Hepatita cu virus B sau C cresc riscul de cancer de ficat

Hepatita cu virus B sau C cresc riscul de cancer de ficat , dar in aparitia cancerului de ficat sunt implicati mai multi factori de risc, unii cunoscuti, altii ipotetici.

Cine are risc sa facea un cancer la ficat?

In foarte multe situatii cancerul de ficat apare la bolnavii care au ciroza hepatica, indiferent de cauza acesteia (virusurile hepatitei B sau C, diabet, alcool, steatoza hepatica, substante toxice, etc).

Practic acesti factori agresivi ataca ficatul, ducand la aparitia hepatitei cronice iar prin regenerarea tesutului hepatic astfel distrus boala evolueaza catre ciroza.

De ce apare cancerul la ficat?

Atunci cand … ceva ataca ficatul (alcool, virusuri, toxice, etc) unele celule ale ficatului sunt distruse.

Ficatul incearca sa repare aceste distrugeri prin regenerare (mi se pare interesant cu de stiu toti oamenii ca ficatul se regenereaza, si stau oarecum linistiti atunci cand au o boala de ficat, pentru ca ficatul se repara singur).

Problema este ca intre regenerare si degenerare exista o bariera foarte subtire.

Procesul de regenerare din orice tesut, inclusiv cel hepatic, hepatica presupune inmultirea in viteza a celulelor, mai mare decat cea normala, ori graba strica treaba si in caul regenerarii, adica apar si celule anormale.Unele dintre ele sunt distruse de sistemul imun de supraveghere al organismului, dar alte scapa acestui control si,prin inmultire exagerata si necontrolabila  de mecanismele normale ale organismului, pot sa para tumori canceroase .

Anual  in medie 3-5% dintre bolnavii cu ciroza dezvolta tumori canceroase de ficat.

Cum apare cancerul de ficat in infectia cu un virus de hepatita B au C?

Se stie ca in aparitia cancerului un rol important il au  si unele virusuri numite virusuri oncogene (generatoare de cancer), in categoria aceasta fiind incluse si virusurile hepatitei B si C. Virusurile hepatitei pot cauza cancer fie direct (prin inglobarea in genomul celulei hepatice si modificarea acestuia dand celulei respective caractere canceroase ), fie prin distrugerea tesutului hepatic, evolutie catre ciroza si apoi cancer (ca in prezentarea de mai sus).

Legatura dintre virusul hepatitei B si C si cancerul de ficat este cunoscuta de mai mult timp, aproape 70% dintre persoanele cu cancer de ficat avand unul dintre aceste virusuri sau ambele ale hepatitei (B sau C).

In  lume se inregistreaza anual 560.000 de cazuri de cancer de ficat  (dintre care jumatate in China) si cca 550.000 de decese prin acest tip de cancer .

In USA se estimeaza ca 47% din cancerele de ficat au virusul hepatiei C, 15% au virusul hepatitei B si 5% au ambele virusuri; restul de 33% dintre cancerele de ficat nu au lagatura cu virusurile.

In Romania virusul hepatitei B este prezent in procent mai mare decat in USA la persoanele cu cancer de ficat, dar si in intreaga populatie.

Comparatia dintre hepatita B si C din perspectiva riscului de cancer de ficat

Infectie cu virus C
Infectie cu virus B
Numarul persoanelor infectata in lume 170 milioane 350 milioane
Cati pacienti fac cancer de ficat pe perioada existentei infectiei virale ~10%–25% ~1%–5%
Materialul genetic al virusului ARN ADN
Caracteristicile virusului Nu se integreaza in genomul celulei hepatice Se integreaza in genomul celulei hepatice
Cati din cei cu cancer au si ciroza ~100% ~80%–90%
Timpul de la infectare pana la aparitia cancerului de ficat 20–30 ani

Cancerul apare mai rapid daca infectia cu virus a aparut la varsta mai inaintata

20 – 70 ani

Riscul de cancer este mai mare daca infectia dateaza din copilarie (cca 25% la barbati si 5% la femei)

Modalitate de prevenire a aparitiei cancerului de fica Tratament antiviral
Control ecografic
Markeri tumorali (alfafetoproteina) de doua ori/an
Tratament antiviral
Control ecografic
Markeri tumorali (alfafetoproteina) de doua ori/an
Vaccinare

Din tabel reiese ca:

  • In majoritatea cazurilor de cancer hepatic asociat infectiei cu virus B sau C pacientii au si ciroza (deci fac ciroza catre evolueaza spre cancer)
  • Timpul scurs de la infectare pana la aparitia riscului de aparitie a cancerului este de peste 20 de ani
  • Riscul de aparitie a cancerului la cei care au ciroza este de 3-5% pe an
  • Tratamentul antiviral al infectiei scade riscul de aparitie a cancerului de ficat (chiar daca nu a distrus virusul)
  • Pentru depistarea precoce a cancerului, se recomanda determinarea alfafetoproteinei si ecografie la 6 luni la cei care au infectie cu virusul hepatitei B sau C

In concluzie

  • Persoanele care au virusul hepatitei B sau C au risc de cancer de ficat
  • Persoanele cu ciroza hepatica au risc de cancer de ficat
  • Daca sunteti in una dintre situatiile de mai sus (aveti un virus de hepatita sau ciroza hepatica), este absolut recomandat, pentru siguranta dvs, sa fiti urmariti preventiv de un hepatolog sau gastroenterolog bun, pentru a depista din timp cele mai mici modificari ale ficatului.

Cancerul de ficat si virusurile hepatitei  forum 

Apelez la sfatul Dvs, cu toata increderea,pentru ca fara indoiala ati fost cel mai direct si concis cadru medical cu care am avut contact in problema tatalui meu cu hepatita B cronica,ciroza si cancer hepatic.A fost urmarit la boli infectioase si mi -sa spus ca viremia este buna, se poate face totusi cancer de ficat cu viremie buna?

In orice infectie cu virusul hepatitei B, indiferent de stadiu, este posibila aparitia cancerului hepatic – vezi schema.

Urmarirea unui bolnav de ficat est bine sa fie facuta de un medic specializat in .. boli de ficat, cred eu. Medicul hepatolog, prin experienta lui zilnica, poate depista mult mai usor micile modificari care ridica suspiciunea de evolutie .. anormala a unei boli de ficat. Medicul de boli infectioase si transmisibile trebuie lasat sa isi faca treaba lui specifica; hepatita B si C sunt boli transmisibile dar nu se transmit ca gripa, rujeola, rubeola, tuberculoza ,etc, ele se transmit pe cale sexuala, prin sange, tesuturi, etc deci NU necesita consult si izolare la boli infectioase. In nefericire in Romania persista ideea invechita ca icterul inseamna hepatita, iar hepatita trebuie sa mearga la izolare, adica la boli infectioase .Astfel , serviciile de boli infectioase sunt supraaglomerate cu boli de ficat si nu mai pot prelua bolnavi care realmente ar trebui ingrijiti aici- hepatita acuta  cu icter, diaree cu Clostridium , SIDA, dizenterie, turbare, boli eruptive, gripa, septicemii,meningita, encefalita, holera, paraziti, gonoree, etc, etc.

Este posibila aparitia unui cancer de ficat sau ciroza hepatica  la persoane cu viremie nedetecabila, am avut numeroase astfel de cazuri

Un bolnav cu virus B care aacumulat lichid de ascita in abdomen, poate sa aiba ascita de la cancer sau de la ciroza hepatica?

Ambele situatii sunt posibile teoretic

Am o ruda internata la infectioase cu virus de hepatita si cancer de ficat, dar Dna doctor care il are in atentie pe perioada internarii este plecata din tara ,nu stim pentru ce perioada…este posibil sa trec cu documentele medicale pe la dvs sa vedeti cum stau lucrurile

Da, puteti sa va programati

Ce trebuie a faci cand ai un virus de hepatita pentru a urmari evolutia bolii de ficat?

Daca aveti un virus de hepatita B sau C, riscul de cancer la exista, el este mic, dar  este bine sa fitu urmarit de un medic hepatolog sau gastroenterolog  bun, pentru o evaluare corecta a situatiei, ca sa puteti sta linistit,orice amanare putand avea cconsecinte neplacute, uneori ireversibile . NU mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca ave bani, nu avem piese de schimb. Cu bani, nu poti cumpara doar trei lucruri – sanatatea, sentimentele si timp.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru cancerul hepatic?

Pentru orice boala exista mai multe scheme corecte de tratament si regim alimentar.

Problema medicului este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Si in cazul cancerului hepatic medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Eu le recomand bolnavilor pe care ii consult, in afara de tratament, si un regim alimentar personalizat, alaturat aveti un exemplu de regim alimentar- este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Ce poti sa mananci pentru fiere

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate ca sef de promotie pe tara cu media generala zece la toate examenele.

In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale. Am si cca 30 de ani de experienta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti in medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro.

Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent si acum)

De ceva timp imi folosesc experienta medicala acumulata la cel mai inalt nivel oferind  consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti unde am un cabinet.

Va urez sanatate maxima

Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si doriti o evaluare medicala cu o a doua opinie pentru diagnostic, tratament si regim alimentar personalizat de la un medic cu o mare experienta, puteti face o programare  pentru consultatie aici sau prin tasta de jos stanga a telefonului dvs mobil


Lasă un răspuns