Este obligatoriu sa te operezi de colecist?

Rareori este obligatoriu sa te operezi de colecist.

Unde pot fi localizate pietrele in caile biliare?

Litiaza biliara (pietrele in caile biliare) poate fi localizata oriunde in caile biliare, dar cel mai frecvent se localizeaza la fiere (pietre la fiere).

Pe scurt despre litiaza biliara trebuie mentionat ca:

  • Litiaza biliara de obicei nu da simptome.
  • Pietrele cele mai mici dau simptomele cele mai mari
  • In litiaza biliara de obicei se trateaza simptomele
  • Operatia este rar indicata in litiaza biliara, iar scoaterea fierii este frecvent urmata de simptome persistente neplacute

Odata formate, pietrele de la fiere, ele nu dispar aproape  niciodata de la sine, cu exceptia cazului in care pietrele s-au format in timpul si datorita sarcinii, sau a scaderii bruste in greutate.

Daca ai litiaza biliara operatia este obligatorie?

Majoritatea medicilor considera ca litiaza biliara (pietrele le fiere) care nu are simptome, NU trebuie tratata cu medicamente sau oepratie.

Exista si exceptii, cand litiaza biliara trebuie tratata chiar daca pacientul NU are simptome:

  1. Pacienti cu risc de a face cancer de vezicula biliara
  2. Piatra cu diametrul mai mare de 3cm

Unii medici considera ca si pietrele foarte mici (mai mici de 5mm) ar trebui tratate, chiar daca pacientul nu are simptome, deoarece pot incerca sa iasa prin canalul de scurgere a bilei si exista risc de a-l bloca, iar pacientul sa faca colecistita sau pancreatita (dr Ditoiu).

In cazul litiazei biliare fara simptome, este imortant regimul alimentar pentru a nu declansa simptomele.

Ce alimente sunt contraindicate sau trebuiesc evitate cand ai itiaza biliara?

In principiu, bolnavul care are probleme cu pietre la fiere, trebuie sa evite unele alimente care ar putea declansa o contractie violenta a colecistului cu aparitia durerilor.

Medicul la consult trebuie sa va dea un regim alimentar personalizat -eu le ecomand bolnavilor pe care ii consult, in afara de tratament, si un regim alimentar personalizat, alaturat aveti un exemplu de regim alimentar- este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Ce poti sa mananci pentru fiere

Cum stii daca trebuie sa te operezi de fiere sau nu?

Daca aveti litiaza biliara, trebuie in primul rand sa faceti un consult la un gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru litiaza biliara?

Pentru orice boala exista mai multe scheme corecte de tratament si regim alimentar.

Problema medicului este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Si in cazul ;itiazei biliare medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate ca sef de promotie pe tara cu media generala zece la toate examenele.

In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale. Am si cca 30 de ani de experienta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti in medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro.

Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent si acum)

De ceva timp imi folosesc experienta medicala acumulata la cel mai inalt nivel oferind  consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti unde am un cabinet.

Va urez sanatate maxima

Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si doriti o evaluare medicala cu o a doua opinie pentru diagnostic, tratament si regim alimentar personalizat de la un medic cu o mare experienta, puteti face o programare  pentru consultatie aici sau prin tasta de jos stanga a telefonului dvs mobil


Lasă un răspuns