iar eu nu sunt medicul dvs, nu stiu situatia dvs, nu va pot urmari in timpul tratamentului, deci, nu vad de ce mi-as lua aiurea aceasta responsabilitate medicala

De imunitate sau ceva naturist poate sa ia ceva sa nu mai existe recaderi?In present are toxina A si B negative, GDH +.Dupa cat timp poate scapa si de GDH ? sa nu mai aibe problem deloc.

Nu exista preparate naturiste care chiar sa creasca imunitatea, iar daca ar putea sa o creasca, ar putea da boli autoimune- ca efect secundar

Am prezentat dureri foarte mari în zona pelviana …Am fost la numeroși ginecologi …nu am o infecție ..ovare ,uter , trompe uterine perfect normale ..dar în fiecare zi simt o presiune în partea inferioara ..O durere surda …ginecologii mi.au prescris 2 tratamente cu antibiotice ..tavaluc și zanocin ..iar după a urmat o diaree severa…credeți ca as putea avea probleme cu colonul ?

Pot fi probleme cu colonul sau . .altgele, aveti un articol pe site despre durerile in zona mentionata de dvs

Cat se poate slabi in cazul infectiei cu clostridium?

Depinde de foarte multi factori

Inapoi la prima pagina


Lasă un răspuns