Modificarea culorii scaunului

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Bucuresti

Modificarea culorii scaunului este des reclamata de pacienti, uneori justificat, alteori fara nici o legatura co o boala.

De ce este important aspectul scaunului?

organele digestive ale omului

Aspectul materiilor fecale este extrem de util pentru a semnala o boala de tub digestiv, aceasta insemnand esofag, stomac, duoden, intestin subtire sau gros, dar si de pancreas sau ficat..

De obicei modificarea de culoare a fecalelor reprezinta un semn de boala, mai ales daca este prezenta in mai multe randuri sau persista, dar uneori aceasta modificare poate fi data si de alimentatie sau medicamente.

Cauza modificarilor persistente ale culorii scaunului trebuie lamurita rapid din punct, uneori  aceasta putand fi  data de o probleme medicala grava..

Cele mai frecvente cuvinte de cautare pe site pentru tema mentionata au fost:

  • face scaunul negru la wc
  • scaun tare
  • scaun cu mucus
  • scaun deschis la culoare
  • mucus in scaun
  • scaun albicios
  • scaun inchis la culoare cauze
  • fecale deschise la culoare
  • fecale verzi
  • culoarea scaunului
  • scaun cu sange cancer

De ce se modifica culoarea scaunului?

scaun modificat

Culoarea scaunului se poate modifica in numeroase situatii, cele mai frecvente fiind urmatoarele:

  1. Scanul cu aspect de melena, negru „ca pacura” –   este de obicei data de pierderea a cel putin 200ml de sange din partea superioara a tubului digestiv, acesta fiind oxidat de acidul clorhidric din stomac; pentru ca sangele sa se oxideze si sa dea culoarea neagra a scaunului pierderea de sange trebuie sa fie din esofag, stomac, duoden, mai rar din intestinul subtire, altfel acidul clorhidric din stomac nu mai are capacitate oxidanta, fiind neutralizat de secretia biliara, pancreatica si intestinala  Situatii in care scaunul poate fi negru fara sa existe sangerare digestiva  sunt:
    • Exista si alimente care contin elemente care pot da culoare neagra scaunului cum sunt  spanacul – care contine fier- sau coacazele, friptura in sange – sangele oxidat din friptura da tot culoare neagra, la fel ficatul consumat in cantitate mare
    • Unele medicamente cu continut de bismul (De-nol) sau fier in tablete dau tot culoare neagra a scaunului
  2. Prezenta sangelui in scaun  -este denumita hematochezie,  sangele fiind vizibil ca sange curat, nedigerat, sau scaune de culoare maronie-inchisa, are mai frecvent urmatoarele cauze:
    • Cancerul de colon sau rect
    • Polipii colonici
    • Hemoroizii
    • Fisurile anale
    • Diverticulii colonici
    • Malformatiile vasculareRectoragie
    • Traumatismele rectale
    • Parazitozele digestive
    • Infarct intestinal
    • Tumorile benigne – necanceroase- (sangereaza rar)
  3. Scaunul de culoare mai deschisa decat in mod obisnuit, albicioasa poate fi cauzat de lipsa bilei din scaun,asa cum se intampla in icterele mecanice, dar si in cazul consumului unor alimente albicioase in cantitati mari sau medicamente (hidroxid de aluminiu, bariu)
  4. Scaunul de culoare  galben deschis poate avea mai multe cauze
    • Daca scaunul este grasos si pluteste in apa poate fi vorba de o insuficienta pancreatica (apare in pancreatita sau  cancer  de pancreas),  sau boala celiaca
    • Alte cauze de scaun deschis la culoare
      • hepatita de cauza alcoolica sau virala A,B,C.D, etc
      • ciroza biliara primitiva sau secundara
      • medicamente care contin cantitati mai mari de hidroxid de aluminu
      • obstructii ale cailor biliare (tumori canceroase sau necanceroase, litiaza, boli congenitale ale cailor biliare )
      • bariu in fecale ramas dupa examinarea radiologica aintestinului
      • Chiste obstructive localizate pe canalele biliare
  5. Scaunul de culoare  portocalie, este dat de obicei  de unele alimente (morcovi, cartofi dulci, cantalupi, mango) sau medicamente ( suplimente nutritive, vitamine).http://moolahb.files.wordpress.com/2008/03/image_025.jpg?resize=202%2C151
  6. Scaunul de culoare  verde poate sa apara datorita evacuarii rapide a materiilor fecale din intestin, care nu permite oxidarea bilei; astfel pot sa apara scaune verzi, dar aceasta culoare se poate datora si unor alimente sau medicamente (laxative , antibiotice), inmultirii exagerate a microbilor in intestin (cum se intampla in gastroenterita infectioasa), infectie cu Giardia, sau in boala Crohn, colon iritabil, boala celiaca sau cancer. Unele suplimente nutritive cu fier sau  alimente vegetale verzi in cantitate mare, pot colora scaunul in verde

Culoarea scaunului forum

Ce analize sunt folosite pentru diagnosticul cauzei modificarii de culoare a scaunului?

Deoarece simpla examinare a scaunului poate sa nu lamureasca asupra cauzei modificarilor de culoare, pentru a evalua corect aceasta situatie deseori trebuiesc facute analize din scaun.

Cele mai frecvente analize folosite pentru evaluarea modificarilor scunului sunt urmatoarele:

  • Coprocitograma -cercetarea celulelor din scuan
  • Determinarea pH-ului materiilor fecale
  • Test pentru depistarea sangelui  invizibil din scaun (hemoragii oculte din scaun)
  • Test pentru depistarea grasimilor in scaun (steatoreei)
  • Coprocultura -CAUTAREA MICROBILOR IN SCAUNE
  • Dozarea diferitelor substante in scaune
  • Test de digestie- poate arata gradul de digestie a alimentelor in  scaune
  • Examen coproparazitologic -cautarea parazitilor in scaune

Se modifica culoarea scaunului in cancerul de colon?

Modificarea fecalelor in cancerul de colon poate sa fie absenta, deci pacientul sa nu aiba modificari de fecale.Uneori, in scaun poate sa apara sange, cheaguri de sange amestecate sau nu cu fecale, scaunele pot fi mai moi si frecvente, dar exista si cazuri de cancer de colon cu constipatie. In cazul tumorilor de rect, scaunul poate fi deformat, sau subtire, ca un creion.

Se modifica culoarea scaunului in caz de polipi in colon?

In general existenta polipilor in colon nu modifica forma si culoarea fecalelor.

Daca polipii sangereaza, este posibila prezenta sangelui in fecale

Se modifica fecalele in caz de hemoroizi?

In cazul hemoroiizilor care sangereaza, scaunele contin .. sange, pe exteriorul fecalelor sau sangele apare pe hartia igienica.

Am diaree, sunt semne de ingrijorare, ce sa fac?

In mod normal trebuie sa fie lamurita cauza oricarui simptom, chiar daca este vorba de diaree. Am vazut cazuri de diaree la persoane cu colon iritabil (afectiune fara gravitate, nu se poate muri de colon iritabil, desi simptomele sale sunt deranjante) dar si diaree la persoane cu cancer de colon inoperabil; ce credeti, diareea in cazul dvs este un semn ingrijorator sau puteti sta fara a a face nici un consult medical?

Ce este de facut cand ai scaun negru ca pacura, diaree frecventa, sau scaun albicios?

Sa va adresati unui gastroenterolog pentru lamurirea cauzelor simptomelor mentionate.

Daca ai scaun negru si anemie, este bine sa astepti rezultatul tratamentului sau sa faci endoscopie digestiva superioara?

Daca as avea un pacient cu scaun negru la care cred ca este posibila o pierdere de sange din tubul digestiv superior, i-as face endoscopie digestiva superioara. Nu stiu ce tratament ati putea face stiind doar ca aveti anemie si scaun negru, fara a cunoaste cauza – nici a anemiei, nici a modificarii culorii scaunului

Poti sa ai scaun negru din cauza sarcinii?

Din cate stiu eu sarcina nu modifica culoarea scaunului.

In 2009 februarie 13 am fost internata cu hepatita virala B acuta. am stat 3 saptamani in spital si am urmat tratament cu lagosa, farcovit, arginina, glucoza, vitamine etc. dupa ce m-am externat mi s-a dat reteta pentru acasa cu lagosa 3 pe zi si farcovit 2 pe zi cu pauze la 30 de zile. acum dupa 2 ani si 7 luni de cateva zile ( 3-4 zile)ma doare burta in zona ficatului, am unele ameteli, moleseala, greturi si scaun galbui deschis . ma ingrijoreaza deoarece aceleasi simptome le-am avut si cand am fost depistata cu hepatita. ce sa fac? oare ce se intampla cu mine? se poate sa ma imbolnavesc din nou de hepatita?

Faptul ca aveti aceleasi simptome nu insemana neaparat ca aveti hepatita, sunt sute de boloi care dau aceleasi simptome

Mergeti la medicul dvs curant pentru un consult, eu nu va pot pune un diagnostic eronat pe net.

O tumora benigna sau o rana pe colon pot sa dea sangerari anale si scadere in greutate de 1-2 kg?

De obicei o tumora benigna nu sangereaza, dar o rana pe colon de obicei sangereaza; scaderea in greutate are importanta in functie de perioada in care a aparut (o luna- un an-…); una este semnificatia unei scaderi in greutate de doua kilogramme in doua saptamani, si alta daca scazi in doi ani

Dupa cate zile de la administrarea de fier scaunul isi revine la culoarea sa obisnuita? multumesc!

De obicei modificarea culorii scaunului dupa 72 de ore dupa inghitirea fierului sau intreruperea inghitirii sale.

Imi puteti spune, va rog, daca un scaun negru tare poate fi de la vreo hemoragie? Din cate am citit in articolul dvs, cand are loc o hemoragie la esogag, stomac sau duoden, scaunul devine negru si diareic. Precizez faptul ca acest scaun negru tare este insotit si de anemie. Multumesc.

Scaunul negru si tare se poate insoti de anemie daca pierderile prin fecale sunt oculte, sau daca anemia are alta cauza decat pierderea de sange prin fecale

Daca am 2 scaune pe zi, culoare normala cred eu , maro, ar putea fi un simptom al cancerului de stomac? multumesc. bogdan

Nu cred ca este cancer de stomac

Buna ziua,nu stiu daca voi avea norocul sa citeasca Domnul Dr. …insa sunt disperata de situatia in care ma aflu din 2000umblu prin spitale descoperita cu inceput de boala crhon amurmat trat.cu salofalk diferite administrari ,cite 3,4 pe zi cu un regim strict si asa au trecut anii cu vindecari ,recidivari (mai bine mai rau ) cu controale etc insa acum treaba e mai grava din mai am inceput sa fac scaune nelegate 1_2 pe zi cu sange de culoarea unei visine putride ,am fost internata in spital unde mi sa facut mai multe investigatii:colonoscopie ,endoscopie si tranzit baritat< endoscopie buna ,colonoscopie buna ,tranzitul baritat:….la nivelul jejunului distalse vizualizeaza un segment ingustat pe o lun.de cca6,5cm,in ansamblul jejunalprezinta mucoasa modificata cu aspect pseudopolipoid,ileonul apare cu aspect mai spastic prezentand segmente mai ingustate( stenoza) cu contur usor nere e?) ,cecul si colonul ascendent proximal prezinta contur usor neregulat(microulceratii) si modificari de mucoasa cu aspect pseudopolipoidal ,timpul de tranzit aproximativ 40 minNu mi explic cum aici sa vazut iar la colono si edoscopie nu,,,,??/urmez trat.cu salofalk 4/zi si mentionez ca incontinuare ma balonez la orice mananc scaune moi ca un cir sau subtiri de culoare galbina.Desi iau salofalk de atita timp nu mi este bine nu am un scaun macar bun ,sunt disperata unde sa ma duc si ce sa fac? nu ma ajuta nimeni…..sper doar ca Dumnezeu imi va mai da o sansa. Va multumesc!

Programati-va la un consult sa vedem despre ce este vorba

Bună seara , De o vreme să zic așa tot am probleme…totul a început de când am început să țin o cură cu antibiotice timp de 2 săptșmâni pentru o infecție urinară…..apoi am fost diagnosticată cu o gastrită cronică erozivă….după toate astea de la medicamente cred eu am început să am tot felul de probleme cu scaunul….a început să își schimbe culoarea de la maro la verde și la galben deschis., când cum…plus că nu are o consistență normală , ci fac chichireze ca o oiță. În spital cât am stat mi s-a făcut o rectosigmoscopie și nu am avut fisuri anale sau hemoroizi. De atunci am mai fost și la alți medici și mi s-a zis că aș avea o disbioză mai urâtă. Am 21 de ani și chiar nu știu încotro să o mai apuc , pentru că am văzut clar că spitalul nu este soluția. Dacă m-ați putea ajuta cu un sfat aș fi foarte recunoscătoare

Aveti pe site elemente teoretice referitoare la problema dvs, dar elucidarea cauzei nu se poate face pe net fara consult. Ar trebui sa va adresati unui gastroenterolog pentru lamurirea cauzelor simptomelor mentionate.

Va rog frumos raspundeti-mi si mie ca sunt ingrijorata deorece mama mea are de o luna scaunul mai deschis la culoare, maro deschis si as vrea sa stiu care este cauza. A facut ecografie abdominala si a iesit bine si examenul cu bariu pentru stomac.si a iesit totul normal. Mentionez ca nu prea mananca fructe si legume, Scaunul este consistent dar nu foarte tare si destul de gros nu subtire si nu pluteste …nu e grasos
Scaun galben deschis poate avea mai multe cauze

  • Daca este grasos si pluteste in apa = insuficienta pancreatica (pancreatita, cancer), boala celiaca
  • Alte cauze de scaun deschis la culoare

medicamente cu hidroxid de aluminu
examinarea intestinului cu bariu
hepatita alcoolica sau virala
ciroza biliara
obstructii ale cailor biliare (tumori canceroase sau necanceroase, litiaza, boli congenitale ale cailor biliare )
chiste pe canalele biliare

Am o problema grava cu digestia ca sa explic intr-un fel problema am fost intr-o noapte la pesti cu barca si m-a prins ploaia am stat ud la fund si la picioare pana dimineata in tot cursul serii am consumat vreo 4 litri de bere dar nu m-am imbatat si nici nu mi-a fost rau am terminat cu pescuitul am ajuns in oras am mancat o ceafa cu cartofi prajiti ,am mancat si o inghetata si am mai baut 2 beri astea fiind faptele de la care cred ca mi s-a tras boala adaugand efortul barcii la care am vaslit sa ma rup in 2 … in fine adaugand si sex-ul din seara respectiva cred ca m-am fortat prea tare de aici intervin problemele : dimineata la 4 m-am trezit agitat si am fugit repede la baie , am facut un scaun mai mult apa decat altceva plus ca apa era cam verde spre negru m-am pus inapoi in pat si am adormit pana la 6 la 6 jumate trebuia sa merg la lucru dar ce sa merg ca dupa un scaun asemanator m-a luat cu friguri am facut temperatura au inceput sa ma doara toate oasele ,inima si stomacul am avut niste dureri extraordinar de groaznice nu puteam sa stau deloc trebuia sa ma misc pentru ca simteam ca mor din cauza durerilor de oase , cu chiu cu vai am adormit mi-a trecut febra si am inceput sa iau medicamente in speranta ca scap de diaree pana sa iau medicamentele am varsat de vreo 3 4 ori si astazi a 2-a zi am ajuns la un numar de 9- 10 scaune verzui spre negru care nu dureaza 10 -15 secunde sa le fac , ma doare stomacul ingrozitor si ma simt slabit de puteri nu am fost la medic dar am vorbit cu el la telefon pentru ca nu pot iesi din casa mi-a dat normix am mai luat eu niste furazolidon niste saprosan un plic de smecta mi-a mai dat sa iau hidrasec dar degeaba in orice caz la o ora jumate 2 ma duc pe tron , sunt speriat si nu stiu ce sa ma fac cine are vreo idee sunt nerabdator sa o ascult .va multumesc anticipat

 Aveti pe site elemente teoretice referitoare la problema dvs, dar elucidarea cauzei nu se poate face pe net fara consult. Ar trebui sa va adresati unui gastroenterolog pentru lamurirea cauzelor simptomelor mentionate.

Buna ziua. Am 15 ani si sunt constipata de cand ma stiu (decateodata, pt ca uneori am scaune si de 3 ori pe saptamana, dar alteori unul la 2 saptamani)…si scaunul meu este asa maro deschis-galben…si din ce am citit mai sus am inteles ca este cancer? Imi este cam frica… Precizez ca sunt si deshidratata…nu prea beau apa…este acesta problema cauza constiparii? Astept un raspuns.

Aveti pe site articole despre constipatie

astazi m-am trezit si am vazut ca am scaun verde .. este grav?

Poate fi orice. Aveti pe site elemente teoretice referitoare la problema dvs, dar elucidarea cauzei nu se poate face pe net fara consult. Ar trebui sa va adresati unui gastroenterolog pentru lamurirea cauzelor simptomelor mentionate.

buna ziua!am ceva probleme cu sistemul digestiv de aproape 3 luni…mai exact ..acum 3 luni am fost diagnosticat cu gastrita hiperacida..am urmat tratamentul…am facut ecografii,tranzit baridat,analize sange…nimic in neregula,am fost la doctorul de familie la med.internist..ok totul dupa ei…dar,…am in continuare dureri surde usoare ca niste intepaturi in abdomen,radiaza si prin spate pe langa coloana cateodata,sub coaste, in zonele inghinale jos in burta,borboloseli si sunete ale intestinelor,gaze,scaune 3 /saptamana, tari de regula,culoare este de cafeniu la scaune,…cateodata si diaree dar rar, spasme ale muschilor burtii, nevoia urgenta de a urina,urinez des,…eu am facut o obsesie ca ar fi pancreatita…doctorii zic nu…dar nu mai pot sa-mi i-au gandul de la boala atunci cand simt burta cum se manifesta sau cum se aude,scaunele nu mai sunt brun cafeniu ca alta data ci cafenii ,urat mirositoare,vanturi la fel …urat mirositoare,mentionez ca am 30 de ani ,1.85 si 83 kg…in ultimele 3 luni am pierdut 2 kg.

Textele postate pe site sunt originale, am muncit sute de ore sa le aduc la formatul actual, si le pun la dispozitia dvs neconditionat. Din pacate din lipsa de timp (lucrez si la spital si la universitatea de medicina Carol Davila Bucuresti si in privat), si din motive tehnice, NU OFER CONSULTATII PE NET. Postez intrebarile dvs deoarece ele pot ajuta alti utilizatori, si din ele mai extrag si subiecte pe care le postez pe site.

De 2 zile am observat ca am scaun de culoare negru-verzui. Mentionez ca fac tratament cu Ciprobay, Flamexin si am luat doza unica de Tiprogyn.Ce imi recomandati? Sa fiu ingrijorata?Multumesc.

Va recomand  sa va adresati unui gastroenterolog pentru lamurirea cauzelor simptomelor mentionate.

 Buna ziua!In urma cu 2 ani am avut fregvent scaun negru si cateva picatur de sange dupa ce ieseam la toaleta! in ultima perioada nu am mai avut astfel de scaun,am facut un control si am fost diagnosticat cu Ulcer duodenal in urma cu o luna….am inceput sa iau tratament conform medicului!dar durerile se amplifica de la o zi la alta, nu tin un regim foarte strict.mi sa spus sa consum iaurt ,sana,lactate! ieri am consumat circa 1,5 litri de Sana si Iaurt de baut, iar astazi am avut un scaun ALB Galbui greu,neplutitor!
Crede ti ca ar fi vb de o complicatie mai mare,decat ceea ce am??
Va Multumesc!

Aveti pe site elemente teoretice referitoare la problema dvs, dar elucidarea cauzei nu se poate face pe net fara consult. Ar trebui sa va adresati unui gastroenterolog pentru lamurirea cauzelor simptomelor mentionate.

buna ziua…..am avut sangerari in timpul defecatiei……nu mult cateva picaturi.Am fost constipat si am defecat greu si de aici au aparut sangerarile care s-au oprit in 2-3 zile.Apoi peste alte 2-3 zile culoarea scaunului era una negricioasa la exterior si maronie la interior.Ce poate fi?…..mentionez ca am mancat in acest timp prune uscate pentru ca stiu ca ajuta la combaterea constipatiei…….Sunt semne de ingrijorare sau culoarea poate fi data si de prunele uscate ?

Aveti pe site elemente teoretice referitoare la problema dvs, dar elucidarea cauzei nu se poate face pe net fara consult. Ar trebui sa va adresati unui gastroenterolog pentru lamurirea cauzelor simptomelor mentionate.

buna ziua,am si eu o intrebare ,de o saptamana in fiecare dimineata pe stomacul gol iau cate o pastila care contine fier (recomandata de medici)o pilula roz pe nume gyno-tardyferon si xanax pt anxietate si atacuri de panica,ma simt foarte bine acum nu mai sunt ametita,problema este urmatoarea,de cand am inceput tratamentul cu fier scaunul este verde inchis tare la culoare si are un miros specific,sa imi fac griji sau e ceva normal,mentionez ca nu sunt in tara si am nevoie de sfat,va multumesc anticipat

Poate fi de la fier

De cateva saptamani fac scaunul cu sange deschis la culoare. mentionez ca nu elimin intotdeauna scaunul cu sange ,facandu-l normal.ce poate fi in afara de hemoroizi,deoarece am efectuat un tuseu rectal?

Aveti pe site elemente teoretice referitoare la problema dvs, dar elucidarea cauzei nu se poate face pe net fara consult. Ar trebui sa va adresati unui gastroenterolog pentru lamurirea cauzelor simptomelor mentionate.

ce se intampla atunci cand intro zi faci scaun de culoare albastra, in alta zi de culoarea curcubeului si vreo patru cinci zile consecutiv de culoarea roz.
Va multumesc anticipat.

Cred ca ar fi nevoie de consult oftalmologic, sau. .. poate de alta specialitate

Am citit ca scaunul galben deschis grasos care pluteste nu este normal dar
scaunul cu culoare normala adica galben spre maroniu care nu este grasos dar are aer in el si pluteste este semnul vreunei probleme?
Multumesc!

Poate fi semnul unei probleme

copilul meu de 18 luni prezinta de 2 zile scaune albe, fara mificari de consistenta. este f vesel, activ, mananca bine. care ar putea fi cauza?

1. Nu sunt pediatru, nu ma pricep
2. Modificarile de culoare – inclusiv scaun albicios, le aveti pe aceasta pagina
3. Nu neglijati situatia si mergeti la un consult pediatric

4. legea interzice in Romania evaluarea medicala la distanta = pe net.
Cu placere

Este scaunul cu aspect aerat care pluteste este normal?

Nu

Am in fiecare dimineata scaun.Materia fecala este de culoare galbena deschis ca si scaunul unui copil.Am facut examen coprologic si doctorul care ma consulta gastro-enterolog mia prescris un medicament contra parazitilor.Am dureri abdominale cu intensitate redusa sau dureri scurte si violente in partea dreapta la nivelul ombilicului. Am facut si un bariu in urma cu aproximativ o luna.Analizele sangelui au iesit bine doctorul mai sus mentionat spunandumi ca sunt bune ca valori la varsta mea de 55 de ani.Am facut si o colonoscopie in partea inferioara si de asemeni doctorul nu a descoperit nimic in afara hemoroizilor.Ce ma sfatuiti sa mai fac.Va multumesc anticipat.

Mi se pare normal sa urmati sfatul medicului gastroenterolog care v-a consulta, examinat colonoscopic, a vazut explorarile celelalte , de ce ati face altfel decat este normal?

buna seara!
am nevoie de un sfat va rog din suflet.am fost operata acum 3 luni de piatra la fiere,doua luni nu am avut nici un fel de probleme cu scaunul dar de o luna a inceput sa capete o culoare verde cu niste particule mici negre si cam tot de atata tp am inceput sa am si mici dureri de stomac.despre ce crede-ti ca este vorba?am facut analize la sange dar au iesit in regula,ce alte analize as putea sa fac pentru a afla daca este ceva in neregula cu mine?va multumesc si va doresc sanatatelam citit ….dar….gastroenterita infectioasa cam in ce dispune?am gasit pe net k e vorba de o infectie cu un virus,etc…am citit si efectele si simptomele…dar din toate am numai durerea de cap ji schimbarea scaunului in cul verde inchis….si as vrea sa jtiu dak sa a panichez sau nu ?

Sfatuiti-va cu medicul curant care stie cazul dvs, asa este si normal.

dak scaunul devine de o cul verde inchis….este ceva grav?vreo boala sau ceva?

Modificarea culorii scaunului poate fi o problema

buna ziua..am 18 ani si din copilarie ma confrunt cu o problema: constipatia;am fost la diferiti medici insa sfaturile acestora m-au ajutat decat pret de cateva zile, am luat diferite enzime, am facut schimbari in alimentatie dar nu ma ajuta decat pe o perioada scurta de timp… de cateva zile am observat si o schimbare a culorii scaunului in galben deschis, ajutati-ma cu un sfat; de 3 luni mai am si alta problema: aparitia cosurilor foarte proeminente, am incercat diferite creme,ceaiuri, masti cu tarate, dar cu rezultat minin, ce pot sa fac in cazul acesta? multumesc.

Aveti pe site articole despre constipatie, probabil este o constipatie habituala. criptogenetica.

Am un baietel de 3 ani si 3 luni. Scaunele lui sunt in general deschise la culoare- ocru-galbui.Pana acum nu m-am gandit ca ar putea fi o problema…Este f activ si dezghetat.Nu este bolnavicios.Nu pare sa aiba o suferinta ascunsa.Ce ar putea fi? Va multumesc.

Nu sunt pediatru

buna seara, mama mea avut scaun cu sange maroniu inchis spre negru, i s-au facut endoscopie si colonoscopie si nu au descoperit nici o leziune la stomac si colon, de curand a vomat sange mult cheaguri de marimea unui gabenus de ou cam asa iau repetat endoscopia si nimic, carear putea fi cauza, i-au facut rmn si au zis ca e ceva legat de mezenter.

Aveti pe site elemente teoretice referitoare la problema dvs, dar elucidarea cauzei nu se poate face pe net fara consult. Ar trebui sa va adresati unui gastroenterolog pentru lamurirea cauzelor simptomelor mentionate.

Buna ziua! Avem un baietel de 3 ani si 8 luni, are autism (nici nu vorbeste, deci nu ne poate spune daca-l doare ceva!) si in urma cu 5 zile a vomat in jeturi puternice tot lapticul baut (e drept ca a baut cam mult deodata cca 450 ml)voma a aparut dupa cca 2 ore dupa masa (inca mai bea lapte dimineata la 6 si apoi isi continua somnul). Toata ziua de vineri a fost chinuit de voma de a ajuns sa vomite si bila (cred, era de culoare galbena) i-am dat doar paine prajita si ceai de menta. Medicul a zis ca poate aparea si diaree dar nu a avut decat sambata si de atunci scaunul este albicios si aderent, grasos ca o crema ft bine legata si pluteste in apa. Ce analize ar trebui efectuate si ce suspicionati in asemenea cazuri? Va rog mult raspundeti-mi ca am recoltat deja fecale pt laborator dar as ma dori un sfat. MII DE MULTUMIRI SI SANATATE MULTA!

Nu sunt pediatru

copilul meu de4 ani aavut diaree insotita de varsaturi,scaunul este albicios si grasos.care este cauza?

Nu sunt pediatru

V-as ruga sa-mi spuneti care este culoarea normala dpdv medical si ce se intampla atunci cand culoarea este schimbata doar o scurta durata de ex o zi sau doua. Multumesc.

Alimentatia este cauza cea mai frecventa de modificare a culorii scaunului pe perioada scurta de timp

Imi este greu sa va garantez ca alimentele mentionate de dvs nu au gluten, si cred ca fiecare marca, fabrica, etc, are reteta proprie, in care poate introduce si faina.eliaca de 2 luni.ma intereseaza aspecte legate de alimentatie:iautrul fara fructe,smantana, cascavalul toate din comert contin gluten?Exista inghetata fara gluten?Multumesc!

Aveti pe site un articol special. De altfel, articolul este informativ nu exhaustiv, recomandarile specializate unui anumit pacient le da medicul acelui pacient.

Nu stiu daca aici trebuia sa postez intrebarea, va cer scuze daca am procedat gresit. Am trei intrebari succinte: scaunul galben, aderent (nu pluteste) si cu miros intepator, precum si nedigerarea unor alimente poate sa fie cauzate de boala celiaca? Este suficienta analiza Tg din sange pentru depistarea acestei intolerante? Sindromul de intestin iritabil poate fi intretinut de aceasta afectiune, dieta fara gluten minimizeaza episoadele SCI? Multumesc!

1. In boala celiaca scaunul este de obicei diareic, apos, deschis la culoare, spumos si urat mirositor. Scaunul contine o cantitate mare de lipide (grasimi) si are un aspect lucios, stralucitor, fiind foarte aderent.
2.”Nedigerarea unor alimente” poate avea zeci de cauze, incepand de la.. masticatie incompleta, boli de stomac, duoden intestin subtire, pancreas, intestin gros, parazitoze ,etc, etc, etc.
3. Pentru diagnosticul bolii celiace se fac determinari de Ig A tTG, Ig A, EMA,IgA si AGA
4.Sindromul de intestin iritabil poate fi confundat cu boala celiaca, este altceva, si ca definitie are aceleasi simptome, dar FARA nici un substrat (deci inclusiv fara sa ai boala celiaca)
Sanatate.

Ce trebuie sa faci cand ai problemele cu scaunele?

Desi este clar ce trebuie sa faci cand ai o problema medicala, postez aceasta intrebare deoarece mii de persoane ma intreaba pe  net ce sa faca atunci cand au o problema de gastroenterologie.

Daca aveti probleme  cu scaunele si ele sunt prelungite si de cauza necunoscuta,  nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca ….  nu avem piese de schimb. Experienta mea medicala de cca 39 de ani, imi permite sa afirm ca pentru orice problema medicala, chiar aparent neexplicabila, trebuie cautata rezolvarea potrivita la specialistul potrivit . Ati remarcat cu totii ca citind diferite materiale pe net, poti ajunge la concluzii extreme: ori ca nu ai nimic, ori ca ai o boala foarte grava, in care nu se mai poate face nimic

Care este cel mai bun tratament si regim pentru problemele cu scaunul?

In privinta tratamentelor medicale, daca diagnosticul este corect, nu exista tratament bun si tratament rau, in fiecare boala exista scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

regim colon

Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat de catre medicul  curant – bolnavi diferit icu aceeasi boala suporta diferit aceleasi alimente. Aveti alaturat un exemplu de regim alimentar personalizat prescris la consultatie.

Am dureri de burta, scad in greutate, scaune modificate mi s-a spuns ce poate fi vorba de un cancer, fac tratament de mult timp si totusi nu mi se pare ca este bine, de ce?

Pentru ca o boala sa se amelioreze trebuie sa existe mai multi factori care tin de medic, dar si de bolnav

  • trebuie ca diagnosticul sa fie corect
  • trebuie ca tratamentul si regimul alimentar sa fie personalizate
  • trebuie ca organismul sa aiba suficiente resurse pentru a suporta tratamentul si pentru a raspunde la tratament (multe tratamente nu pot fi administrate sau se pot administra doar in doze mici, datorita unor caracteristici ale organismului
  • bolnavul trebuie sa respecte indicatiile de regim si tratament date de medicul sau curant
  • bolnavul trebuie sa aiba rabdare, deoarece majoritatea bolilor nu se vindeca pe loc, si este necesar de obicei un regim si un tratament de mai lunga durata (de exemplu, acum si o simpla gastrita necesita un regim si un tratament de doua-trei luni, pe care multi bolnavi nu le respecta)

Daca nu aveti unde sa mergeti sau sunteti din zona de sud a tarii, puteti face o programare aici, dar , din cauza solicitarilor numeroase perioada de asteptare in acest moment este de 3-4 saptamani

Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate programarea se poate face la 0759751841


Lasă un răspuns