Ciroza hepatica poate avea evolutie galopanta?

Ciroza hepatica poate avea evolutie galopanta, exista forme de ciroza hepatica cu evolutie rapida. Aceste forme nu sunt obisnuite.

Desi ciroza hepatica este o boala serioasa, posibilitatea supravietuirii indelungate este reala, daca se face tratament si se respecta un regim alimentar corespunzator, sub monitorizarea unui gastroenterolog sau hepatolog bun.

Situatii in care poate sa existe o ciroza hepatica cu evolutie galopantaCiroza hepatica hepatica galopanta

Posibilitatea unui bolnav cu ciroza hepatica de a evolua rapid nefavorabil poate tine de mai multe elemente:

  1. Starea functiei ficatului. Ca orice organ, si ficatul are rezerve functionale limitate, nu poate functiona oricat de mult. Sunt situatii in care distrugerea celulelor ficatului este atat de mare incat orice suprasolicitare poate duce la instabilitatea ficatului cu urmari grave poate chiar deces. Cu alte cuvinte, cu cat ficatul este mai .. obosit, cu atat riscul e evolutie nefavorabila este mai mare.
  2. Factorul care a imbolnavit ficatul. Cele mai importante cauze de ciroza sunt virusurile hepatitei B sau C, alcoolul, toxicele, drogurile, medicamentele si bolile autoimune. In functie de agresivitatea virusului, a bolii autoimune sau cantitatea de toxice , o ciroza hepatica poate evalua si galopant. Lipsa tratamentului cauzei cirozei sau faptul ca organismul nu raspunde la tratament, sunt alti factori care pot face ca o ciroza sa evolueze galopant
  3. Regimul alimentar este important in evolutia cirozei hepatice. Am avut bolnavi care au evoluat extrem de prost rapid  – galopant – pentru ca nu au respectat regimul alimentar- au mancat alimente sarate, au consumat alcoolul, au luat tot felul de ceaiuri – unele sunt toxice-.  unul dintre pacientii mei cu ciroza cu virus C  cu ficatul distrus in buna parte, a mancat – spune el- o muratura (poate a mancat doua sau trei…). Avea deja lichid, dar lichidul a crescut atat de mult incat dupa doua luni a murit, fara sa se poate face ceva.
  4. Intreruperea tratamentului cirozei, poate face ca boala sa evolueze galopant
  5. Regimul de viata. Efortul fizic excesiv,stresul, lipsa de odihna (12 ore zilnic) agraveaza evolutia cirozei hepatice
  6. O infectie aparuta oriunde in organism, poate agrava evolutia cirozei hepatice
  7. O hemoragie (bolnavii cu ciroza au risc crescut de hemoragie) face sa apara anemie, iar lipsa oxigenarii suficiente a ficatului agraveaza evolutia bolii de ficat.
  8. Starea functiei rinichilor – daca este proasta ireversibil, ciroza nu va merge bine
  9. Coagularea sangelui – daca este foarte afectata, riscul de complicatii este mare deci risc de eovlutie proasta
  10. Prezenta si marimea varicelor esofagiene, a ascitei, si evolutia lor sub tratament – pot reprezenta un factor de evolutia proasta a bolii de ficat
  11. Tratamente  mai .. deosebite. Sunt destul de raspandite diferite “metode de tratament”- naturist, magnetic, homeopatic, argila, tincturi, ceaiuri, prafuri de gandaci, etc ,etc, care mi-au omorat numerosi bolnavi cu ciroza hepatica

Cat poti sa traiesti cu ciroza hepatica?

Exista mai multe sisteme de clasificare a cirozei hepatice, in functie de clasificare putandu-se estima sansele de supravietuire a bolnavului

Clasificarea  Child-Pugh-Turcotte este urmatoarea:
Criterii Scor un punct
Scor doua puncte Scor trei puncte
Albumina serica (g/L) >35 28-35 <28
Bilirubina serica totala <2 mg/dL 2-3 mg/dL >3 mg/dL
INR <1.7 1.7-2.2 >2.2
Ascita Absenta Controlata medical Necontrolata medical
Encefalopatie Absenta Controlata medical Necontrolata medical
  • Clasa A – scor 5-6 ; supravietuirea este de 15-20 ani

  • Clasa B- scor 7-9 ; speranta de viata este de 4-14 ani

  • Clasa C – scor 10-15 ; speranta de viata este de 1-3 ani

Deci, dupa cum se vede in tabel, un pacient cu ciroza hepatica poate supravietui TEORETIC 1-20 de ani, daca nu intervin elemente neprevazute ca cele mentionate mai sus.

Am pe cineva cu ciroza, la boli infectioase i s-a spun ca moare in trei zile si nu a murit .. inca, puteti sa il vedeti sa il salvati, va rog

I

Care este cel mai bun tratament si regim pentru ciroza hepatica?

Pentru orice boala exista mai multe scheme corecte de tratament si regim alimentar.

Problema medicului este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Si in cazul ciroza hepatica medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Eu le recomand bolnavilor pe care ii consult, in afara de tratament, si un regim alimentar personalizat, alaturat aveti un exemplu de regim alimentar- este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Ce poti sa mananci pentru fiere

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate ca sef de promotie pe tara cu media generala zece la toate examenele.

In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale. Am si cca 30 de ani de experienta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti in medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro.

Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent si acum)

De ceva timp imi folosesc experienta medicala acumulata la cel mai inalt nivel oferind  consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti unde am un cabinet.

Va urez sanatate maxima

Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si doriti o evaluare medicala cu o a doua opinie pentru diagnostic, tratament si regim alimentar personalizat de la un medic cu o mare experienta, puteti face o programare  pentru consultatie aici sau prin tasta de jos stanga a telefonului dvs mobil


Lasă un răspuns