Gravitatea bolilor de ficat si fiere

Gravitatea bolilor de ficat si fiere este diferita, iar aceasta diferenta nu tine numai de boala ci mai ales de persoana care are boala respectiva.

Este omeneste ca un pacient sa spere ca se va vindeca si sa stie care sunt sansele de vindecare sau riscul de agravare a bolii sau de deces.

Cum poti sa afli de la distanta cat de grava este boala in general, sau boala  pe care o ai?

De pe einternet poti afla gravitatea unei boli in general, statistic. Din pacate statistica este una, iar realitatea alta. Gravitatea unei boli si sansele de a raspunde la tratament (vindecare sau ameliorare), tine nu numai de diagnostic, sau de tratament, ci si de numerosi alti factori care tin de pacient, deci sunt total diferiti la pacienti diferiti

Cei mai importanti factori de care tine gravitatea si evolutia  unei boli sunt:

  • momentul diagnosticului (la inceputul bolii sau mai tarziu)
  • stadiul bolii -de inceput, stadiu mediu sau inaintat
  • complicatiile existente si gravitatea lor
  • varsta pacientului
  • bolile insotitoare
  • gradul de uzura al organismului- dat de varsta, de conditiile de munca si viata, de bolile anterioare, operatii, etc
  • tipul de modificare a analizelor si altor explorari de laborator
  • posibilitatea de a suporta sau nu un tratament, etc.

Cu acelasi diagnostic, sa zicem ciroza, o persoana poate trai o zi iar alta 30 de ani.. Am avut pacienti cu cancer care dupa carte ar fi ptrebuit sa supravietuiasca cateva luni, si au trait mai multi ani

De aceea, nestiind toate elementele necesare, un medic nu poate arunca aiurea cu sfaturi dadatoare de sperante sau invers, nu poti sa condamni un om, sfatuindu-l sa isi astepte sfarsitul ca nu mai este nimic de facut..

Medicii care trateaza direct un bolnav iau in calcul toate elementele mentionate anterior si pot sa sfatuiasca pacientul  mult mai competent decat cineva de pe net, indiferent de calificarea lui si calitatile lui de medic, tocmai din acest motiv. Tot medicul curant este cel mai competent sa dea indicatiile de tratament la domiciliu, iar regulile colegiale medicale impun regula “ocupa – te doar de bolnavii pe care ii ai in responsabilitate”.

Medicina, ca orice stiinta biologica (agronomia, biologia,  etc) nu este matematica, nu este o stiinta exacta, deci nu se pot calcula parametri evolutivi ai unei boli adunand niste cifre (varsta+transaminazele+ marimea varicelor esofagiene+ cantitatea de ascita+marimea ficatului), ca sa ai ca rezultat durata supravietuirii cazului respectiv.Am avut un pacient tanar cu ciroza, care- credeam eu-avea sanse mari de evolutie indelungata. La cateva luni de la momentul diagnosticului, in perioada sarbatorilor de iarna, a neglijat tratamentul si regimul alimentar, a facut ascita refractara, ai a murit in cca o luna.

Sansele unei persoane de a se vindeca sau agrava reprezinta un lucru, iar sansele unei boli de a face acelasi lucru este cu totul altceva..

  • Sansele unei persoane de vindecare sau de agravare a unei boli (sa zicem hepatita cu virus B) se bazeaza pe datele  clinice si de laborator ale fiecarui caz in parte, coroborate cu experienta anterioara a medicului pe cazuri cu patologie similara. Ele pot fi estimate de medicul curant, si pot fi mai mici sau mai mari decat sansele teoretice ale acelei boli de a se bindeca sau agrava.
  • Sansele ca o boala sa se vindece sau sa se agraveze (sa zicem hepatita cu virus B) pot fi spuse, ele sunt de cca 40%, bazat pe studiul zecilor de mii de bolnavi cu aceasta boala. Acestea sunt de obicei postate pe site la fiecare boala.

In concluzie:

Sansele de vindecare sau agravare a  unui bolnav, nu  sunt identice cu sansele de vindecare sau agravare ale altuia cu aceeasi boala sau dupa datele statistice sau experienta personala.

De aceea  nu se poate raspunde pe net care sunt sansele de vindecare ale unui bolnav, fara sa stii extrem de bine pacientul.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru bolile de ficat?

Pentru orice boala exista mai multe scheme corecte de tratament si regim alimentar.

Problema medicului este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Si in cazul bolilor de ficat si fiere medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Eu le recomand bolnavilor pe care ii consult, in afara de tratament, si u nregim alimentar personalizat, alaturat aveti un exemplu de regim alimentar- este u nexemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Ce poti sa mananci pentru fiere

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate ca sef de promotie pe tara cu media generala zece la toate examenele.

In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale. Am si cca 30 de ani de experienta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti in medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro.

Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent si acum)

De ceva timp imi folosesc experienta medicala acumulata la cel mai inalt nivel oferind  consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti unde am un cabinet.

Va urez sanatate maxima

Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si doriti o evaluare medicala cu o a doua opinie pentru diagnostic, tratament si regim alimentar personalizat de la un medic cu o mare experienta, puteti face o programare  pentru consultatie aici sau prin tasta de jos stanga a telefonului dvs mobil


2 Comments

  • Violeta

    octombrie 13, 2017

    Exista metastaze necanceroase in ficat?

    • admin

      octombrie 13, 2017

      Rar, metastazele din ficat pot fi septice (cu microbi)

Lasă un răspuns