Hemangiomul hepatic poate sa dea simptome

Hemangiomul hepatic poate sa dea simptome, dar de multe ori este diagnosticat intamplator, fiind de obicei asimptomatic

Ce este hemangiomul?

Hemangioamele sunt un fel de ghemuri de vase de sange, care teoretic pot fi localizate oriunde in organism: piele, muschi, oase, creier, ficat, rinichi, etc. – vezi poze CT hemangiom hepatic si cancer hepatic

Descoperirea unui hemangiom (numit intre bolnavi si “pata” sau “vas de sange” in … ficat, rinichi etc), este frecvent intamplatoare, cu ocazia unei ecografii sau tomografii efectuate de control sau pentru o simptomatologie care impune efectuarea explorarii respective.

Se considera ca cel putin 2% din populatie are cel putin un hemangiom la ficat, fiind mult mai frecvent la femei (6 femei/ un barbat), fiind descoperite chiar si la copii.

De ce apare hemangiomul hepatic?

Cauzele de aparitie a hemangioamelor nu sunt cunoscute de obicei, dar existenta lor ne face sa luam anumite precautii in unele situatii (ca de exemplu in caz de biopsie a unui organ care are un hemangiom, acesta putand sa sangereze serios daca este biopsiat)

Se considera ca tratamentele anticonceptionale sau cu cortizonice ar putea favoriza aparitia hemangioamelor hepatice, iar in timpul sarcinii poate creste.

Exista si unele sindroame sau boli in care hemangioamele hepatice apar mai frecvent:

 • Sindromul Klippel-Trenaunay-Weber
 • Sindromul Kasabach-Merritt
 • Boala Osler-Rendu-Weber
 • Boala Von Hippel-Lindau
 • Lupusul eritematos sistemic

Diagnosticul imagistic de hemangiom hepatic

Diagnosticul de hemangiom al unui organ solid abdominal, poate fi stabilit cu certitudine prin

 • ecografie obisnuita, clasica
 • ecografie Doppler
 • ecografie Doppler color
 • examen computer tomografic cu contrast
 • examen RMN
 • scintigrafie cu hematii marcate cu technetium-99m
 • angiografie hepatica clasica
 • angiografie hepatica digitala cu substractie

De obicei simpla ecografie poate lamuri lucrurile suficient de bine, cu o precizie de cca 80%.

Analizele in diagnosticul hemangiomului hepatic

Desi de obicei analizele de sange sunt normal, noi preferam sa facem urmatorul set de analize la pacientii cu hemangiom la ficat:

 • Hemograma
 • Fibrinogen
 • Markeri tumorali– alfa-fetoproteina, CA 19-9, antigen carcinoembrionar (CEA) – pentru a exclude o leziune maligna (canceroasa)

In rare cazuri, poate sa existe anemie, scaderea trombocitelor, cresterea fibrinogenului si VSH

Cu ce se poate confunda un hemangiom la ficat?

Importanta descoperirii unui hemangiom hepatic consta mai ales in existenta riscului confuziei cu alte formatiuni din ficat cu o evolutie mult mai grava, ca:

 • Tumori benigne (necanceroase) – adenomul hepatic
 • Cancerul de ficat primitiv sau metastazele canceroase din ficat
 • Nodulii de regenerare din ciroza
 • Hiperplazia nodulara focala
 • Abcesul hepatic
 • Chiste hepatice

Tocmai din cauza acestor posibilitati de confuzie, noi preferam sa determinam markerii tumorali in caz de suspiciune, si am avut cateva cazuri in care ceeace parea (la ecografie) un hemangiom hepatic, s-a dovedit ulterior a fi cancer hepatic.

Biopsia hepatica ar face o diferenteiere clara si sugura intre hemangiom di celelalte tipuri de tumori din ficat, dar nu este posibila datorita riscului de sangerare . Datorita acestui risc, un pacient care are un hemangiom hepatic nu face biopsie hepatica pentru alta boala de ficat, chiar daca hemangiomul este in alta zona decat cea de biopsie, deoarece exista riscul existentei si a altor hemangioame mai mici, nevazute ecografic.

Hemangiomul hepatic da simptome?

De obicei hemangiomul hepatic nu da nici un simptom, fiind descoperit intamplator la ecografia efectuata din alte ratiuni.

Dupa descoperire, lipsa simptomelor poate sa se mentina, facand pacientul sa uite ca are hemangiomul, sau pacientul incepe sa constientizeze ca are “ceva” la ficat, problema mai mult psihologica decat reala.

Uneori, in cazul hemangioamelor gigante, pot sa existe simptome, unele chiar suparatoare:

 • Durere in dreapta sub coaste
 • Icter – prin compresie pe caile biliare-
 • Insuficienta cardiaca (oboseala la efort, edeme)
 • Febra de cauza necunoscuta
 • Scadere in greutate
 • Senzatie de satietate rapida
 • Balonare
 • Greata
 • Varsaturi alimentare

Cat de grav este sa ai hemangiom hepatic?

In marea majoritate a cazurilor, o persoana cu hemangiom hepatic nu are nici o neplacere din cauza lui, si nu trebuie sa isi limiteze activitatea.

In unele cazuri, un hemangiom mare se poate rupe si trebuie operat.

Este important insa de stiut daca un pacient are hemangiom hepatic in cazul in care el ar trebui sa faca o biopsie hepatica, deoarece inteparea cu acul a unui hemangion poate genera hemoragii hepatice serioase

Hemangiomul hepatic forum

Scintigrafia pune 100% diagnosticul de hemangiom hepatic?

Nici o analiza in nici o boala nu pune 100% diagnosticul, in mecicina, biologie, agricultura,meteorologie, etc( in stiintele naturii) nimic nu este cert 100%.

Cancerul la ficat se vede la ecograf ca niste pete?

La ecograf orice se vede ca niste pete sau noduli, inclusiv cancerul de ficat.

Prezenta unei forme hyperechogene,omogene cu contururi regulate de 18 mm la nivelul segmentului VII hepatic evoca un angiome. De un timp,luni in sir,simt o durere surda in partea dreapta . suspectez acest angiom caci rezultatele tuturor examenelor facute nu releva altceva. CE EXAMEN SA CER MEDICULUI, TREBUIE SA FIU CLARA caci iarasi voi incepe procedura de scanere si analize care ma invart pe loc.

Durerea in dreapta sub coaste poate avea duferite cauze – aveti subiectul pe site.

Medicul gastroenterolog, dupa anamneza si consultul pacientului, evaluand rezultatul ecografiei va solicita cel mai concludent examen pe care il considera necesar pentru lamurirea diagnosticului.

Am un hemangiom la ficat, si nu stiu cat de bine este, as vrea sa vad ce se poate rface, ma pot programa la adv?

Nu este bine sa ai hemangiom hepatic, dar gravitatea acestei situatii este strans legata de factori care tin de marimea, localizarea si problemele hepatica asociate

Ce trebuie sa faci cand ai hemangiom hepatic?

Daca aveti modificari de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai intelept este sa mergeti la un medic specialist gastroenterolog bun din zona dvs, pentru o evaluare corecta a situatiei, orica amanare putand avea cconsecinte neplacute, uneori ireversibile. NU mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca ave bani, nu avem piese de schimb. Cu bani, nu poti cumpara doar doua lucruri – sanatate si timp.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru hemangiomul din ficat?

Pentru orice boala exista mai multe scheme corecte de tratament si regim alimentar.

Problema medicului este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Si in cazul hemangiomului hepatic medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Eu le recomand bolnavilor pe care ii consult, in afara de tratament, si un regim alimentar personalizat, alaturat aveti un exemplu de regim alimentar- este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Ce poti sa mananci pentru fiere

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate ca sef de promotie pe tara cu media generala zece la toate examenele.

In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale. Am si cca 30 de ani de experienta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti in medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro.

Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent si acum)

De ceva timp imi folosesc experienta medicala acumulata la cel mai inalt nivel oferind  consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti unde am un cabinet.

Va urez sanatate maxima

Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si doriti o evaluare medicala cu o a doua opinie pentru diagnostic, tratament si regim alimentar personalizat de la un medic cu o mare experienta, puteti face o programare  pentru consultatie aici sau prin tasta de jos stanga a telefonului dvs mobil


4 Comments

 • IOn MIhaela

  octombrie 20, 2017

  Am 30 ani, depistata acum 10 ani cu virusul hepatitei B, in prezent incarcatura virala 5210 Ul/ ml, 30322 copii/ ml. Stare generala foarte proasta, imi apar constant pe picioare eruptii care se transforma in furunculi, dureri in partea dreapta, oboseala fizica si psihica. Cred ca o sa mor..

  • admin

   octombrie 20, 2017

   Hepatita … obisnuita nu da in general nici un fel de simptom, este posibil ca simptomele dvs sa aiba alta cauza
   Cu stima

 • Stancu Ioana

  octombrie 19, 2017

  Am facut niste investigatii si am un hemanginom hepatic cavernos. Este canceros, cum trebuie urmarit?Pot veni la un consulta la dl dr DItoiu?
  MUltumesc

  • admin

   octombrie 19, 2017

   Aveti pe site datele de contact
   Cu stima

Lasă un răspuns