Cat de grav este sa ai virusul B?

Este important de stiut ca evolutia hepatitei B este variabila, unele persoane au risc de evolutia mai rapid, iar altele nu, si chiar la aceeasi persoana boala nu evolueaza tot timpul, avand si perioade de stagnare a evolutiei.

Evolutia hepatitei B catre ciroza este constanta si progresiva?

Evolutia finala a infectiei cu virusul hepatitei B poate fi catre ciroza sau cancer de ficat. Aceasta evolutie – daca apare- nu este lineara, respectiv rata evolutiei catre ciroza nu este obligatorie, nu este constanta in toate cazurile. Sunt cazuri care evolueaza mai repede, altele mai lent sau deloc.

Din punct de vedere imunologic se descriu trei faze in evolutia infectiei cu virusul B al hepatitei:

  • Faza de toleranta imuna, tine 10- 20 de ani daca virusul a fost luat in copilarie, si mult mai patin daca virusul a fost luat in periada adulta; sistemul imunitar al pacientului nu reactioneaza impotriva virusului, ii tolereaza prezenta, fiind caracterizata prin:
    • inmultire (replicarea) virala mare
    • viremie mare
    • prezenta AgHBs si AgHBe
    • absenta simptomelor
    • transaminaze normale
    • ficat foarte putin afectat – daca se face biopsia hepatica, ficatul este aproape normal
  • Faza de clearence imun in care sistemul imun al pacientului reactioneaza impotriva virusului atacand celulele hepatice cu virus si distrugandu-le, fiind este caracterizata prin:
    • inmultire (replicarea) virala redusa
    • viremie mica – virusul este distrus de sistemul imun
    • transaminaze mari – datorita atacarii si distrugerii celulelor hepatice cu virus de sistemul imun
    • prezenta AgHbs si AgHBe
    • la biopsia hepatica ficatul este mai bolnav decat in faza precedenta (fiind atacat si distrus de sistemul imun)
  • Faza de infectie nonreplicativa (starea de purtator sanatos de virus B), in care materialul genetic al virusului este integrat in genomul celulei hepatice si ramane aici indefinit, virusul nu se inmulteste dar nici sistemul imun nu reactioneaza impotriva lui, faza fiind caracterizata prin:
    • Oprirea inmultirii virusului
    • Cresterea scurta a transaminazelor la inceputul fazei
    • Viremie mica<10.0000 copii/ml sau nedetectabila
    • Prezenta AgHBs, AgHbe in unele cazuri
    • Aparitia AcHBe
    • La biopsie afectarea ficatului este mai mica, iar daca s-a ajuns la ciroza aceasta este inactiva
    • Exista riscul de aparitie a cancerului de ficat

Trecerea intre fazele descrisa poate fi rapida sau lenta, iar evolutia nu este lineara (nu are acelasi ritm de evolutie tot timpul la acelasi pacient),existand perioade in care evolutia este mai rapida iar in alte perioade evolutia este mai lenta, stationara sau in regresie, tinand de numerosi factori:

  • Reactivarea virusului
  • Suprainfectia cu virus D al hepatitei
  • Aparitia virusurilor mutante
  • factori ce tin de sistemul imunitar al pacientului
  • factori ce tin de raspunsul la tratament
  • asocierea altori factori -medicamente, alcool, alimentatie

Daca ai virusul B inactiv, adica esti purtator sanatos de virus B, ai vre-un risc sau esti ca o persoana normala?

Date stiintifice recente arata ca in cazul infectiei cu virus B exista riscuri chiar in forma de „hepatita oculta cu virus B” este definita prin urmatoarele criterii:

  • prezenta ADN VHB in sange in cantitate minima <200ui/l sau
  • prezenta ADN viral in ficat (detectabil la punctia biopsie hepatica sub forma de cccADN); acest ADN viral se poate integra in ADN-ul celule ficatului, iar modificarea acestei structuri poate duce la aparitia de celule hepatice anormale, unele atat de anormale incat nu mai raspund la comenzile organismului si se inmultesc fara control,
  • absenta AgHBs
  • transaminaze normale

Deci, poti avea virus B in ficat, chiar daca ai viremia nedetectabila si ai anticorpi antiHBs si antiHBc. Disparitia infectiei cu virus B dovedita prin analize de sange, nu inseamna si disparitia virusului din ficat, adica lipsa oricarui risc pentru o boala de ficat, tocmai de aceea este bine ca bolnavul cu hepatita cronica cu virus B sau C sa fie urmarit de un medic de boli de ficat, nu de boli infectioase.  Deci orice persoana care a avut o infectie cu virusul hepatitei B, chiar considerat vindecata infectia cu sau fara tratament, trebuie urmarita hepatologic sau gastroenterologic periodic, datorita persistentei posibile a virusului in ficat cu riscurile reaparitiei HEPATITEI CRONICE SAU A CANCERULUI DE FICAT.

Aveti aici sursa informatiei de mai sus

Daca ai viremie mare, ai risc mai mare de evolutie a hepatitei B?

Viremia are valori diferite de-a lungul evolutie bolii la acelasi bolnav, si ea nu este strict legata de cat de grava este boala de ficat.Am vazut bolnavi cu viremie nedetectabila si ciroza,si altii cu viremie imensa si fact sanatos.Trebuie stiut ca in hepatita cronica cu virus B, viremia nedetectabila poate deveni oricand detectabila, cu riscul de evolutie a hepatitei catre ciroza in medie cam in 10-15 ani. Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament, medicul gastroenterolog sau hepatolog poate aprecia mult mai corect situatia dvs medicala decat un neprofesionist medical.

Exista o influenta a alcoolului asupra evolutiei hepatitei B?

Alcoolul este o substanta cu potential toxic asupra ficatului

Daca doar alcoolul singur poate duce la ciroza si cancer de ficat, se subintelege sa asocierea alcoolului cu virusul hepatitei C creste riscul si viteza evolutiei catre ciroza.

De aceea, la pacientii cu hepatita cronica cu virus B recomandam abtinerea de la consumul de alcool, , consumul de alcool sa fie doar ocazional, si maximum un pahar de alcool slab (bere,vin).

Exista o legatura intre obezitate si hepatita cu virus B?

Obezitatea poate duce la ficat gras, acesta poate evolua catre hepatita cronica (steatohepatita), iar aceasta la randul ei catre ciroza hepatica.

Suprapunerea obezitatii peste infectia cu virus B ca si in cazul alcoolului, creste riscul si viteza evolutiei catre ciroza hepatica.

De aceea, recomand pacientilor mei cu hepatita cu virus C urmatoarele:

  • Regim alimentar cu aport redus de colesterol (ce provine in principal din carne de porc, slanina, piele de pasare, galbenus de ou, samantana, lapte gras, unt, pate, cascaval, mezeluri grase si uscate)
  • Evitarea alcolului, care incarca ficatul cu grasime.
  • Evitarea anticonceptionalelor care pot aduce surplus de grasime in ficat
  • Scaderea in greutate cu 1kg/luna, pana la o greutate convenabila cu urmatorul regim
  • Evitarea sedentarismului, dar nici efort fizic excesiv
  • Miscare cel putin o ora zilnic in cazul sedentarilor
  • Scaderea cantitatii de alimente consumate la masa de seara
  • Eventual tratament pentru scaderea colesterolului si trigliceridelor din sange (daca este cazul)

Toti bolnavii cu virus B fac ciroza?

DIntre persoanele cu infectie cu virusul hepatieti B doar cca 20% ajung la ciroza, restul nu fac aceasta boala, ci au diferite stadii de hepatita cronica sau ficat sanatos. Evolutia catre ciroza este silentoasa, fara simptome deosebite, si poate fi favorizata de lipsa regimului alimentar si a tratamentuli corespunzator

Toti bolnavii cu virus B mor din cauza virusului?

Numeroase studii au aratat ca dintre toti bolnavii cu infectie cu virusul hepatitei B doar unul din o suta moare datorita acestui virus, restul mor din alte cauze fara legatura cu virusul B

Alte articole despre hepatita B

Markerii virali in hepatita B

Cum ataca virusul B ficatul

Despre purtatorul de virus B

Forum – hepatita

Daca am AgHBs negativ si transaminaze mari, inseamna ca sunt infectata cu virusul A?

Intrebarea este asa de .. aiuritoare incat nu stiu daca este serioasa…o postez ca mostra de logica..

Puteti avea virusul C, E, F, G, H, hepatita alcoolica, medicamentoasa, autoimuna, steatoza hepatica, sau.. rocie alta situatia in care transaminazele pot creste – aveti subiectul pe site.

In evolutia la hvb este obligatorie cele 3 faze ?sau boala poate incepe de la o anumita faza?

Dupa cum scrie si mai sus in evolutia infectiei cu virus B nu este obligatorie parcurgerea fazelor mentionate

Am citit ca la sp Victor Babes se face tripla terapie cu antivirale pentru b ,exista studii la care se pot inscrie pacientii?

Tratamentul eficient al hepatitei B se poate face cu un singur medicament sunt mai multe posibilitati- prin CNAS. Sunt studii prin care se testeaza diferite medicamente in mai toate clinicile mari, probabil este si unul la Sp V Bebes, nu cunosc situatia lor

Va rog din suflet dati-ne vesti cu tratamente noi sau orice altceva ce ne poate ajuta

Tratamentul eficient al hepatitei B se poate face cu un singur medicament sunt mai multe posibilitati- prin CNAS

Care este cel mai bun tratament si regim pentru virusul B?

Nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala, dar asta nu insemna ca un bolnav poate sa nu mearga rau cu o schema corecta de tratament. Acest lucru se intampla pentru ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

regim pentru colon

Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat pentru fiecare bolnav, in funcite de caracteristicile organismului sau – aveti alatura un exemplu de regim alimentar personalizat eliberat unui -pacient.


Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Daca aveti astfel de probleme, cel mai util lucru este sa faceti mai inatai un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va prescrie explorarile necesare, sa precizeze diagnosticul, stadiul bolii, sa va faca recomandarile necedare si sa monitorizeze evolutia situatiei dvs medicale.

Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna in urmatoarele situatii

  • daca diagnosticul este precoce, nu este deja evoluata cand boala
  • daca tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
  • daca monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii si a le contracara

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate ca sef de promotie pe tara cu media generala zece la toate examenele.

In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina am peste 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale. Am si cca 30 de ani de experienta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti in medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro.

Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent si acum)

De ceva timp imi folosesc experienta medicala acumulata la cel mai inalt nivel oferind  consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti unde am un cabinet.

Va urez sanatate maxima

Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si doriti o evaluare medicala cu o a doua opinie pentru diagnostic, tratament si regim alimentar personalizat de la un medic cu o mare experienta, puteti face o programare  pentru consultatie aici sau prin – programare -tasta de jos a telefonului dvs mobil

AICI NE GASITI

Clinica Sante este localizata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului.

Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 se afla Clinica Sante, unde la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu




6 Comments

  • Ionel

    octombrie 20, 2017

    Am hepatita .b a-și dori sa vorbesc cu dl dr Ditoiu. Sunt in Spania și ..medicii de aici ma tot înnebunesc . A-și dori sa vorbesc cu dumneavoastră. Sa va trimit’’ costul consultației și după sa vb cu dumneavoastră! Va mulțumesc aștept răspuns!

    • admin

      octombrie 20, 2017

      Imi pare rau, dar nu fac consultatii pe net, din cauza riscului de eroare, si pentru ca este ilegal
      Cu stima

  • IOnica

    octombrie 19, 2017

    Atat eu cat si sotia am fost depistati anul trecut cu virusul hepatic B. Am respectat recomandarile medicului specialist de la SJU , luand hepatoprotectoare si am fost atenti la regimul alimentar pe care ni l-a recomandat. Anul acesta am repetat analizele si am constatat ca in loc sa scada a crescut la amandoi incarcatura virala (ADN viral hepatic B). Am efectuat si FibroScan si ni s-a spus ca inca nu suntem in stadiu de a intra pe tratament. Doresc o programare pentru un consult la dl dr. Ditoiu, atat eu cat si sotia mea Suntem din Ploiesti si astept sa ma contactati pentru a ne programa in data de 15.11.2017 cand ajungem in Bucuresti. Multumes

    • admin

      octombrie 19, 2017

      Veti fi contactat
      Cu stima

  • Ioan

    octombrie 5, 2017

    Buna seara
    Am hepatita C, am risc de cancer la ficat?
    Ce trebuie sa fac?
    MUltumesc

    • admin

      octombrie 5, 2017

      Infectie cu virusul hepatitie C este un factor de risc pentru cancerul hepatic.
      Este necesara monitorizarea periodica a boli ide ficat la un hepatolog bun
      Cu stima

Lasă un răspuns