Cat poti sa traiesti cu ciroza hepatica?

Extrem de multi utilizatori ma intreaba pe net referitor un anumit caz al lor sau al unei rude, care este supravietuirea in ciroza hepatica, caresunt riscurile de evolutie proasta,care sunt sansele de evolutie buna, ameliorare sau vindecare, cat va supravietui pacientul… etc.

Daca este relativ usor sa estimez situatia unui pacient pe care il urmaresc si ale carui caracteristici medicale le cunosc, acest raspuns nu pot sa il dau unui pacient virtual, ale carui date incomplete le cunosc partial, si pe care nu l-am vazut niciodata.

Care este evolutia cirozei hepatice?

Posibilitatea unui bolnav de a evolua intr-un anumit fel, da a face sau nu o anumita complicatie, de asupravietui sau a deceda, se stabileste pe baza urmatoarelor elemente:

1. Examinarea cazului de catre medic cu evaluarea lui
2. Starea generala a pacientului
3. Varsta pacientului

4. Bolile asociate si gravitatea lor – bolile severe de inima, plaman, ficat, rinichi, diabetul zaharat dezechilibrat, tulburarile de coagulare a sangelui, anemia, infectiile, etc, pot sa nu permita operatia pana la rezolvarea lor sau macar ameliorare
5. Analizele de laborator generale sau specifice functiei ficatului
6. Prezenta si marimea varicelor esofagiene, a ascitei, a altor complicatii
7. Prezenta sau absenta complicatiilor in antecedente (hemoragii digestive din varice, episoade de encefalopatie, suprainfectarea ascitei, etc)
8. Daca suporta sau nu medicamentele in vederea anesteziei.
9. Modulin care pacientul raspunde la tratament
11. Competenta serviciului si medicului care ingrijeste pacientul, existenta mijloacelor tehnice si medicamentoase necesare pentru ingrijirea cazului respectiv

Pentru o evaluare corecta, sunt necesare cel putin aceste elemente, insotite de urmarirea trendului evolutiv al pacientului.

Ca medic, daca nu stii si nu iei in calcul toate aceste date, risti sa gresesti grav in evluarea pacientului si sate faci de ras.

Supravietuirea in ciroza hepatica tine de numerosi factori, dar si de dieta, sau demicile intamplari din viata bolnavului . Nerespectarea regimului aliamentar, neglijarea tratamentului, asocierea la tratametul corect a diferite alte “metode de tratament”- naturist, magnetic, homeopatic, argila, tincturi, ceaiuri, etc ,etc- pot modifica supravietuiorea in ciroza hepatica.

Clasificarea boli, poate aprecia supravietuirea in  ciroza hepatica

Exista mai multe sisteme de clasificare a cirozei hepatice

Clasificarea  Child-Pugh-Turcotte este urmatoarea:
Criterii Scor un punct
Scor doua puncte Scor trei puncte
Albumina serica (g/L) >35 28-35 <28
Bilirubina serica totala <2 mg/dL 2-3 mg/dL >3 mg/dL
INR <1.7 1.7-2.2 >2.2
Ascita Absenta Controlata medical Necontrolata medical
Encefalopatie Absenta Controlata medical Necontrolata medical
  • Clasa A – scor 5-6 ; supravietuirea este de 15-20 ANI

  • Clasa B- scor 7-9 ; speranta de viata este de 4-14 ani

  • Clasa C – scor 10-15 ; speranta de viata este de 1-3 ani

Evolutia cirozei hepatice – forum

NOTA: Raspunsurile sunt sumare si nu sunt personalizate (nu se refera la cazul dvs)  deoarece acest site nu este destinat diagnosticului si evalauarii medicale a cazurilor pe net, ci doar furnizarii de informatii medicale

Inainte de a pune o intrebare cautati singur informatiile dorite pe site cu search de sus si veti gasi foarte probabil informariile  postate deja pe site.

Daca doriti o evaluare virtuala a starii dvs de sanatate, simptomelor, analizelor etc, apelati la site-uri care dau consultatii pe net.

Ce trebuie sa fac ca tatal meu cu ciroza sa mearga bine sa ii mai prelungesc viata?

Pentru ca evolutia unui pacient sa fie buna si supravietuirea in  ciroza hepatica sa fie lunga, familia il poate ajuta cu regim alimentar, de viata si medicamentos corect, asociate unei functii a ficatului suficienta pentru a sustine organismul. Dar lucrul cel mai importat este ca pacientul sa fie tratat de un medic gastroeterolog obisnuit sa ingrijeasca ciroza hepatica in toate fazele ei, deoarece indiferent de faza bolii,orice pacient are sansele lui de a evolua favorabil

Ce trebuie sa faci pentru a creste supravietuirea in ciroza hepatica?

Frecvent diagnosticul de ciroza hepatica poate sa sperie, dar nu trebuie sa fiti nici disperat, si nici nu trebuie sa abandonati  lupta cu boala Din experienta mea va pot spune ca in majoritatea cazurilor boala poate fi stabilizata si mentinuta sub control, trebuie doar sa  fiti monitorizat si ingrijit de un gastroenterolog  sau hepatolog cu experienta, obisnuit cu astfel de sitiatii, pentru o evaluare a problemei. Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista. Cautati medicul potrivit pentru a va ajuta, si sunt sanse mari ca boala sa evolueze favorabil

Inapoi la prima pagina cv dr Ditoiu


One Comments

Lasă un răspuns