Cauzele anemiei in ciroza hepatica

Dr AV Ditoiu, medic specialist hepatologie si gastroenterologie, spitalul Fundeni, Bucuresti

Bolnavii cu ciroza hepatica, au frecvent anemie, fapt care le da neplaceri destul de mari, adaugate peste simptomele bolii lor, si ele foarte neplacute in ulte cazuri.

Mecanismele de producere sunt complexe, de aceea tratamentul anemiei nu se face ca in anemiile obisnuite.

De ce apare anemia la pacientii cu ciroza hepatica?

Cele mai iportante mecaniosme prin care apare anemia la bolnavii cu ciroza hepatica sunt

Anemia din ciroza

 • Distrugerea globulelor rosii in splina marita (mecanism obisnuit in ciroza, care uneori poate impune scoaterea splinei)
 • Distrugerea globulelor rosii (hemoliza) datorita virusurilor sau alcoolului
 • Pierderi de sange datorita unor leziuni pe stomac sau duoden, sau hemoroizi, frecvente la cirotici
 • Ruptura de varice esofagiene (cu eliminare de de sanga prin varsatura = hematemeza) sau scaun (melena = scaun negru , moale si lucios)
 • Lipsa de producere a globulelor rosii datorita lipsei unor substante (vitamina B12, acid folic, fier, etc) mai ales la alcoolici
 • Scaderea producerii globulelor rosii in maduva osoasa datorita lipsei stimularii acesteia prin eritropoietina

Cum se trateaza anemia din ciroza hepatica?

Tratamentul anemiei la bolnavii cu ciroza este dificil, deoarece in mod normal o boala se poate trata eficient doar daca poti sa in contracatezi mecanismele de aparitie.

In principiu explorarea unui bolnav cu ciroza hepatica se face de obicei intr-o clinica de gastroenterologie, iarmijloacele de tratament pentru anemia care apare in ciroza sunt urmatoarele:

 1. In anemiile grave datorate splinei, se poate face extirparea splinei
 2. In anemiile prin pierderi mici de sange prin mucoasa tubului digestiva sau hemoroizi– se trateaza cauzele si de adminsitraza preparate de fier
 3. In anemia care apare prin asocierea ulcerului, se trateaza ulcerul in mod obisnuit
 4. In ruptura varicelor esofagiene- se face ligatura, sclerozarea sau operarea varicelor
 5. In toate anemiile, grave, indiferent de cauza, poate fi necesara uneori pentru inceput transfuzia de sange apoi preparate de fier.

Ce trebuie sa faci cand ai ciroza hepatica si anemie?

Daca aveti ciroza hepatica cu anemie, nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema, deoarece tratamentul dvs tgrebuie as fie adaptat situatiei dificile in care va aflati. Din experienta mea va pot spune ca in majoritatea cazurilor boala poate fi stabilizata si mentinuta sub control, trebuie doar sa  fiti monitorizat si ingrijit de un medic cu experienta, specialist in gastroenterologie sau hepatologie , obisnuit cu astfel de sitiatii, pentru o evaluare a problemei.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Inapoi la prima pagina cv dr Ditoiu


Lasă un răspuns