Markerii virali in hepatita B

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Bucuresti

Markerii virali in hepatita B permit stadializarea bolii si ajuta la stabilirea indicatiei de tratament

Datorita intinderii problemei hepatitei B, in articolul de mai jos vom  prezenta nu numai date despre hepatita B, ci si despre markeri virali pentru hepatita B, analize pentru hepatita  si un scurt forum in hepatita B

Daca aveti  hepatita cronica B, este esential sa stiti ca dintre analizele pentru aceasta boala markerii virusului sunt foarte importanti, iar semnificatia acestor markeri este foarte importanta :

– Daca aveti un marker al virusului B prezent, nu inseamna neaparat ca aveti virusul B
– Puteti avea AgHBs , fara sa fiti bolnav, ficatul dvs [poate fi compelt sanatos
– Puteti avea AgHBs si chiar DNA VHB, iartransaminazele sa fie normale, deci urmarirea infectiei cu virus B doar prin transamianze paote sa nu arata starea exacta a ficatului dvs

Pe baza intrebarilor dvs, redau mai jos mai multe combinatii de markeri viruali B intalnite in practica obisnuita:

AgHBs Anti-HBs Anti-HBc IgM AntiHBc totali IgG+IgM AgHBe Anti-HBe Interpretare Stadiul infectiei B
Negativ Negativ Negativ Lipsa infectiei cu virus B

Posibil stadiul de incubatie al bolii

Se poate face vaccinarea

Pozitiv Negativ Negativ Negativ Pozitiv Negativ Infectie acuta recenta
Pozitiv Negativ Pozitiv sau Negativ Pozitiv sau Negativ Pozitiv Negativ Infectia acuta cu simptome, caz contagios
Pozitiv Negativ Pozitiv Pozitiv Negativ Pozitiv Seroconversie = stadiul tarziu al infectiei acute
Negativ Negativ Pozitiv Pozitiv Negativ Pozitiv Convalescenta = infectie acuta rezolvata
Pozitiv Negativ Negativ Pozitiv Pozitiv Negativ Infectia cronica activa
Pozitiv Negativ Negativ Pozitiv Negativ Pozitiv Infectia cronica cu risc mic de afectare hepatica= purtator „sanatos”
Negativ Pozitiv Negativ Pozitiv Negativ Pozitiv Infectie rezolvata. imunitate naturala obtinuta dupa infectie
Negativ Pozitiv Negativ Imunitate dupa vaccinare

IMPORTANT:

Datele postate pe site sunt informatii medicale teoretice sau din experienta personala, care se pot aplica sau nu la un anumit caz. Fiecare caz medical este particular, de aceea nu se poate face o evaluare automata a sa pe baza unor informatii medicale culese de pacient.

Hepatita B forum

Am fost depistat cu virus hepatita B avind analizele: antigen HBs-3434,78:anti HBe-pozitiv;anticorpi totalianti hepatita Delta-negativ;antigen HBe-negativ;incarcare virala 41 531 394 copii ADN HVB;fibro test 0.32;acti test 0.45;steato test 0.28; nash test 0.25; ash test 0;dupa doua luni de tratament cu entecavir 0.5 mg,transaminazele normale si antigen HBs 43.94.Considerati evolutie buna si ce imi recomandati. Multumesc anticipat

  1. Ca sa vezi evolutia a . .ceva (un copil, o planta, o boala, etc) trebuie sa cumpari in timp ceva.. in cazul hepatitie analize, simptome si modificari gasite la examinarea pacientului. In cazul dvs eu nu am ce compara.
  2. In mod normal si legal, evolutia unui bolnav o poate preciza medicul care urmareste in timp pacientul

Am fost depistata ca am hepatita acuta b . markeri hepatici sunt:Ag HBs 8580, AgHBsI pozitiv, Ac HBe 0.69 , Ac HBeI negativ , AUSAB(AcHBs)0.0 ,AUSAB(AcHBs)I negativ,Ag HBe 0.52,Ag HBeI negativ este hepatita b acuta sau cronica?

Aveti pe site date despre hepatita acuta si cronica. Prin definitie hepatita acuta are o evolutie mai mica de sase luni iar cea cronica mai mare de sase luni, hepatita acuta are fibroza mica, iar cea cronica are fibroza mare, in hepatita acuta transaminazele sunt mari iar in cea croncia mai mici, etc.

Am fost spatamana asta in AKH in viena si am facut un control de rutina la sange, mi s-a descoperit ca am hepatita b cronica. Doctorul mi-a zis sa vin din nou in 2 saptamani si sa mai fac odata analizele, si un control amanuntit.Doctorul nu mi-a dat prea multe informatii, mi-a zis numai ca eu am infectie la ficat. Acestia sunt markeri mei.
Serum: AgHBs-pozitiv AcHBs-negativ AcHBc-pozitiv HbcIgM-negativ AgHBe-negativ AcHbe-pozitiv EDTA Plasma: PCR Hepatitis-B-Virus DNS quant (IU/ml) 9,20×10²
HYB Hepatitis B Genotypisierung-urmeaza HYB Hepatitis B Polymerase Mutation-urmeaza Am incercat sa combin markeri mei cu cei mai sus sa aflu ce am exact, numai ca markeri mei nu se potrivesc cu markeri dati de dumneavoastra din tabeleul de mai sus sa aflu exact ce am. Puteti sa imi dati dumneavoastra mai multe informatii?

In mod normal informatii specifice despre analizele unui bolnav le da medicul care a consultat bolnavul si i-a recomandat analizele pe baza elementelor depistate la consult, facand corelatia intre ce a depistat la consult si analize. Pe site gasiti informatii generale, care nu se aplica automat oricarui bolnav

HbsAG pozitiv,Hbs AB NEGATIV, hbe ab pozitiv , HBC AB POZITIV , HBC AB iGm <0,05 hEPATITA c -AB NEGATIV. VA ROG FRUMOS ..IN CE STADIU SUNT ?

Nu pot ghici stadiile bolii de ficat doar pe baza analizelor – aveti informatii detaliate pe site. Diagnosticul unei boli se pune pe baza urmatoarelor elemente- anamneza (discutia cu bolnavul), examinarea bolnavului si investigatii. La fel se procedeaza in cazul unui defect la .. o masina – spui mecanicului ce ai observat anormal la masina, el o examineaza, apoi face teste, si dupa ce descopera defectul il remediaza.

Am hep cronica B (vechime 31 ani):Ag HBs pozitiv(1090,19), HBe negativ, Viremie 5 milioane, TGP= 400, Fibroza gr 4 (FIBROMAX), celelalte analize in limite normale (incl ecografie, electroforeza, bilirubina). Am facut 1 an trat cu Pegasys, fara rezultat. Mi s-a intocmit dosar pt entecavir (0,5 mg). Considerati situatia cu evolutie ‘normala’? As dori o recomandare. Multumesc

Aveti articol pe ste despre evolutia TEORETICA  a hepatitei croncie cu virus B aveti pe site

Am  hepatita, nu stiu cauza, transaminaze marite, fara regim sau tratament, credeti ca pot veni la dvs, unde ma pot programa? Multumesc

Va puteti programa la consult sa vedem cum stau lucrurile si ce este de facut in continuare.

Ce trebuie facut cand aveti probleme cu ficatul?

Am vazut numerosi pacienti disperati din cauza unor probleme hepatice nelamurite in ciuda consultatiillor medicale facute in diferite locuri, uneori la specialisti fara nici o legatura cu hepatologia sau gastroenterologia, disperarea lor fiind de obicei nejustificata.

Daca aveti probleme  de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog competent pentru o evaluare corecta a situatiei, amanarea putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca ….  nu avem piese de schimb. Va spun din experienta mea ca pentru orice problema medicala exista o rezolvare corespunzatoare, trebuie doar sa gasiti un specialist cu experienta in prpblema respectiva.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru hepatita B?

Pentru orice boala exista mai multe scheme corecte de tratament si regim alimentar.

Problema medicului este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Si in cazul hepatitei B medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Eu le recomand bolnavilor pe care ii consult, in afara de tratament, si un regim alimentar personalizat, alaturat aveti un exemplu de regim alimentar- este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Ce poti sa mananci pentru fiere

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate ca sef de promotie pe tara cu media generala zece la toate examenele.

In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale. Am si cca 30 de ani de experienta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti in medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro.

Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent si acum)

De ceva timp imi folosesc experienta medicala acumulata la cel mai inalt nivel oferind  consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti unde am un cabinet.

Va urez sanatate maxima

Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si doriti o evaluare medicala cu o a doua opinie pentru diagnostic, tratament si regim alimentar personalizat de la un medic cu o mare experienta, puteti face o programare  pentru consultatie aici sau prin tasta de jos stanga a telefonului dvs mobil


Lasă un răspuns