Hepatita cu virus B sau C si riscul de cancer de ficat

In aparitia cancerului de ficat sunt implicati mai multi factori de risc, unii cunoscuti, altii ipotetici.

Cine are risc sa facea un cancer la ficat?

In foarte multe situatii cancerul de ficat apare la bolnavii care au ciroza hepatica, indiferent de cauza acesteia (virusurile hepatitei B sau C, diabet, alcool, steatoza hepatica, substante toxice, etc).

Practic acesti factori agresivi ataca ficatul, ducand la aparitia hepatitei cronice iar prin regenerarea tesutului hepatic astfel distrus boala evolueaza catre ciroza.

De ce apare cancerul la ficat?

Atunci cand … ceva ataca ficatul (alcool, virusuri, toxice, etc) unele celule ale ficatului sunt distruse.

Ficatul incearca sa repare aceste distrugeri prin regenerare (mi se pare interesant cu de stiu toti oamenii ca ficatul se regenereaza, si stau oarecum linistiti atunci cand au o boala de ficat, pentru ca ficatul se repara singur).

Problema este ca intre regenerare si degenerare exista o bariera foarte subtire.

Procesul de regenerare din orice tesut, inclusiv cel hepatic, hepatica presupune inmultirea in viteza a celulelor, mai mare decat cea normala, ori graba strica treaba si in caul regenerarii, adica apar si celule anormale.Unele dintre ele sunt distruse de sistemul imun de supraveghere al organismului, dar alte scapa acestui control si,prin inmultire exagerata si necontrolabila de mecanismele normale ale organismului, pot sa para tumori canceroase .

Anual in medie 3-5% dintre bolnavii cu ciroza dezvolta tumori canceroase de ficat.

Cum apare cancerul de ficat in infectia cu un virus de hepatita B au C?

Se stie ca in aparitia cancerului un rol important il au si unele virusuri numite virusuri oncogene (generatoare de cancer), in categoria aceasta fiind incluse si virusurile hepatitei B si C. Virusurile hepatitei pot cauza cancer fie direct (prin inglobarea in genomul celulei hepatice si modificarea acestuia dand celulei respective caractere canceroase ), fie prin distrugerea tesutului hepatic, evolutie catre ciroza si apoi cancer (ca in prezentarea de mai sus).

Legatura dintre virusul hepatitei B si C si cancerul de ficat este cunoscuta de mai mult timp, aproape 70% dintre persoanele cu cancer de ficat avand unul dintre aceste virusuri sau ambele ale hepatitei (B sau C).

In lume se inregistreaza anual 560.000 de cazuri de cancer de ficat (dintre care jumatate in China) si cca 550.000 de decese prin acest tip de cancer .

In USA se estimeaza ca 47% din cancerele de ficat au virusul hepatiei C, 15% au virusul hepatitei B si 5% au ambele virusuri; restul de 33% dintre cancerele de ficat nu au lagatura cu virusurile.

In Romania virusul hepatitei B este prezent in procent mai mare decat in USA la persoanele cu cancer de ficat, dar si in intreaga populatie.

Comparatia dintre hepatita B si C din perspectiva riscului de cancer de ficat

Infectie cu virus C
Infectie cu virus B
Numarul persoanelor infectata in lume 170 milioane 350 milioane
Cati pacienti fac cancer de ficat pe perioada existentei infectiei virale ~10%–25% ~1%–5%
Materialul genetic al virusului ARN ADN
Caracteristicile virusului Nu se integreaza in genomul celulei hepatice Se integreaza in genomul celulei hepatice
Cati din cei cu cancer au si ciroza ~100% ~80%–90%
Timpul de la infectare pana la aparitia cancerului de ficat 20–30 ani

Cancerul apare mai rapid daca infectia cu virus a aparut la varsta mai inaintata

20 – 70 ani

Riscul de cancer este mai mare daca infectia dateaza din copilarie (cca 25% la barbati si 5% la femei)

Modalitate de prevenire a aparitiei cancerului de fica Tratament antiviral
Control ecografic
Markeri tumorali (alfafetoproteina) de doua ori/an
Tratament antiviral
Control ecografic
Markeri tumorali (alfafetoproteina) de doua ori/an
Vaccinare

Din tabel reiese ca:

  • In majoritatea cazurilor de cancer hepatic asociat infectiei cu virus B sau C pacientii au si ciroza (deci fac ciroza catre evolueaza spre cancer)
  • Timpul scurs de la infectare pana la aparitia riscului de aparitie a cancerului este de peste 20 de ani
  • Riscul de aparitie a cancerului la cei care au ciroza este de 3-5% pe an
  • Tratamentul antiviral al infectiei scade riscul de aparitie a cancerului de ficat (chiar daca nu a distrus virusul)
  • Pentru depistarea precoce a cancerului, se recomanda determinarea alfafetoproteinei si ecografie la 6 luni la cei care au infectie cu virusul hepatitei B sau C

In concluzie

  • Persoanele care au virusul hepatitei B sau C au risc de cancer de ficat
  • Persoanele cu ciroza hepatica au risc de cancer de ficat
  • Daca sunteti in una dintre situatiile de mai sus (aveti un virus de hepatita sau ciroza hepatica), este absolut recomandat, pentru siguranta dvs, sa fiti urmariti preventiv de un hepatolog sau gastroenterolog bun, pentru a depista din timp cele mai mici modificari ale ficatului.

Cancerul de ficat si virusurile hepatitei forum

Apelez la sfatul Dvs, cu toata increderea,pentru ca fara indoiala ati fost cel mai direct si concis cadru medical cu care am avut contact in problema tatalui meu cu hepatita B cronica,ciroza si cancer hepatic.A fost urmarit la boli infectioase si mi -sa spus ca viremia este buna, se poate face totusi cancer de ficat cu viremie buna?

In orice infectie cu virusul hepatitei B, indiferent de stadiu, este posibila aparitia cancerului hepatic – vezi schema.

Urmarirea unui bolnav de ficat est bine sa fie facuta de un medic specializat in .. boli de ficat, cred eu. Medicul hepatolog, prin experienta lui zilnica, poate depista mult mai usor micile modificari care ridica suspiciunea de evolutie .. anormala a unei boli de ficat. Medicul de boli infectioase si transmisibile trebuie lasat sa isi faca treaba lui specifica; hepatita B si C sunt boli transmisibile dar nu se transmit ca gripa, rujeola, rubeola, tuberculoza ,etc, ele se transmit pe cale sexuala, prin sange, tesuturi, etc deci NU necesita consult si izolare la boli infectioase. In nefericire in Romania persista ideea invechita ca icterul inseamna hepatita, iar hepatita trebuie sa mearga la izolare, adica la boli infectioase .Astfel , serviciile de boli infectioase sunt supraaglomerate cu boli de ficat si nu mai pot prelua bolnavi care realmente ar trebui ingrijiti aici- hepatita acuta cu icter, diaree cu Clostridium , SIDA, dizenterie, turbare, boli eruptive, gripa, septicemii,meningita, encefalita, holera, paraziti, gonoree, etc, etc.

Este posibila aparitia unui cancer de ficat sau ciroza hepatica la persoane cu viremie nedetecabila, am avut numeroase astfel de cazuri

Un bolnav cu virus B care aacumulat lichid de ascita in abdomen, poate sa aiba ascita de la cancer sau de la ciroza hepatica?

Ambele situatii sunt posibile teoretic

Am o ruda internata la infectioase cu virus de hepatita si cancer de ficat, dar Dna doctor care il are in atentie pe perioada internarii este plecata din tara ,nu stim pentru ce perioada…este posibil sa trec cu documentele medicale pe la dvs sa vedeti cum stau lucrurile

Da, puteti sa va programati

Ce trebuie a faci cand ai un virus de hepatita pentru a urmari evolutia bolii de ficat?

Daca aveti un virus de hepatita B sau C, riscul de cancer la exista, el este mic, dar este bine sa fitu urmarit de un medic hepatolog sau gastroenterolog bun, pentru o evaluare corecta a situatiei, ca sa puteti sta linistit,orice amanare putand avea cconsecinte neplacute, uneori ireversibile . NU mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca ave bani, nu avem piese de schimb. Cu bani, nu poti cumpara doar trei lucruri – sanatatea, sentimentele si timp.

Daca doriti va puteti programa la consult la noi prin mail la programaredrditoiu@yahoo.com – rog mentionati numarul dvs de telefon de contact- prin telefon la 031.630.4945 (orar programari – 8-20 in zilele lucratoare) sau prin formularul de mai jos

Calendar is loading...
- Zi de consultatii

Inapoi la prima pagina

 

Leave a Reply