Litiaza biliara- simptome, diagnostic, tratament

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog  Bucuresti

Cuprinsul articolului

  1. Diagnosticul litiazei biliare
  2. Analize utile in litiaza biliara
  3. Unde se pot localiza calculii biliari
  4. Ai pietre la fiere, ce faci?

Litiaza biliara – diagnostic

Litiaza biliara se diagnosticheaza in functie de simptome , dar si alte explorari sunt necesare

Simptomele litiazei biliare

Cele mai frecvente simptome care apar in litiaza biliara  si pot sugera acest diagnostic sunt:

  • Jena, apasare, durere sau discomfort in dreapta sub coaste
  • Durere in dreapta sub coaste care merge ssub varful omoplatului de pe aceeasi parte
  • Greata la anumite alimente,in  special grasimi, prajeli, ciocolata
  • Gust amar
  • Balonare
  • Crize de migrena insotite de dureri abdominala in dreapta

Mentionez ca destul de des gasesc pietre la fiere le ecografie, fara nici un fel de simptom

Simptomele litiazei biliare cu complicatii

Daca in litiaza biliara exista complicatii, simptomele pot fi mult mai zgomotoase:

  • Durere mare in dreapta sub coaste, pielea si ochii se ingalbenesc, urina este portocalie iar scaunul este decolorat in caz de icter mecanic prin obturarea canalului pe care curge fierea; uneori am intalnit cazuri cu greata si varsaturi sau febra si diaree
  • Durere asociata cu febra, cu sau fara icter in caz de colecistita acuta
  • Greata, durere dupa anumite alimente, diaree in caz de colecistita cronica
  • Dureri, balonare, varsaturi fecaloide, absenta scaunului in caz de peritonita de cauza biliara – prin perforarea veziculei biliare sau cailor biliare si scurgerea bilei in cavitatea abdominala
  • Cam aceleasi simptome in caz de pancreatita acuta – prin iritarea canalului de excretie pancreatic, care este in apropierea celui de excretie a bilei in duoden

Explorari pentru diagnosticul litiazei biliare

In prezent diagnosticul de litiaza biliara sugerat de simptome poate fi pus usor prin investigatii:

  • Ecografie abdominala – deseori este suficienta pentru a preciza diagnosticul
  • Uneori este necesar sa facem si alte explorari suplimentare
    • examenul computer tomograf
    • examenul RMN cu contrast (colangioRMN)
    • explorari radiografice
    • colangiografia endoscopica retrograda

Analizele in litiaza biliara.

De obicei, in litiaza biliara asimptomatica (fara simptome), analizele de laborator uzuale pe care le prescriem sunt normale.

Alteori gasim analizele modificate, mai ales in cazul aparitie complicatiilor

  • Cresterea numarului leucocitelor, cresterea fibrinogenmului si VSH in cazul colecistitei
  • Cresterea fosfatazei alcaline si bilirubinei in cazul blocarii canalului hepatic comun sua coledoc
  • Cresterea transaminazelor, in cazul imbolnavirii ficatului datorita migrarii calculilor pe canalul hepatic comun sau coledoc

Unde pot fi localizati calculii (pietrele) biliari?

Am intalnit calculi in diverse regiuni ale cailor biliare, in functie de aceasta aparand si simptomele sau complicatiile.

Cele mai frecvente localizari ale pietrelor la nivelu lcailor biliare sunt -vezi poze litiaza biliara-.

  • Colecist (cea mai frecventa localizare, frecvent fara simptome)
  • Canalul de scurgere a colecistului (canalul cistic), insotita de durere
  • Canalul de scurgere a bilei in duoden (canalul coledoc), insotindu-se de durere, icter, mancarimi de piele (prurit), urini rosietice , scaune albicioase, marirea ficatului si colecistului (hidrops)
  • Canalele de iesire a bilei din ficat (putand sa apara durere, marirea ficatului, icter si prurit)

Am o boala litiaza biliara ,vreau sa vin la dvs ma vindecati?

Nu stiu daca va vindec, deoarece nu stiu ce boala de colecist aveti, ce al te probleme de sanatate aveti, si nu toate bolile de fiere indiferent de stadiu sunt vindecabila.

Puteti veni la consult sa vedem cum stau lucrurile si ce este de facut in continuare.

Ce trebuie sa faci cand ai pietre la fiere?

Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog  pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Sigur ca poti merge si la alt fel de specialist, dar….. cu Toyota defecta preferi probabil sa mergi la service Toyota. Este bine sa mergi la medic chiar cand ai numai banuiala ca i o problema de ficat, asa cum nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca am avea bani, nu avem piese de schimb. Cu bani nu poti cumpara doar doua lucruri – sanatate si timp.

Ce trebuie sa faci cand ai litiaza biliara?

Daca aveti modificari de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai intelept este sa mergeti la un medic specialist gastroenterolog bun din zona dvs, pentru o evaluare corecta a situatiei, orica amanare putand avea cconsecinte neplacute, uneori ireversibile. NU mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca ave bani, nu avem piese de schimb. Cu bani, nu poti cumpara doar doua lucruri – sanatate si timp.

Daca doriti va puteti programa la consult sa vedem cum stau lucrurile si ce este de facut in continuare.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru litiaza biliara?

Pentru orice boala exista mai multe scheme corecte de tratament si regim alimentar.

Problema medicului este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Si in cazul litiazei biliare medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Eu le recomand bolnavilor pe care ii consult, in afara de tratament, si un regim alimentar personalizat, alaturat aveti un exemplu de regim alimentar- este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Ce poti sa mananci pentru fiere

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate ca sef de promotie pe tara cu media generala zece la toate examenele.

In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale. Am si cca 30 de ani de experienta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti in medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro.

Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent si acum)

De ceva timp imi folosesc experienta medicala acumulata la cel mai inalt nivel oferind  consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti unde am un cabinet.

Va urez sanatate maxima

Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si doriti o evaluare medicala cu o a doua opinie pentru diagnostic, tratament si regim alimentar personalizat de la un medic cu o mare experienta, puteti face o programare  pentru consultatie aici sau prin tasta de jos stanga a telefonului dvs mobil


One Comments

Lasă un răspuns